Nove funkcije podigle cenu Trojanca Citadel na crnom tržištu

Opisi virusa, 19.10.2012, 10:00 AM

Nove funkcije podigle cenu Trojanca Citadel na crnom tržištu

Autori koda najnovije verzije Trojanca Citadel, nazvane “Rain Edition” dodali su ovom malveru nove funkcije i tako značajno uvećali njegovu cenu.

Nova verzija Trojanca donosi funkciju nazvanu “Dynamic Config”, koja olakšava bot masterima pristup zaraženim računarima ažuriranjem konfiguracijskog fajla malvera u realnom vremenu. Konfiguracijske fajlovi koriste vlasnici servera za komadnu i kontrolu bot mreže kako bi poslali instrukcije za računar koji je pod njihovom kontrolom.

Mehanizam dinamičke konfiguracije u novoj verziji Trojanca omogućava bot masterima ubacivanje malicioznog sadržaja u kompromitovane brauzere “u letu”. Takva interakcija sa botovima u realnom vremenu ukida potrebu za slanjem i ažuriranjem konfiguracijskog fajla čitavoj bot mreži i umanjuje rizik od otkrivanja zlonamernih aktivnosti.

Prva verzija Trojanca Citadel, koji je u srodstvu sa poznatijim bankarskim Trojancem Zeus, našla se na crnom tržištu u januaru i tada je njegova cena bila 2399 dolara. Nove funkcije podigle su cenu malvera koja sada, za najnovije, šesto izdanje Trojanca Citadel, iznosi čak 3391 dolar, što je za 41% više od njegove početne verzije.

Citadel, zajedno sa ostalim bankarskim Trojancima, najčešće inficira računare putem spama ili tokom drive-by download napada. Bankarski Trojanci kradu podatke za prijavljivanje na naloge kako bi omogućili napadaču transfer novca sa računa žrtve.

Citadel je korišćen u avgustu za hakovanje virtuelne privatne mreže (VPN) neidentifikovnog međunarodnog aerodroma, a tom prilikom malver je uspeo da savlada dvostepenu autentifikaciju koristeći kombinaciju krađe formulara i snimanja ekrana kako bi se neovlašćeno pristupalo nalozima zaposlenih na aerodromu.

Malver je u kombinaciji sa ransomware-om Reveton korišćen za iznudu novca od žrtava kojima se pretilo zbog navode veze sa dečijom pornografijom, a tom prilikom su korišćena i lažna obaveštenja ministarstva pravde SAD kako bi sve izgledalo ubedljivije.

Citadel je, prema podacima firme S21sec, takođe povezan i sa bot mrežom Sopelka, koja se pojavila u maju a ugašena je prošlog meseca. Citadel se zajedno sa još dva bankarska Trojanca, Tatanga i Feodo, koristio za prikupljanje podataka za prijavu na online bankarske naloge, prvenstveno u Španiji i Nemačkoj, ali i u Holandiji, Italiji i Malti. Tokom životnog veka bot mreže pokrenuto je najmanje 5 kampanja za koje se zna, a verovatno ih je bilo i više. U tri kampanje su korišćene dve verzije Trojanca Citadel, dok su u druge dve korišćeni Tatanga i Feodo.

Problem je u tome, kažu stručnjaci, što se bot mreže stalno pojavljuju i gase, tako da i kada vlasti pokušaju da ugase jednu bot mrežu, kriminalci mogu pokrenuti novu kampanju infekcije malverom i formirati novu bot mrežu, tako da ne mogu biti otkriveni.

Nova verzija Trojanca Citadel sa svojom “dynamic config” funkcijom pokazuje da programeri ovog malvera nisu amateri već da je reč o veoma ozbiljnom timu. Oni su sada u mogućnosti da implementiraju promene koje dolaze sa servera za komandu i kontrolu u realnom vremenu, čime je skraćeno vreme koje je obično potrebno progrmerima da promene konfiguracijski fajl. To je zaista veliki pomak, za koji stručnjaci kažu da do sada nikada nije viđen.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje