Ransomware naplaćuje kaznu u ime evropskih policija

Opisi virusa, 20.12.2011, 10:09 AM

Ransomware naplaćuje kaznu u ime evropskih policija

Programi koje nazivamo ransomware su zlonamerni programi koji, pošto dospeju u računar, pretvaraju kompjuter u svojevrsnog taoca za čije oslobođenje odnosno deblokadu zahtevaju od korisnika da plati određenu sumu novca kao otkup. Pošto uđu u računar koristeći neku ranjivost u programima ili kao email atačment oni isključuju neki esencijalni sistemski servis, zaključavaju ekran odmah pošto se sistem pokrene ili vrše enkripciju podataka koji potom postaju nedostupni korisniku.

Šta god da je rezultat aktivnosti ransomware-a, od korisnika se zahteva otkup bilo da to znači unos određenog koda za koji korisnik plaća napadaču ili kupovinom alata za dešifrovanje ili uklanjanje ransomware-a.

Autori ransomware programa računaju na neiskusnije korisnike i s obzirom da ovakvi programi cirkulišu internetom godinama unazad kao i da se pojavljuju novi, očigledno je da ta taktika još uvek daje rezultate.

Najnoviji primer da autori takvih programa ne posustaju je ransomware sa kojim se trenutno susreću internet korisnici nekih evropskih država. Reč je o malware-u koji koristi lokalno prilagođene taktike društvenog inženjeringa kako bi naveo korisnika da ga preuzme a potom, pošto dospe u računar, zahteva otkup za deblokadu računara.

Ovaj malware-a se širi putem drive-by download napada kada korisnik dospe na veb stranicu koja hostuje exploit alat, i potom biva preuzet i automatski pokrenut na pogođenom računaru. Malware potom prikazuje poruku upozorenja koja navodno dolazi od policije zemlje u kojoj živi i kojom se korisnik obveštava da je na računaru pronađena dečija pornografija i da računar neće raditi sve dok ne plati kaznu. Tako će nemački korisnik videti poruku koju potpisuje nemačka federalna policija, građaninu Švajcarske namenjena je poruka švajcarskog ministarstva pravde i policije, korisniku iz Velike Britanije poruku upozorenja šalje britanska Metropoliten policija, kao i španska i holandska policija za korisnike iz Španije, odnosno Holandije.

Bez obzira o kjoj je zemlji reč poruka je uvek ista: “Pažnja! Otkrivena je nezakonita aktivnost. Operativni sistem je zaključan zbog kršenja zakona (ovde sledi ime države). Vaša IP adresa je... (prikazuje se korisnikova IP adresa koju malware dobija preko geolokacijskog servisa)."

Malware zatim nastavlja da optužuje korisnika za brojne nezakonite aktivnosti i traži od njega da plati kaznu preko servisa Paysafecard ili Ukash i to u roku od 24 sata ukoliko želi da sadržaj diska ne bude obrisan.

I cene su izgleda prilagođene kupovnoj moći korisnika, te se od nemačkih korisnika traži da plate 50-250 evra, 100 evra od korisnika iz Španije i Holandije, 75 funti je cena otkupa za britanske korisnike i 100 švajcarskih franaka za građane Švajcarske. Iz Majkrosofta, čiji su istraživači i otkrili ovaj ransomware, kažu da veb stranice koje hostuju malware veoma dobro prepoznaju iz koje zemlje dolazi korisnik tako da u većini slučajeva korisnici dobijaju adekvatnu lokalizovanu verziju ovog zlonamernog programa.

Iz Majkrosofta su upozorili korisnike da ukoliko plate traženi iznos time njihov problem neće biti rešen. Kada korisnik plati navodnu kaznu i dobije kod za deblokadu računara, kod će biti odbačen a računar i dalje ostaje zaključan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Čudni malver sprečava zaražene da posećuju piratske sajtove

Sajber kriminalci često koriste piratski softver za širenje malvera inficirajući one koji misle da preuzimaju najnoviju igru ili film. Međutim, is... Dalje

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft upozorio na lažni ransomware StrRAT

Microsoft je na Twitteru upozorio korisnike na malver StrRAT koji krade lozinke sa zaraženog sistema, ali zanimljivo je da pored toga malver nazivima... Dalje

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Novi trojanac ToxicEye koristi aplikaciju Telegram za špijuniranje i krađu podataka korisnika

Sajber kriminalci sve češće zloupotrebljavaju Telegram za kontrolu i upravljanje malverima i krađu informacija sa ciljanih sistema. ToxicEye je no... Dalje

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Sajber kriminalci koriste kontakt forme na veb sajtovima za širenje trojanca IcedID

Istraživači iz kompanije Microsoft upozorili su na novu fišing kampanju u kojoj napadači koriste obrasce za kontakt (“Kontaktirajte nas&rdqu... Dalje

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Novi malver CopperStealer krade Google, Facebook i Apple naloge

Istraživači kompanije Proofpoint otkrili su malver koji se distribuira preko sajtova na kojima se nudi nelegalni piratski softver, a koji cilja kori... Dalje