Ransomware naplaćuje kaznu u ime evropskih policija

Opisi virusa, 20.12.2011, 10:09 AM

Ransomware naplaćuje kaznu u ime evropskih policija

Programi koje nazivamo ransomware su zlonamerni programi koji, pošto dospeju u računar, pretvaraju kompjuter u svojevrsnog taoca za čije oslobođenje odnosno deblokadu zahtevaju od korisnika da plati određenu sumu novca kao otkup. Pošto uđu u računar koristeći neku ranjivost u programima ili kao email atačment oni isključuju neki esencijalni sistemski servis, zaključavaju ekran odmah pošto se sistem pokrene ili vrše enkripciju podataka koji potom postaju nedostupni korisniku.

Šta god da je rezultat aktivnosti ransomware-a, od korisnika se zahteva otkup bilo da to znači unos određenog koda za koji korisnik plaća napadaču ili kupovinom alata za dešifrovanje ili uklanjanje ransomware-a.

Autori ransomware programa računaju na neiskusnije korisnike i s obzirom da ovakvi programi cirkulišu internetom godinama unazad kao i da se pojavljuju novi, očigledno je da ta taktika još uvek daje rezultate.

Najnoviji primer da autori takvih programa ne posustaju je ransomware sa kojim se trenutno susreću internet korisnici nekih evropskih država. Reč je o malware-u koji koristi lokalno prilagođene taktike društvenog inženjeringa kako bi naveo korisnika da ga preuzme a potom, pošto dospe u računar, zahteva otkup za deblokadu računara.

Ovaj malware-a se širi putem drive-by download napada kada korisnik dospe na veb stranicu koja hostuje exploit alat, i potom biva preuzet i automatski pokrenut na pogođenom računaru. Malware potom prikazuje poruku upozorenja koja navodno dolazi od policije zemlje u kojoj živi i kojom se korisnik obveštava da je na računaru pronađena dečija pornografija i da računar neće raditi sve dok ne plati kaznu. Tako će nemački korisnik videti poruku koju potpisuje nemačka federalna policija, građaninu Švajcarske namenjena je poruka švajcarskog ministarstva pravde i policije, korisniku iz Velike Britanije poruku upozorenja šalje britanska Metropoliten policija, kao i španska i holandska policija za korisnike iz Španije, odnosno Holandije.

Bez obzira o kjoj je zemlji reč poruka je uvek ista: “Pažnja! Otkrivena je nezakonita aktivnost. Operativni sistem je zaključan zbog kršenja zakona (ovde sledi ime države). Vaša IP adresa je... (prikazuje se korisnikova IP adresa koju malware dobija preko geolokacijskog servisa)."

Malware zatim nastavlja da optužuje korisnika za brojne nezakonite aktivnosti i traži od njega da plati kaznu preko servisa Paysafecard ili Ukash i to u roku od 24 sata ukoliko želi da sadržaj diska ne bude obrisan.

I cene su izgleda prilagođene kupovnoj moći korisnika, te se od nemačkih korisnika traži da plate 50-250 evra, 100 evra od korisnika iz Španije i Holandije, 75 funti je cena otkupa za britanske korisnike i 100 švajcarskih franaka za građane Švajcarske. Iz Majkrosofta, čiji su istraživači i otkrili ovaj ransomware, kažu da veb stranice koje hostuju malware veoma dobro prepoznaju iz koje zemlje dolazi korisnik tako da u većini slučajeva korisnici dobijaju adekvatnu lokalizovanu verziju ovog zlonamernog programa.

Iz Majkrosofta su upozorili korisnike da ukoliko plate traženi iznos time njihov problem neće biti rešen. Kada korisnik plati navodnu kaznu i dobije kod za deblokadu računara, kod će biti odbačen a računar i dalje ostaje zaključan.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac BloodyStealer krade Epic Games i Steam naloge

Novi trojanac koji se prodaje na ruskim hakerskim forumima onima koji ga kupe nudi mogućnost krađe korisničkih naloga na popularnim servisima kao ... Dalje

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Opasni bankarski trojanac u Google oglasima u rezultatima pretrage

Ako na pretraživačima poput Googlea tražite softver TeamViewer mogli biste naleteti na linkove koji bi vas mogli odvesti do lažnih sajtova na koji... Dalje

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad prolazi neprimećena Appleovu XProtect odbranu od malvera

Nova varijanta malvera AdLoad provlači se kroz Appleovu ugrađenu antivirusnu tehnologiju XProtect i inficira Mac računare u okviru više kampanja k... Dalje

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Novi trojanac FatalRAT širi se preko Telegrama

Sajber kriminalci koriste Telegram kanale da bi širili novog trojanca koji im omogućava daljinski pristup inficiranim uređajima (RAT). Istraživač... Dalje

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

Microsoft upozorio na malver LemonDuck koji inficira i Windows i Linux

LemonDuck je prvi put otkriven u Kini 2019. godine kao botnet koji je inficirane sisteme koristio za rudarenje kriptovalute Monero. Međutim, on je u ... Dalje