Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Opisi virusa, 27.10.2023, 12:30 PM

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema.

Pravu prirodu malvera StripedFly koji je godinama pogrešno klasifikovan kao rudar kriptovalute Monero, otkrili su prošle godine stručnjaci kompanije Kaspersky koji su pronašli dokaze o aktivnosti malvera počev od 2017. godine.

Iako je nejasno da li je StripedFly korišćen za zaradu ili sajber špijunažu, Kaspersky kaže da njegova sofisticiranost ukazuje da je u pitanju APT (napedna trajna pretnja).

Najranija poznata verzija malvera datira iz aprila 2016. godine.

Istraga je pokazala da su uređaji zaraženi tako što su najpre kompromitovani korišćenjem prilagođene EternalBlue SMBv1 eksploatacije koja je ciljala računare povezane na internet.

Server za komandu i kontrolu (C2) malvera je na TOR mreži, a komunikacija malvera sa njim je česta i to uključuje poruke koje sadrže jedinstveni ID zaraženog uređaja.

Procenjuje se da je StripedFly zarazio najmanje 220.000 Windows sistema od februara 2022. godine, ali podaci pre tog datuma nisu dostupni.

Malver ima module koji mu daju operativnu svestranost koja se često povezuje sa APT operacijama.

Osim što omogućava operaterima daljinske akcije na mreži žrtve, malver izvršava različite zadatke, kao što su snimanje ekrana, skeniranje i prikupljanje osetljivih korisničkih podataka kao što su lozinke i korisnička imena, snima zvuk mikrofonom uređaja, šalje detaljne sistemske informacije na C2, koristi prikupljene SSH kredencijale za prodor u druge sisteme itd.

StripedFly ima i modul za rudarenje koji se koristi za rudarenje Monera i koji je kamufliran kao chrome.exe proces. Prisustvo ovog modula se smatra pokušajem diverzije, jer su primarni ciljevi napadača krađa podataka i eksploatacija sistema uz pomoć drugih modula.

Zbog svojih modula, malver izgleda kao APT, kripto-majner, pa čak i kao ransomware.

Modul za rudarenje kriptovalute je omogućavao malveru da dugo vremena ne bude otkrivena njegova prava priroda. Ipak, nema sumnje da su operateri malvera i zaradili imajući u vidu da je „kriptovaluta Monero dostigla je svoju najveću vrednost od 542,33 dolara 9. januara 2018. godine, u poređenju sa vrednošću iz 2017. od oko 10 dolara".

Foto: Ed Hardie / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver sakriven u aplikaciji ''SpotifyMusicConverter'' inficira Mac računare

Novi malver sakriven u aplikaciji ''SpotifyMusicConverter'' inficira Mac računare

Mac računari su meta novog opasnog malvera nazvanog Cuckoo (Kukavica). Reč je o trojancu sakrivenom u legitimnom softveru kao što je Spotify, koji ... Dalje

Lažni cheat-ovi šire malver među gejmerima

Lažni cheat-ovi šire malver među gejmerima

Istraživači malvera iz kompanije McAfee otkrili su novi malver za krađu informacija koji je povezan sa malverom Redline. Malver se predstavlja se k... Dalje

Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Istraživači iz finske kompanije za sajber bezbednost WithSecure detaljno su opisali malo poznati ruski backdoor malver koji se koristi u napadima na... Dalje

Desetine hiljada WordPress sajtova zaraženo novim malverom Sign1

Desetine hiljada WordPress sajtova zaraženo novim malverom Sign1

Malver „Sign1“ inficira WordPress veb sajtove, i preusmerava posetioce na prevare ili ih bombarduje reklamama, upozorili su istraživači ... Dalje

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kao što privlači milione ljudi širom sveta, tako svet kriptovaluta privlači i sajber kriminalce koji pokušavaju da iskoriste neiskustvo i neznanj... Dalje