Novi malver krade Facebook, Instagram i Twitter naloge

Opisi virusa, 07.04.2022, 11:00 AM

Novi malver krade Facebook, Instagram i Twitter naloge

Nalozi na društvenim mrežama, posebno oni verifikovani, su privlačna meta za hakere jer ih mogu koristiti za razne zlonamerne aktivnosti, uključujući prevare sa kriptovalutama i distribuciju malvera. Ovi nalozi su još privlačniji kada imaju pristup platformama za oglašavanje na društvenim mrežama, omogućavajući hakerima da iskoriste ukradene lozinke za zlonamerne reklame.

Istraživači iz firme Zscaler primetili su novi malver nazvan FFDroider, koji krade podatke za prijavljivanje na naloge i kolačiće sačuvane u pregledačima da bi preuzeo naloge žrtava na društvenim mrežama.

FFDroider se širi preko programa za krekovanje softvera, besplatnog softvera, igara i raznih fajlova preuzetih sa torrent sajtova. Prilikom instaliranja ovih fajlova, instalira se i FFDroider, maskiran u Telegram desktop aplikaciju.

Kada se pokrene, malver će kreirati ključ Windows registratora pod nazivom „FFDroider“, zbog čega je malver tako i nazvan.

FFDroider cilja kolačiće i akreditive naloga sačuvane u Google Chromeu i pregledačima baziranim na Chromeu - Firefoxu, Internet Exploreru i Microsoft Edgeu.

Ukradena korisnička imena i lozinke šalju se na server u otvorenom tekstu.

Zanimljivo je da FFDroider ne krade sve podatke za prijavljivanje na naloge sačuvane u veb pregledačima, već je fokusiran samo na krađu lozinki za naloge na društvenim mrežama i sajtove za e-trgovinu, uključujući Facebook, Instagram, Amazon, eBay, Etsy i Twitter.

Cilj je da se ukradu validni kolačići koji se mogu koristiti za autentifikaciju na ovim platformama, a koje malver testira u hodu. Na primer, ako je autentifikacija na Facebooku uspešna, FFDroider preuzima sve Facebook stranice, broj prijatelja žrtve i informacije o plaćanju iz Facebook Ads menadžera.

Hakeri mogu iskoristiti ove informacije za pokretanje lažnih reklamnih kampanja na platformi i reklamiranje svog malvera široj publici.

Ako se uspešno prijavi na Instagram, FFDroider će otvoriti stranicu za uređivanje naloga da bi preuzeo imejl adresu, broj mobilnog telefona, korisničko ime, lozinku i druge detalje naloga.

Malver dakle ne pokušava samo da ukrade lozinke već i da se prijavi na platformu i ukrade još više informacija.

Nakon krađe informacija i slanja svega što je ukrao na server, FFDroider se fokusira na preuzimanje dodatnih modula sa svojih servera u fiksnim vremenskim intervalima.

Da biste izbegli ovu vrstu malvera, izbegavajte ilegalna preuzimanja i sumnjive sajtove.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Lažna Windows 11 nadogradnja krije opasni malver koji krade lozinke

Lažna Windows 11 nadogradnja krije opasni malver koji krade lozinke

Istraživači iz CloudSEK-a upozorili su na lažnu Windows 11 nadogradnju koja krije malver koji krade podatke iz veb pregledača i novčanika kriptov... Dalje

Gejmeri su meta novog opasnog malvera

Gejmeri su meta novog opasnog malvera

Novi malver dizajniran za krađu podataka dodat je portfoliju grupe Haskers Gang. Istraživači iz Cisco Talosa kažu da se malver, nazvan ZingoSteale... Dalje

Novi malver krade Facebook, Instagram i Twitter naloge

Novi malver krade Facebook, Instagram i Twitter naloge

Nalozi na društvenim mrežama, posebno oni verifikovani, su privlačna meta za hakere jer ih mogu koristiti za razne zlonamerne aktivnosti, uključuj... Dalje

Na ruskim hakerskim forumima primećen novi opasni malver

Na ruskim hakerskim forumima primećen novi opasni malver

Na ruskim hakerskim forumima primećen je novi veoma sofisticirani malver dizajniran za krađu podataka. U izveštaju objavljenom prošle nedelje, ist... Dalje

Novi destruktivni malver pogodio Ukrajinu

Novi destruktivni malver pogodio Ukrajinu

Istraživači iz slovačke firme za sajber bezbednost ESET otkrili su novu vrstu destruktivnog malvera koji briše podatke sa računara u Ukrajini. To... Dalje