Otkriven novi kripto malver OphionLocker

Opisi virusa, 16.12.2014, 22:11 PM

Otkriven novi kripto malver OphionLocker

Pred kraj godine, koju su između ostalog obeležili kripto-malveri, pojavio se još jedan takav malver nazvan OphionLocker koji se širi pomoću exploit alata u drive-by download napadima.

Novi ransomware koristi ECC (Elliptic Curve Cryptography) za šifrovanje podataka na inficiranom računaru.

ECC se oslanja na dva ključa, jednom za šifrovanje podataka koji se naziva javni ključ, i drugom za dešifrovanje fajlova koji se naziva privatni ključ. Privatni ključ koji može otključati šifrovane podatke generiše se na serveru koji kontrolišu sajber kriminalci.

Šifrovanje fajlova može da započne čak i ako inficirani sistem nije povezan sa internetom jer se javni ključ nalazi u malveru pa šifrovanje može da započne i bez veze sa internetom i bez učešća korisnika. To znači da je, kada je već došlo do infekcije, teško zaustaviti malver.

OphionLocker otkrila su dvojica britanskih istraživača u toku jedne malvertajzing kampanje.

Kriminalci koji stoje iza ovog malvera koriste RIG exploit alat za širenje malvera. Istraživači kažu da OphionLocker, nakon šifrovanja podataka na zaraženom računaru, prikazuje obaveštenje da su fajlovi na računaru, uključujući fotografije, video snimke i dokumente, šifrovani, i da korisnik ima 72 sata da plati dešifrovanje fajlova. Ukoliko to ne uradi, kriminalci prete da će privatni ključ biti trajno obrisan sa njihovog servera i da korisnik više neće moći da vrati fajlove. Za razliku od drugih ransomwarea, OphionLocker ne preti da će po isteku roka cena otkupa biti veća.

Kriminalci zahtevaju da se otkup plati bitconima, tačnije jednim bitcoinom čija je vrednost 287 evra.

U obaveštenju se nalazi adresa stranice na kojoj je moguće obaviti plaćanje a koja se hostuje na Toru.

Malver generiše HWID (HardWare Identification), identifikacioni broj hardvera, koji korisnik mora da unese na stranicu na kojoj treba da obavi plaćanje. Time se obezbeđuje da samo jedan primerak ključa po računaru bude generisan. Ovi brojevi mogu se naći na crnoj listi da bi se sprečilo šifrovanje, ako to kriminalci smatraju nužnim.

Najbolji način da se korisnici zaštite od kripto malvera kao što je ovaj jeste da redovno prave kopije važnih fajlova koje bi trebalo čuvati na uređaju koji nije povezan sa internetom ili koji je odvojen od glavnog računara. Na taj način, čak i ukoliko dođe do infekcije, podaci se relativno lako mogu povratiti.

Na forumu Bleeping Computer su analizirali ovaj malver za koji kažu da uprkos tome što koristi snažnu enkripciju, ne briše kopije fajlova tako da ih žrtve mogu povratiti uz pomoć softvera koji pristupa skrivenim kopijama diska koje kreira Windows.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver sakriven u aplikaciji ''SpotifyMusicConverter'' inficira Mac računare

Novi malver sakriven u aplikaciji ''SpotifyMusicConverter'' inficira Mac računare

Mac računari su meta novog opasnog malvera nazvanog Cuckoo (Kukavica). Reč je o trojancu sakrivenom u legitimnom softveru kao što je Spotify, koji ... Dalje

Lažni cheat-ovi šire malver među gejmerima

Lažni cheat-ovi šire malver među gejmerima

Istraživači malvera iz kompanije McAfee otkrili su novi malver za krađu informacija koji je povezan sa malverom Redline. Malver se predstavlja se k... Dalje

Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Istraživači iz finske kompanije za sajber bezbednost WithSecure detaljno su opisali malo poznati ruski backdoor malver koji se koristi u napadima na... Dalje

Desetine hiljada WordPress sajtova zaraženo novim malverom Sign1

Desetine hiljada WordPress sajtova zaraženo novim malverom Sign1

Malver „Sign1“ inficira WordPress veb sajtove, i preusmerava posetioce na prevare ili ih bombarduje reklamama, upozorili su istraživači ... Dalje

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kao što privlači milione ljudi širom sveta, tako svet kriptovaluta privlači i sajber kriminalce koji pokušavaju da iskoriste neiskustvo i neznanj... Dalje