Otkriven novi kripto malver OphionLocker

Opisi virusa, 16.12.2014, 22:11 PM

Otkriven novi kripto malver OphionLocker

Pred kraj godine, koju su između ostalog obeležili kripto-malveri, pojavio se još jedan takav malver nazvan OphionLocker koji se širi pomoću exploit alata u drive-by download napadima.

Novi ransomware koristi ECC (Elliptic Curve Cryptography) za šifrovanje podataka na inficiranom računaru.

ECC se oslanja na dva ključa, jednom za šifrovanje podataka koji se naziva javni ključ, i drugom za dešifrovanje fajlova koji se naziva privatni ključ. Privatni ključ koji može otključati šifrovane podatke generiše se na serveru koji kontrolišu sajber kriminalci.

Šifrovanje fajlova može da započne čak i ako inficirani sistem nije povezan sa internetom jer se javni ključ nalazi u malveru pa šifrovanje može da započne i bez veze sa internetom i bez učešća korisnika. To znači da je, kada je već došlo do infekcije, teško zaustaviti malver.

OphionLocker otkrila su dvojica britanskih istraživača u toku jedne malvertajzing kampanje.

Kriminalci koji stoje iza ovog malvera koriste RIG exploit alat za širenje malvera. Istraživači kažu da OphionLocker, nakon šifrovanja podataka na zaraženom računaru, prikazuje obaveštenje da su fajlovi na računaru, uključujući fotografije, video snimke i dokumente, šifrovani, i da korisnik ima 72 sata da plati dešifrovanje fajlova. Ukoliko to ne uradi, kriminalci prete da će privatni ključ biti trajno obrisan sa njihovog servera i da korisnik više neće moći da vrati fajlove. Za razliku od drugih ransomwarea, OphionLocker ne preti da će po isteku roka cena otkupa biti veća.

Kriminalci zahtevaju da se otkup plati bitconima, tačnije jednim bitcoinom čija je vrednost 287 evra.

U obaveštenju se nalazi adresa stranice na kojoj je moguće obaviti plaćanje a koja se hostuje na Toru.

Malver generiše HWID (HardWare Identification), identifikacioni broj hardvera, koji korisnik mora da unese na stranicu na kojoj treba da obavi plaćanje. Time se obezbeđuje da samo jedan primerak ključa po računaru bude generisan. Ovi brojevi mogu se naći na crnoj listi da bi se sprečilo šifrovanje, ako to kriminalci smatraju nužnim.

Najbolji način da se korisnici zaštite od kripto malvera kao što je ovaj jeste da redovno prave kopije važnih fajlova koje bi trebalo čuvati na uređaju koji nije povezan sa internetom ili koji je odvojen od glavnog računara. Na taj način, čak i ukoliko dođe do infekcije, podaci se relativno lako mogu povratiti.

Na forumu Bleeping Computer su analizirali ovaj malver za koji kažu da uprkos tome što koristi snažnu enkripciju, ne briše kopije fajlova tako da ih žrtve mogu povratiti uz pomoć softvera koji pristupa skrivenim kopijama diska koje kreira Windows.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene

Zloglasni malver TrickBot greškom upozorava žrtve da su zaražene i da treba da se obrate svom administratoru. TrickBot se najčešće širi preko ... Dalje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Za žrtve ransomwarea EvilQuest koji šifruje i krade fajlove sa macOS postoji besplatno rešenje

Loš kod ransomwarea ThiefQuest, koji isključivo inficira macOS uređaje, omogućava vraćanje šifrovanih fajlova, koji bi, da autori malvera nisu ... Dalje

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Otkriven novi ransomware koji isključivo inficira macOS

Novi ransomware nazvan OSX.EvilQuest, otkriven ove nedelje, inficira isključivo macOS uređaje. Ono po čemu se razlikuje od drugih ransomwarea za ma... Dalje

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Ransomware Sodinokibi (REvil) ima novu taktiku za izvlačenje novca od žrtava

Grupa koja stoji iza jednog od najuspešnijih ransomwarea sada skenira mreže kompanija kako bi pronašla podatke o platnim karticama, plaćanjima i s... Dalje

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Sajber-kriminalci manipulišu Google pretragom da bi širili novi malver za Mac

Većina korisnika prilikom pretraživanja interneta je svesna da postoje zlonamerni sajtovi na kojima treba biti oprezan. Ali, za pretraživače Goog... Dalje