Ransomware Fantom se krije u lažnom ažuriranju za Windows

Opisi virusa, 02.11.2016, 09:00 AM

Ransomware Fantom se krije u lažnom ažuriranju za Windows

Ako pratite naš sajt, verovatno ste se mnogo puta susreli sa savetom da redovno ažurirate svoj operativni sistem i sve programe na računaru jer se tako sprečavaju infekcije računara do kojih dolazi iskorišćavanjem ranjivosti u softveru.

Ali šta ako je maliciozni softver maskiran u ažururanje, na primer u ažuriranje Windowsa? Korisnici bi u tom slučaju lako mogli biti prevareni a to je upravo ono na šta računa ransomware Fantom koji koristi grafički interfejs koji prikazuje napredak ažuriranja Windowsa da bi dobio na vremenu koje mu je potrebno da šifruje fajlove na inficiranom računaru.

Ransomware Fantom se širi kao ažuriranje za Windows iako se ne zna kako lažno ažuriranje dolazi do žrtava.

Kada inficira računar, Fantom generiše enkripcijski ključ, zatim šifruje podatke, prebacuje podatke na komando-kontrolni server, i najzad traži od žrtve da plati za dešifrovanje fajlova.

Malver najpre traži određene vrste fajlova koje će šifrovati. On šifruje više od 350 različitih vrsta fajlova, među kojima i audio fajlove, slike i dokumente. Ekstenzije svih šifrovanih fajlova zamenjuju se ekstenzijom .fantom.

Sve ovo se dešava za vreme navodnog ažuriranja Windowsa. Kada inficira računar, malver pokreće dva programa, jedan kripter i jedan koji nosi naziv WindowsUpdate.exe. Ovaj drugi fajl je tu da bi prevario žrtvu da se Windows ažurira. On je zaslužan za prikazivanje poznatog plavog ekrana koji se inače prikazuje kada se Windows ažurira. Međutim, u ovom slučaju nema ažuriranja Windowsa - ono što se zaista dešava je šifrovanje fajlova a napredak izražen u procentima ne odnosi se na ažuriranje već na proces šifrovanja fajlova koji se odvija dok korisnik veruje da se njegov operativni sistem ažurira.

Lažno ažuriranje radi u režimu celog ekrana i tako blokira pristup drugim programima. Čak i da žrtva posumnja da se dešava nešto loše, ništa se ne može učiniti jer se šifrovanje fajlova ne može zaustaviti.

Pošto malver završi sa šifrovanjem, on briše izvršne fajlove i generiše poruku o otkupnini u formi html fajla. Taj fajl se kopira u svaki folder a osim toga poruka o otkupnini zamenjuje pozadinsku sliku na desktopu. U poruci se nalazi email adresa tako da žrtva može da kontaktira napadače da bi dobila informacije o uslovima i postupku plaćanja otkupnine.

Stručnjaci veruju da iza ransomwarea Fantom stoje ruski sajber kriminalci. U prilog tom uverenju govori činjenica oni obično koriste Yandex.ru email adrese i loš engleski.

Nažalost, u ovom trenutku nije moguće besplatno dešifrovati fajlove koje je šifrovao Fantom.

Zato stručnjaci savetuju korisnicima računara da se pridržavaju sledećih mera koje mogu da spreče infekciju Fantomom i drugim ransomwareima, i da tako izbegnu gubitak fajlova:

  • Redovno pravite rezervne kopije važnih podataka i čuvajte ih na eksternim diskovima;

  • Ne otvarajte priloge i linkove u emailovima, izbegavajte sumnjive i naizgled privlačne web sajtove i ne klikćite na sumnjive oglase;

  • Zaštitite svoj računar najnovijom verzijom pouzdanog antivirusa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac ''Jupyter'' krade korisnička imena i lozinke iz Chromea i Firefoxa

Novi trojanac ''Jupyter'' krade korisnička imena i lozinke iz Chromea i Firefoxa

Istraživači iz firme Morphisec otkrili su novog trojanca u mreži neimenovane visokoškolske ustanove u SAD, za koga kažu da je aktivan od maja ove... Dalje

Lažni rezultat testa na COVID-19 krije novi ransomware

Lažni rezultat testa na COVID-19 krije novi ransomware

Istraživači Cofense Intelligencea upozorili su na novu verziju ransomwarea Hentai OniChan nazvanu „King Engine“ koja se krije u emailovi... Dalje

Malver Emotet sada ima novu taktiku, traži od žrtava da nadograde Microsoft Word

Malver Emotet sada ima novu taktiku, traži od žrtava da nadograde Microsoft Word

Emotet je prošle nedelje promenio taktiku i sada koristi poruku Microsoft Officea u kojoj se navodi da Microsoft Word treba ažurirati da bi dobio no... Dalje

Malver za špijuniranje Gravity RAT koji je ranije inficirao samo Windows, sada inficira i Android i macOS

Malver za špijuniranje Gravity RAT koji je ranije inficirao samo Windows, sada inficira i Android i macOS

GravityRAT, malver koji je poznat po tome što proverava temperaturu procesora na Windows računarima da bi otkrio virtuelne mašine ili sandbox, sada... Dalje

Malver IPStorm više nije pretnja samo korisnicima Windowsa, sada inficira i pametne televizore

Malver IPStorm više nije pretnja samo korisnicima Windowsa, sada inficira i pametne televizore

Malver IPStorm (InterPlanetary Storm) koji je prvi put primećen u maju prošle godine u napadima na Windows sisteme, evoluirao je i sada inficira i d... Dalje