Zašto nova verzija malvera VOBFUS ''govori'' 20 jezika

Opisi virusa, 19.05.2014, 09:44 AM

Zašto nova verzija malvera VOBFUS ''govori'' 20 jezika

Stručnjaci kompanije Trend Micro otkrili su novu verziju crva VOBFUS. Ovaj malver poznat po svojim različitim sposobnostima, nedavno je dobio još jednu - sada “govori” dvadesetak jezika.

Kao i sve druge verzije, i ova nova verzija malvera VOBFUS (WORM_WOBFUS.JDN) se širi ostavljajući svoju kopiju na prenosivim drajvovima. Prethodne verzije malvera koristile su nazive fajlova koji su privlačili korisnike da kliknu na njih (passwords.exe, porn.exe, secret.exe, sexy.exe).

Najnovija verzija crva je drugačija jer imenuje fajlove u zavisnosti od jezika operativnog sistema ciljanog računara.

Tako na primer, korisnici koji govore engleski videće fajlove kao što su “I love you.exe”, “Naked.exe”, “Password.exe”, “Sexy.exe” i “Webcam.exe”.

Na operativnim sistemima koji koriste neki drugi jezik, nazivi ovih fajlova su prevedeni na odgovarajući jezik.

Tako malver osim engleskog, “govori” i indonežanski, arapski, kineski, bosanski, češki, hrvatski, nemački, francuski, mađarski, korejski, italijanski, poljski, iranski, rumunski, portugalski, tajlandski, španski, slovački, vijetnamski i turski.

Infekcija ovako lokalizovanom ptrenjom može se posmatrati kao način na koji sajber kriminalci nesmotrene korisnike pretvaraju u žrtve. Činjenica da je fajl na maternjem jeziku, a ne na engleskom, mogla bi privući korisnike.

Policijski malveri koriste sličnu taktiku. Ti malveri prikazuju navodna obaveštenja lokalnih policija i traže od korisnika zaraženih računara da plate kaznu da bi im bila vraćena kontrola nad računarima. Tako američki korisnici vide obaveštenje koje potpisuje FBI a francuski vide upozorenje Nacionalne žandarmerije. Ponekad se dešava da policijski malver koristi i zvučno upozorenje na jeziku žrtve, predstavljajući se da govori u ime lokalnih vlasti. Zloupotreba lokalnih policija na ovaj način ima za cilj da se žrtve ubede u istinitost tvrdnji u obaveštenju i da plate navodnu kaznu.

Isti pristup koriste i ransomwarei koji šifruju fajlove na računaru. Oni zaključavaju računare i šifruju fajlove tražeći od korisnika da plate kaznu.

Zbog toga što su se taktike ovih malvera pokazale uspešnim, autori malvera VOBFUS su rešili da ih iskoriste.

Kada inficira računar, VOBFUS funkcioniše kao downloader. On preuzima druge malvere kao što su VIRUX i lažni antivirusi, a dalje infekcije mogu ugroziti podatke korisnika jer napadači mogu slati i primati informacije na/sa zaraženog sistema, omogućavajući im zlonamerne aktivnosti na zaraženom računaru bez znanja korisnika i krađu informacija koje se mogu koristiti u budućim napadima.

Stručnjaci savetuju korisnicima da izbegavaju da otvaraju linkove ili fajlove u čije poreklo i namenu nisu sigurni. Zbog sve češćih susreta korisnika sa ransomwareima, trebalo bi stalno praviti rezervne kopije fajlova, kažu iz kompanije Trend Micro.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat se širi preko Google oglasa, lažnih ažuriranja pretraživača i društvenih mreža

Malver FakeBat, takođe poznat i pod imenima EugenLoader i PaykLoader, je trenutno jedan od najrasprostranjenijih malvera iz grupe tzv. „loadera... Dalje

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Malver StrelaStealer krade lozinke iz Mozilla Thunderbirda i Outlooka

Tim za istraživanje pretnji SonicWall Capture Labsa upozorava na napade u kojima se koristi malver StrelaStealer koji krade lozinke. Zanimljivo je da... Dalje

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Novi malver ''Poseidon'' inficira Mac računare preko lažnih Google oglasa

Istraživači iz Malwarebytes Laba upozorili su na novu kampanju koju je njen kreator nazvao „Posejdon“, čije su mete korisnici Mac raču... Dalje

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani sajtovi inficiraju posetioce novim Windows backdoorom BadSpace

Hakovani veb sajtovi se koriste za isporuku Windows backdoora pod nazivom BadSpace pod maskom lažnih ažuriranja pretraživača. Napadači koriste &b... Dalje

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Malver Noodle RAT napada Windows i Linux sisteme

Gotovo deceniju, različite kineske hakerske grupe koristile su malver koji je pogrešno klasifikovan kao varijanta drugog malvera, priznali su struč... Dalje