Posle Trojanca Milicenso, otkriven još jedan printer malver

Opisi virusa, 04.07.2012, 12:04 PM

Posle Trojanca Milicenso, otkriven još jedan printer malver

Posle nedavnog otkrića Trojanca nazvanog Milicenso, istraživači Symantec-a otkrili su još jedan zlonamerni program koji prouzrokuje slične probleme kao i pomenuti Trojanac - iznenadno aktiviranje štampača bez dozvole korisnika i štampanje besmislica.

Kompjuterski crv koga su otkrili istraživači Symantec-a nazvan je W32.Printlove. Crv inficira računare u lokalnoj mreži koristeći ranjivost daljinskog izvršenja koda u Microsoft Windows Print Spooler servisu koja je zakrpljena još u septembru 2010. godine.

Ranjivost koja ima oznaku CVE-2010-2729 je poznata i po tome što ju je koristio i jedan mnogo poznatiji kompjuterski crv razvijen za potrebe industrijske sabotaže. Reč je o Stuxnet-u.

Problem sa iznenadnim aktiviranjem štampača može se pojaviti posle neuspešnih pokuašaja W32.Printlove da inficira računar sa OS Windows XP povezan u lokalnu mrežu.

Crv šalje zahtev za štampanje ciljanom računaru koji koristi pomenutu CVE-2010-2729 ranjivost. Ako ovaj pokušaj bude uspešan, kopija malvera se smešta u sistemski direktorijum Windows-a i zatim se izvršava.

Međutim, ako je sistem zakrpljen i tako zaštićen od korišćenja CVE-2010-2729 ranjivosti, kopija crva se nalazi u %SystemRoot%\system32\spool\printers kao nasumično nazvan .spl (Windows Printer Spool) fajl.

Računar ovaj fajl interpretira kao novi zadatak za štampanje i daje instrukcije mrežnom štampaču da štampa sadržaje fajla, trošeći tako papir za štampu i toner štampača.

Crv periodično pokušava da inficira sistem, pa se incidenti sa štampanjem ponavljaju sve dok svi umreženi računari ne budu inficirani. Otkrivanje izvora problema sa besmislenim štampanjem može biti veoma komplikovano kada je u pitanju višestruka infekcija mreže.

Ipak, neuspeli pokušaji infekcije ostavljaju za sobom .shd fajlove u printer spool folderu koji sadrže informacije o štampanju, uključujući i nazive računara koji su započeli štampanje.

U Symantec-u kažu da njihovi istraživači sada pokušavaju da otkriju vezu između dva malvera, Trojanca Milicenso i crva W32.Printlove, čije aktivnosti daju slične simptome na zaraženim računarima.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver koji krade kriptovalute sakriven u programu za instalaciju Tor pretraživača

Malver koji krade kriptovalute sakriven u programu za instalaciju Tor pretraživača

Trojanizovani programi za instalaciju anonimnog pretraživača Tor koriste se za infekciju uređaja korisnika pre svega u Rusiji i Evropi takozvanim c... Dalje

Novi malver MacStealer krade lozinke korisnika Appleovih računara

Novi malver MacStealer krade lozinke korisnika Appleovih računara

Novi malver za krađu informacija sa računara sa macOS operativnim sistemom, nazvan MacStealer, najnoviji je primer pretnje koja koristi Telegram kao... Dalje

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Istraživač HYAS instituta i stručnjak za sajber bezbednost, Džef Sims, razvio je novi malver koji pokreće ChatGPT pod nazivom Blackmamba. U janu... Dalje

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Lažne aplikacije Telegram i WhatsApp prazne kripto novčanike

Trojanizovane verzije popularnih mesindžera kao što je Telegram ili WhatsApp nude se na lažnim sajtovima korisnicima Androida i Windowsa, koji preu... Dalje

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

BlackLotus je prvi malver koji može da zaobiđe Secure Boot na Windows 11

Nevidiljivi UEFI (Unified Extensible Firmware Interface) bootkit pod nazivom BlackLotus postao je prvi poznati malver koji je u stanju da zaobiđe Sec... Dalje