Nove funkcije podigle cenu Trojanca Citadel na crnom tržištu

Opisi virusa, 19.10.2012, 10:00 AM

Nove funkcije podigle cenu Trojanca Citadel na crnom tržištu

Autori koda najnovije verzije Trojanca Citadel, nazvane “Rain Edition” dodali su ovom malveru nove funkcije i tako značajno uvećali njegovu cenu.

Nova verzija Trojanca donosi funkciju nazvanu “Dynamic Config”, koja olakšava bot masterima pristup zaraženim računarima ažuriranjem konfiguracijskog fajla malvera u realnom vremenu. Konfiguracijske fajlovi koriste vlasnici servera za komadnu i kontrolu bot mreže kako bi poslali instrukcije za računar koji je pod njihovom kontrolom.

Mehanizam dinamičke konfiguracije u novoj verziji Trojanca omogućava bot masterima ubacivanje malicioznog sadržaja u kompromitovane brauzere “u letu”. Takva interakcija sa botovima u realnom vremenu ukida potrebu za slanjem i ažuriranjem konfiguracijskog fajla čitavoj bot mreži i umanjuje rizik od otkrivanja zlonamernih aktivnosti.

Prva verzija Trojanca Citadel, koji je u srodstvu sa poznatijim bankarskim Trojancem Zeus, našla se na crnom tržištu u januaru i tada je njegova cena bila 2399 dolara. Nove funkcije podigle su cenu malvera koja sada, za najnovije, šesto izdanje Trojanca Citadel, iznosi čak 3391 dolar, što je za 41% više od njegove početne verzije.

Citadel, zajedno sa ostalim bankarskim Trojancima, najčešće inficira računare putem spama ili tokom drive-by download napada. Bankarski Trojanci kradu podatke za prijavljivanje na naloge kako bi omogućili napadaču transfer novca sa računa žrtve.

Citadel je korišćen u avgustu za hakovanje virtuelne privatne mreže (VPN) neidentifikovnog međunarodnog aerodroma, a tom prilikom malver je uspeo da savlada dvostepenu autentifikaciju koristeći kombinaciju krađe formulara i snimanja ekrana kako bi se neovlašćeno pristupalo nalozima zaposlenih na aerodromu.

Malver je u kombinaciji sa ransomware-om Reveton korišćen za iznudu novca od žrtava kojima se pretilo zbog navode veze sa dečijom pornografijom, a tom prilikom su korišćena i lažna obaveštenja ministarstva pravde SAD kako bi sve izgledalo ubedljivije.

Citadel je, prema podacima firme S21sec, takođe povezan i sa bot mrežom Sopelka, koja se pojavila u maju a ugašena je prošlog meseca. Citadel se zajedno sa još dva bankarska Trojanca, Tatanga i Feodo, koristio za prikupljanje podataka za prijavu na online bankarske naloge, prvenstveno u Španiji i Nemačkoj, ali i u Holandiji, Italiji i Malti. Tokom životnog veka bot mreže pokrenuto je najmanje 5 kampanja za koje se zna, a verovatno ih je bilo i više. U tri kampanje su korišćene dve verzije Trojanca Citadel, dok su u druge dve korišćeni Tatanga i Feodo.

Problem je u tome, kažu stručnjaci, što se bot mreže stalno pojavljuju i gase, tako da i kada vlasti pokušaju da ugase jednu bot mrežu, kriminalci mogu pokrenuti novu kampanju infekcije malverom i formirati novu bot mrežu, tako da ne mogu biti otkriveni.

Nova verzija Trojanca Citadel sa svojom “dynamic config” funkcijom pokazuje da programeri ovog malvera nisu amateri već da je reč o veoma ozbiljnom timu. Oni su sada u mogućnosti da implementiraju promene koje dolaze sa servera za komandu i kontrolu u realnom vremenu, čime je skraćeno vreme koje je obično potrebno progrmerima da promene konfiguracijski fajl. To je zaista veliki pomak, za koji stručnjaci kažu da do sada nikada nije viđen.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje