Nove funkcije podigle cenu Trojanca Citadel na crnom tržištu

Opisi virusa, 19.10.2012, 10:00 AM

Nove funkcije podigle cenu Trojanca Citadel na crnom tržištu

Autori koda najnovije verzije Trojanca Citadel, nazvane “Rain Edition” dodali su ovom malveru nove funkcije i tako značajno uvećali njegovu cenu.

Nova verzija Trojanca donosi funkciju nazvanu “Dynamic Config”, koja olakšava bot masterima pristup zaraženim računarima ažuriranjem konfiguracijskog fajla malvera u realnom vremenu. Konfiguracijske fajlovi koriste vlasnici servera za komadnu i kontrolu bot mreže kako bi poslali instrukcije za računar koji je pod njihovom kontrolom.

Mehanizam dinamičke konfiguracije u novoj verziji Trojanca omogućava bot masterima ubacivanje malicioznog sadržaja u kompromitovane brauzere “u letu”. Takva interakcija sa botovima u realnom vremenu ukida potrebu za slanjem i ažuriranjem konfiguracijskog fajla čitavoj bot mreži i umanjuje rizik od otkrivanja zlonamernih aktivnosti.

Prva verzija Trojanca Citadel, koji je u srodstvu sa poznatijim bankarskim Trojancem Zeus, našla se na crnom tržištu u januaru i tada je njegova cena bila 2399 dolara. Nove funkcije podigle su cenu malvera koja sada, za najnovije, šesto izdanje Trojanca Citadel, iznosi čak 3391 dolar, što je za 41% više od njegove početne verzije.

Citadel, zajedno sa ostalim bankarskim Trojancima, najčešće inficira računare putem spama ili tokom drive-by download napada. Bankarski Trojanci kradu podatke za prijavljivanje na naloge kako bi omogućili napadaču transfer novca sa računa žrtve.

Citadel je korišćen u avgustu za hakovanje virtuelne privatne mreže (VPN) neidentifikovnog međunarodnog aerodroma, a tom prilikom malver je uspeo da savlada dvostepenu autentifikaciju koristeći kombinaciju krađe formulara i snimanja ekrana kako bi se neovlašćeno pristupalo nalozima zaposlenih na aerodromu.

Malver je u kombinaciji sa ransomware-om Reveton korišćen za iznudu novca od žrtava kojima se pretilo zbog navode veze sa dečijom pornografijom, a tom prilikom su korišćena i lažna obaveštenja ministarstva pravde SAD kako bi sve izgledalo ubedljivije.

Citadel je, prema podacima firme S21sec, takođe povezan i sa bot mrežom Sopelka, koja se pojavila u maju a ugašena je prošlog meseca. Citadel se zajedno sa još dva bankarska Trojanca, Tatanga i Feodo, koristio za prikupljanje podataka za prijavu na online bankarske naloge, prvenstveno u Španiji i Nemačkoj, ali i u Holandiji, Italiji i Malti. Tokom životnog veka bot mreže pokrenuto je najmanje 5 kampanja za koje se zna, a verovatno ih je bilo i više. U tri kampanje su korišćene dve verzije Trojanca Citadel, dok su u druge dve korišćeni Tatanga i Feodo.

Problem je u tome, kažu stručnjaci, što se bot mreže stalno pojavljuju i gase, tako da i kada vlasti pokušaju da ugase jednu bot mrežu, kriminalci mogu pokrenuti novu kampanju infekcije malverom i formirati novu bot mrežu, tako da ne mogu biti otkriveni.

Nova verzija Trojanca Citadel sa svojom “dynamic config” funkcijom pokazuje da programeri ovog malvera nisu amateri već da je reč o veoma ozbiljnom timu. Oni su sada u mogućnosti da implementiraju promene koje dolaze sa servera za komandu i kontrolu u realnom vremenu, čime je skraćeno vreme koje je obično potrebno progrmerima da promene konfiguracijski fajl. To je zaista veliki pomak, za koji stručnjaci kažu da do sada nikada nije viđen.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Istraživač HYAS instituta i stručnjak za sajber bezbednost, Džef Sims, razvio je novi malver koji pokreće ChatGPT pod nazivom Blackmamba. U janu... Dalje

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Trojanizovane verzije popularnih mesindžera kao što je Telegram ili WhatsApp nude se na lažnim sajtovima korisnicima Androida i Windowsa, koji preu... Dalje

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

Nevidiljivi UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bootkit pod nazivom BlackLotus postao je prvi poznati malver koji je u stanju da zaobiđe Sec... Dalje

Piratski programi za macOS inficiraju računare opasnim kripto malverom

Piratski programi za macOS inficiraju računare opasnim kripto malverom

Final Cut Pro i druge piratske macOS aplikacije na Pirate Bay su inficirane do sada neotkrivenim malverom. Kada ih žrtve preuzmu, zaraženi Apple ure... Dalje

Opasni ransomware Clop sada inficira i Linux sisteme

Opasni ransomware Clop sada inficira i Linux sisteme

Istraživači iz firme SentinelOne 26. decembra primetili su prvu varijantu ransomwarea Clop (Cl0p) koja cilja na Linux sisteme. Clop se prvi put poja... Dalje