Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Opisi virusa, 18.04.2024, 13:30 PM

Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Istraživači iz finske kompanije za sajber bezbednost WithSecure detaljno su opisali malo poznati ruski backdoor malver koji se koristi u napadima na ciljeve u istočnoj Evropi od sredine 2022.

Malver, nazvan Kapeka, verovatno je povezan sa hakerskom grupom Sandworm, kojom upravlja ruska vojna obaveštajna služba (GRU).

Kompanija je u izveštaju rekla da je backdoor iz Sandwormovog arsenala koji se koristi u špijunskim kampanjama i operacijama sabotaže. Kod kao što je Kapeka je napravljen da hakerima omogući pristup mreži za instaliranje drugog malvera.

Istraživači su takođe otkrili preklapanja između Kapeke i drugih malvera Sandworma. Na primer, Kapeka je verovatno korišćen u upadima koji su doveli do primene Prestige ransomwarea krajem 2022. Prema ranijim izveštajima, hakeri povezani sa Sandwormom koristili su Prestige u nizu napada usmerenih na transportni i logistički sektor u Ukrajini i Poljskoj.

Moguće je, kažu istraživači, da je Kapeka naslednik Sandwormovog GreyEnergy malvera, koji je sam po sebi verovatno bio zamena za čuveni BlackEnergy koji se koristio za napad na ukrajinsku električnu mrežu 2015.

WithSecure je saopštio da je pronašao tragove Kapeke sredinom 2023. dok je analizirao napad na estonsku logističku kompaniju koji se dogodio krajem 2022.

Dva dodatna uzorka backdoora su postavljena su na VirusTotal iz Ukrajine, sredinom 2022. i sredinom 2023. godine. Istraživači iz WithSecure rekli su da su to verovatno učinile žrtve infekcije malverom.

U februaru je Microsoft otkrio backdoor sa sličnim karakteristikama kao Kapeka i nazvao ga KnuckleTouch. U tom izveštaju se navodi da je Sandworm koristio malver od početka do sredine 2022. godine. WithSecure je potvrdio da su KnuckleTouch i Kapeka isti backdoor.

Prema izveštaju WithSecure, Kapeka može napadačima obezbediti dugoročan pristup ciljanom sistemu.

Kada se instalira, backdoor prikuplja informacije o zaraženom uređaju i korisniku. Takođe može da izvrši listu zadataka kao što je čitanje fajlova sa diskova koji su manji od 50 megabajta i slanje ovih informacija hakerima.

Kapeka takođe može da nadogradi sopstvenu funkcionalnost, omogućavajući napadačima da prvo zaraze žrtve osnovnom verzijom backdoora i da se nadogradi na potpuniju verziju ako se žrtva smatra odgovarajućom metom.

Kako se navodi u izveštaju, razvoj i distribucija Kapeke verovatno prate rat u Ukrajini. Backdoor je verovatno korišćen u destruktivnim napadima, uključujući kampanje ransomwarea, protiv kompanija širom centralne i istočne Evrope.
Retko pominjanje Kapeke u drugim istraživanjima ukazuje na to da se malver koristio u napadima ograničenog obima, rekli su istraživači.

Moguće je da grupa ima poseban interes da napada transportne i logističke kompanije. WithSecure je u početku otkrio backdoor u mreži kompanije u Estoniji, a istraživači su ga takođe povezali sa napadima ransomwarea Prestige na logističku industriju u Poljskoj i Ukrajini.

Međutim, „zbog oskudnih podataka“ u vreme pisanja vektor infekcije, napadači i napadi na ciljeve ne mogu se sa sigurnošću navesti.

Foto: Sunil Ray / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver sakriven u aplikaciji ''SpotifyMusicConverter'' inficira Mac računare

Novi malver sakriven u aplikaciji ''SpotifyMusicConverter'' inficira Mac računare

Mac računari su meta novog opasnog malvera nazvanog Cuckoo (Kukavica). Reč je o trojancu sakrivenom u legitimnom softveru kao što je Spotify, koji ... Dalje

Lažni cheat-ovi šire malver među gejmerima

Lažni cheat-ovi šire malver među gejmerima

Istraživači malvera iz kompanije McAfee otkrili su novi malver za krađu informacija koji je povezan sa malverom Redline. Malver se predstavlja se k... Dalje

Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Ruski backdoor u mrežama kompanija u istočnoj Evropi

Istraživači iz finske kompanije za sajber bezbednost WithSecure detaljno su opisali malo poznati ruski backdoor malver koji se koristi u napadima na... Dalje

Desetine hiljada WordPress sajtova zaraženo novim malverom Sign1

Desetine hiljada WordPress sajtova zaraženo novim malverom Sign1

Malver „Sign1“ inficira WordPress veb sajtove, i preusmerava posetioce na prevare ili ih bombarduje reklamama, upozorili su istraživači ... Dalje

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kako je malver Inferno Drainer ukrao više od 80 miliona dolara od 136.000 korisnika kriptovaluta

Kao što privlači milione ljudi širom sveta, tako svet kriptovaluta privlači i sajber kriminalce koji pokušavaju da iskoriste neiskustvo i neznanj... Dalje