Nove funkcije podigle cenu Trojanca Citadel na crnom tržištu

Opisi virusa, 19.10.2012, 10:00 AM

Nove funkcije podigle cenu Trojanca Citadel na crnom tržištu

Autori koda najnovije verzije Trojanca Citadel, nazvane “Rain Edition” dodali su ovom malveru nove funkcije i tako značajno uvećali njegovu cenu.

Nova verzija Trojanca donosi funkciju nazvanu “Dynamic Config”, koja olakšava bot masterima pristup zaraženim računarima ažuriranjem konfiguracijskog fajla malvera u realnom vremenu. Konfiguracijske fajlovi koriste vlasnici servera za komadnu i kontrolu bot mreže kako bi poslali instrukcije za računar koji je pod njihovom kontrolom.

Mehanizam dinamičke konfiguracije u novoj verziji Trojanca omogućava bot masterima ubacivanje malicioznog sadržaja u kompromitovane brauzere “u letu”. Takva interakcija sa botovima u realnom vremenu ukida potrebu za slanjem i ažuriranjem konfiguracijskog fajla čitavoj bot mreži i umanjuje rizik od otkrivanja zlonamernih aktivnosti.

Prva verzija Trojanca Citadel, koji je u srodstvu sa poznatijim bankarskim Trojancem Zeus, našla se na crnom tržištu u januaru i tada je njegova cena bila 2399 dolara. Nove funkcije podigle su cenu malvera koja sada, za najnovije, šesto izdanje Trojanca Citadel, iznosi čak 3391 dolar, što je za 41% više od njegove početne verzije.

Citadel, zajedno sa ostalim bankarskim Trojancima, najčešće inficira računare putem spama ili tokom drive-by download napada. Bankarski Trojanci kradu podatke za prijavljivanje na naloge kako bi omogućili napadaču transfer novca sa računa žrtve.

Citadel je korišćen u avgustu za hakovanje virtuelne privatne mreže (VPN) neidentifikovnog međunarodnog aerodroma, a tom prilikom malver je uspeo da savlada dvostepenu autentifikaciju koristeći kombinaciju krađe formulara i snimanja ekrana kako bi se neovlašćeno pristupalo nalozima zaposlenih na aerodromu.

Malver je u kombinaciji sa ransomware-om Reveton korišćen za iznudu novca od žrtava kojima se pretilo zbog navode veze sa dečijom pornografijom, a tom prilikom su korišćena i lažna obaveštenja ministarstva pravde SAD kako bi sve izgledalo ubedljivije.

Citadel je, prema podacima firme S21sec, takođe povezan i sa bot mrežom Sopelka, koja se pojavila u maju a ugašena je prošlog meseca. Citadel se zajedno sa još dva bankarska Trojanca, Tatanga i Feodo, koristio za prikupljanje podataka za prijavu na online bankarske naloge, prvenstveno u Španiji i Nemačkoj, ali i u Holandiji, Italiji i Malti. Tokom životnog veka bot mreže pokrenuto je najmanje 5 kampanja za koje se zna, a verovatno ih je bilo i više. U tri kampanje su korišćene dve verzije Trojanca Citadel, dok su u druge dve korišćeni Tatanga i Feodo.

Problem je u tome, kažu stručnjaci, što se bot mreže stalno pojavljuju i gase, tako da i kada vlasti pokušaju da ugase jednu bot mrežu, kriminalci mogu pokrenuti novu kampanju infekcije malverom i formirati novu bot mrežu, tako da ne mogu biti otkriveni.

Nova verzija Trojanca Citadel sa svojom “dynamic config” funkcijom pokazuje da programeri ovog malvera nisu amateri već da je reč o veoma ozbiljnom timu. Oni su sada u mogućnosti da implementiraju promene koje dolaze sa servera za komandu i kontrolu u realnom vremenu, čime je skraćeno vreme koje je obično potrebno progrmerima da promene konfiguracijski fajl. To je zaista veliki pomak, za koji stručnjaci kažu da do sada nikada nije viđen.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Sajber kriminalci često koriste piratski softver za širenje malvera inficirajući one koji misle da preuzimaju najnoviju igru ili film. Međutim, is... Dalje

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft je na Twitteru upozorio korisnike na malver StrRAT koji krade lozinke sa zaraženog sistema, ali zanimljivo je da pored toga malver nazivima... Dalje

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Sajber kriminalci sve češće zloupotrebljavaju Telegram za kontrolu i upravljanje malverima i krađu informacija sa ciljanih sistema. ToxicEye je no... Dalje

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Istraživači iz kompanije Microsoft upozorili su na novu fišing kampanju u kojoj napadači koriste obrasce za kontakt (“Kontaktirajte nas&rdqu... Dalje

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Istraživači kompanije Proofpoint otkrili su malver koji se distribuira preko sajtova na kojima se nudi nelegalni piratski softver, a koji cilja kori... Dalje