Šta donosi 64-bitna verzija bankarskog Trojanca ZeuS

Opisi virusa, 09.01.2014, 08:16 AM

Šta donosi 64-bitna verzija bankarskog Trojanca ZeuS

Sredinom decembra Kaspersky Lab je objavio da se pojavila 64-bitna verzija verovatno najpoznatijeg bankarskog Trojanca ZeuS. Pojava 64-bitne verzije malvera nije bila neočekivana, s obzirom da sve više korisnika prelazi na 64-bitne platforme i da je sve više 64-bitnih programa, pa samim tim i 64-bitnih verzija postojećih i novih malvera.

Iako je poznat kao “trendseter među malverima”, stručnjaci su ipak bili iznenađeni pojavom 64-bitne verzije malvera s obzirom da još uvek nije bilo realne potrebe za ovom verzijom. Nova verzija malvera bi mogla biti "marketinški trik", smatraju stručnjaci, jer nema sumnje da će za mnoge potencijalne kupce 64-bitna verzija moćnog malvera koja komunicira preko Tora biti veoma primamljiva ponuda.

Od stručnjaka Kaspersky Lab-a u decembru smo saznali i da nova verzija ima Tor komponentu koja omogućava komunikaciju malvera sa serverima za komandu i kontrolu preko Tor mreže, ali funkcioniše i kao server, omogućavajući pristup računarima žrtava i pokretanje malicioznog koda.

Međutim, to nije sve što je ponudila nova verzija malvera. Sada su stručnjaci kompanije Trend Micro otkrili i neke nove detalje o malveru.

Možda najznačajnije poboljšanje koje nudi nova verzija malvera odnosi se na tehnike skrivanja malvera od korisnika i AV programa, kao i onemogućavanje analize malvera popularnim alatima kao što su OllyDbg, WinHex, StudPE, ProcDump i drugi.

Još jedna novina je i to što malver ima korisnički mod rootkit kapaciteta i može da sakrije svoje fajlove koji se ne prikazuju u Windows File Explorer-u, procese i registry ključeve. Ipak korisnički mod rootkit kapaciteta nije tako dobar kao kernel mod, jer korisnici mogu ipak da pronađu i obrišu fajlove u Safe Mode-u.

Pre dve godine procureo je izvorni kod malvera ZeuS što je rezultiralo pojavom brojnih novih verzija malvera. Zato je i 64-bitna verzija malvera očekivan progres u razvoju malvera, smatraju stručnjaci Trend Micro. Stručnjaci predviđaju da ćemo u budućnosti videti još izmena u kodu malvera, posebno onih koje treba da pomognu malveru izbegne ili bar privremeno odloži otkrivanje od strane antivirusnih programa.

Više tehničkih detalja o malveru možete naći na blogu kompanije Trend Micro.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Novi malver za macOS krije se u piratskom softveru

Stručnjaci iz kompanije Kaspersky upozoravaju da sajber kriminalci napadaju korisnike macOS-a novim proksi trojanskim malverom koji je sakriven u pop... Dalje

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Malver Atomic Stealer inficira macOS putem lažnog ažuriranja za pretraživače

Atomic Stealer, takođe poznat i kao AMOS, je malver za Mac OS koji se trenutno širi preko lažnog ažuriranja pretraživača pod nazivom „Clea... Dalje

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Kako malver Ducktail krade Facebook naloge

Istraživači kompanije Kaspersky otkrili su novu verziju malvera Ducktail koju sajber kriminalci koriste za napade na zaposlene u kompanijama koji su... Dalje

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Sajber kriminalci imaju novu taktiku kojom sprečavaju otkrivanje malvera

Malver LummaC2 v4.0 koji krade podatke, izbegava otkrivanje koristeći trigonometriju da bi razlikovao ljudske korisnike od automatizovanih alata za ... Dalje

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Malver StripedFly zarazio više od milion računara

Punih pet godina jedan malver ostao je neprimećen zarazivši za to vreme više od milion Windows i Linux sistema. Pravu prirodu malvera StripedFly ko... Dalje