Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Opisi virusa, 22.03.2023, 11:30 AM

Sa ChatGPT napravljen polimorfni malver

Istraživač HYAS instituta i stručnjak za sajber bezbednost, Džef Sims, razvio je novi malver koji pokreće ChatGPT pod nazivom Blackmamba.

U januaru ove godine istraživači sajber bezbednosti u CyberArku takođe su izvestili o tome kako se ChatGPT može koristiti za razvoj polimorfnog malvera. Oni su, „koristeći autoritativni ton“, uspeli da kreiraju polimorfni malver zaobilaženjem filtera sadržaja u ChatGPT-u.

Prema izveštaju HYAS instituta, keylogger Blackmamba može da prikupi osetljive podatke kao što su korisnička imena, brojevi debitnih/kreditnih kartica, lozinke i druge poverljive podatke koje je korisnik uneo u svoj uređaj.

Kada „uhvati“ podatke, Blackmamba koristi MS Teams da ih prenese na Teams kanal napadača, koji ih potom može prodati na mračnom internetu.

Sims je napravio polimorfni malver, koji pokreće ChatGPT, koji može da modifikuje malver nasumično ispitivanjem unosa korisnika, koristeći jezičke mogućnosti četbota.

Polimorfni malver je vrsta zlonamernog softvera koji menja svoj kod svaki put kada se replicira ili inficira novi sistem. Ovo otežava otkrivanje i analizu tradicionalnim antivirusnim softverom jer je malver drugačiji svaki put kada zarazi novi sistem, iako obavlja iste zlonamerne aktivnosti. Upotreba polimorfnog malvera je postala učestala poslednjih godina jer sajber kriminalci traže nove, inovativne načine da zaobiđu tradicionalne mere bezbednosti. Mogućnost transformacije i promene koda otežava istraživačima bezbednosti da razviju efikasne bezbednosne mere za sprečavanje napada, što ga čini značajnom pretnjom kako organizacijama tako i pojedincima.

Sim je napravio keylogger tako da ga EDR filteri ne mogu otkriti. Napadači mogu da koriste ChatGPT da modifikuju kod kako bi ga učinili neuhvatljivijim. Oni čak mogu da razviju programe koje programeri malvera/ransomwera mogu koristiti za pokretanje napada.

Malver može da radi na različitim uređajima, kao što su macOS, Windows i Linux sistemi. Pored toga, malver se može deliti unutar ciljanog okruženja putem društvenog inženjeringa ili e-pošte.

Jasno je da će, kako mogućnosti ChatGPT-a budu napredovale, takve pretnje nastaviti da se pojavljuju i da će vremenom postati sofisticiranije i izazovnije za otkrivanje. Automatske bezbednosne kontrole nisu nepogrešive, tako da organizacije moraju ostati proaktivne u razvoju i primeni svojih strategija za zaštitu od takvih pretnji.Naslovna fotografija: Emiliano Vittoriosi / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat, takođe poznat i pod imenima EugenLoader i PaykLoader, je trenutno jedan od najrasprostranjenijih malvera iz grupe tzv. „loadera... Dalje

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Tim za istraživanje pretnji SonicWall Capture Labsa upozorava na napade u kojima se koristi malver StrelaStealer koji krade lozinke. Zanimljivo je da... Dalje

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Istraživači iz Malwarebytes Laba upozorili su na novu kampanju koju je njen kreator nazvao „Posejdon“, čije su mete korisnici Mac raču... Dalje

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani veb sajtovi se koriste za isporuku Windows backdoora pod nazivom BadSpace pod maskom lažnih ažuriranja pretraživača. Napadači koriste &b... Dalje

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Gotovo deceniju, različite kineske hakerske grupe koristile su malver koji je pogrešno klasifikovan kao varijanta drugog malvera, priznali su struč... Dalje