Novi ransomware inficira računare preko Windows Remote Desktop Services

Opisi virusa, 27.10.2015, 01:00 AM

Novi ransomware inficira računare preko Windows Remote Desktop Services

Novi ransomware koji uz pomoć Windows Remote Desktop Services inficira računare i šifruje fajlove, traži od žrtava 4 bitcoina (čija je trenutna vrednost oko 1000 dolara) za dešifrovanje fajlova.

Ransomware su prvi videli korisnici u Bugarskoj i Grčkoj, koji su na internetu, tačnije na forumima Bleeping Computers potražili pomoć.

Istraživač Nejtan Skot analizirao je novi ransomware i prema onome što je on otkrio, napadači su ručno instalirali ransomware na svim inficiranim uređajima brute-force hakovanjem naloga korisnika na računarima na kojima su ostale otvorene Remote Desktop ili Terminal Services konekcije.

Kada steknu uporište na inficiranom sistemu, napadači pokreću izvršni fajl ransomwarea, koji najpre mapira sve lokalne i mrežne drajvove.

Pošto kreira virtualnu mapu svih drajvova i fajlova, ransomware traži fajlove sa određenim ekstenzijama koje će zatim šifrovati uz pomoć moćnog 2048-bitnog RSA ključa, slično kao što radi CryptoLocker, verovatno najpoznatiji i najopasniji kripto-malver.

Malver zatim u svakom folderu u kome se nalaze šifrovani fajlovi ostavlja fajl “help recover files.txt” koji sadrži informacije o tome kako platiti otkup za šifrovane fajlove.

Svim šifrovanim fajlovima je dodato “oorr” u nazivu.

Da bi se sprečila analiza i reverzni inženjering ransomware čisti iza sebe i uklanja sistemske logove događaja iz Applications, Security i System.

Neke od šifrovanih fajlova moguće je povratiti. Ako su neki od šifrovanih fajlova sinhronizovani i hostovani na cloud servisima kao što su Dropbox ili Google Drive, korisnici mogu da uklone prefiks oorr i da iskoriste ove servise da bi vratili fajlove na prethodne verzije.

Drugi način je oporavak Shadow volume kopija hard diska, koju ransomware ne briše, uz pomoć programa kao što je ShadowExplorer.

Na žalost, ovo neće vratiti sve, već samo neke od šifrovanih fajlova onim korisnicima koje nemaju namere da plate otkup, što je i opšta preporuka stručnjaka u ovakvim slučajevima. Plaćanjem se samo ohrabruju kriminalci da nastave sa svojim unosnim biznisom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje