Otkriven novi kripto malver OphionLocker

Opisi virusa, 16.12.2014, 22:11 PM

Otkriven novi kripto malver OphionLocker

Pred kraj godine, koju su između ostalog obeležili kripto-malveri, pojavio se još jedan takav malver nazvan OphionLocker koji se širi pomoću exploit alata u drive-by download napadima.

Novi ransomware koristi ECC (Elliptic Curve Cryptography) za šifrovanje podataka na inficiranom računaru.

ECC se oslanja na dva ključa, jednom za šifrovanje podataka koji se naziva javni ključ, i drugom za dešifrovanje fajlova koji se naziva privatni ključ. Privatni ključ koji može otključati šifrovane podatke generiše se na serveru koji kontrolišu sajber kriminalci.

Šifrovanje fajlova može da započne čak i ako inficirani sistem nije povezan sa internetom jer se javni ključ nalazi u malveru pa šifrovanje može da započne i bez veze sa internetom i bez učešća korisnika. To znači da je, kada je već došlo do infekcije, teško zaustaviti malver.

OphionLocker otkrila su dvojica britanskih istraživača u toku jedne malvertajzing kampanje.

Kriminalci koji stoje iza ovog malvera koriste RIG exploit alat za širenje malvera. Istraživači kažu da OphionLocker, nakon šifrovanja podataka na zaraženom računaru, prikazuje obaveštenje da su fajlovi na računaru, uključujući fotografije, video snimke i dokumente, šifrovani, i da korisnik ima 72 sata da plati dešifrovanje fajlova. Ukoliko to ne uradi, kriminalci prete da će privatni ključ biti trajno obrisan sa njihovog servera i da korisnik više neće moći da vrati fajlove. Za razliku od drugih ransomwarea, OphionLocker ne preti da će po isteku roka cena otkupa biti veća.

Kriminalci zahtevaju da se otkup plati bitconima, tačnije jednim bitcoinom čija je vrednost 287 evra.

U obaveštenju se nalazi adresa stranice na kojoj je moguće obaviti plaćanje a koja se hostuje na Toru.

Malver generiše HWID (HardWare Identification), identifikacioni broj hardvera, koji korisnik mora da unese na stranicu na kojoj treba da obavi plaćanje. Time se obezbeđuje da samo jedan primerak ključa po računaru bude generisan. Ovi brojevi mogu se naći na crnoj listi da bi se sprečilo šifrovanje, ako to kriminalci smatraju nužnim.

Najbolji način da se korisnici zaštite od kripto malvera kao što je ovaj jeste da redovno prave kopije važnih fajlova koje bi trebalo čuvati na uređaju koji nije povezan sa internetom ili koji je odvojen od glavnog računara. Na taj način, čak i ukoliko dođe do infekcije, podaci se relativno lako mogu povratiti.

Na forumu Bleeping Computer su analizirali ovaj malver za koji kažu da uprkos tome što koristi snažnu enkripciju, ne briše kopije fajlova tako da ih žrtve mogu povratiti uz pomoć softvera koji pristupa skrivenim kopijama diska koje kreira Windows.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje