8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

Tekstovi o zaštiti, 23.04.2024, 10:30 AM

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

Telegram je popularna aplikacija među prevarantima iz nekoliko razloga. Prvo, nudi visok nivo anonimnosti, jer se korisnici mogu prijaviti bez otkrivanja svojih brojeva telefona, što otežava otkrivanje identiteta prevaranata. Pored toga, aplikacija pruža uslugu šifrovanih poruka, što policiji otežava praćenje njihovih aktivnosti.

Međutim, prevarante Telegram najviše privlači zbog ogromne baze korisnika iz celog sveta, koja im obezbeđuje veliki broj potencijalnih žrtava. Do kraja 2024. godine očekuje se da će Telegram imati milijardu korisnika.

Telegramove funkcije, kao što su grupna ćaskanja, deljenje fajlova i podrška za automatizovane botove za ćaskanje, omogućavaju prevarantima da prevare mnogo ljudi odjednom. Oni mogu da naprave grupe, da šalju linkove i fajlove ili da programiraju botove da obave prljavi posao umesto njih.

Bitdefender je sastavio listu najčešćih prevara na Telegramu i evo sa kojim prevarama se najčešće možete sresti u aplikaciji:

1. Lažni Telegram kanali i grupe: Prevaranti prave kanale i grupe koje oponašaju legitimne kanale i grupe kripto projekata, kompanija ili javnih ličnosti. Ovi lažnjaci imaju slična imena, slike i objave kako bi korisnici imali utisak da su zvanični. Često su podešeni tako da korisnici ne mogu da pišu poruke u ćaskanju i koriste se za promovisanje lažnih poklona, prodaju tokena i investicionih prevara da bi se od korisnika ukrao novac ili lični podaci.

2. Phishing sa čet-botovima: Telegram omogućava ljudima da koriste čet-botove koji mogu da vode neverovatno realistične razgovore. Hakeri ih programiraju da se predstavljaju kao korisnička podrška banaka, tehnoloških kompanija, kripto platforme itd. Oni kontaktiraju ljude i ubeđuju ih da daju lične podatke, podatke za prijavu za bankovne račune, lozinke, pa čak i kodove za dvofaktornu autentifikaciju (2FA).

3. Kripto prevare: Telegram je postao izuzetno popularna aplikacija za ljude zainteresovane za kriptovalute i blokčejn tehnologiju. Prevaranti su primetili ovaj trend i u potpunosti koriste prednosti pretvarajući se da su stručnjaci za kriptovalute na Telegramu. Njihov cilj je da prevare žrtve da im daju svoju kriptovalutu, gotovinu ili prijave na nalog. Ovi prevaranti tvrde da mogu da vam obezbede ogroman profit i garantuju povraćaj tako što ćete investirati preko sumnjivih investicionih platformi koje oni kontrolišu. Oni će vam pokazati lažne grafikone i podatke, tako da će izgledati kao da se vaša investicija brzo uvećava. Ali kada pokušate da povučete svoju navodnu zaradu, prevaranti nestaju zajedno sa vašim novcem.

Dobar primer kripto prevara su tzv. „Pump and Dump“ prevare. Administratori ovih grupa veštački podižu cenu kriptovalute koju poseduju podstičući članove da je kupuju. Kada cena dostigne vrhunac, prevaranti je rasprodaju i uzrokuju pad cene.

4. Prevare sa lažnim predstavljanjem: Prevaranti kreiraju lažne naloge koji liče na stvarne kompanije ili ličnosti od poverenja i ljudima nude pomoć. Oni to rade da bi stekli vaše poverenje pre nego što pokušaju da preuzmu vaš nalog ili vas preusmere na phishing veb sajt. Ponekad se čak lažno predstavljaju kao članovi porodice ili prijatelji da bi vas prevarili. Ove prevare mogu dovesti do gubitka novca ili ličnih podataka.

5. Lažna korisnička podrška: Prevaranti se predstavljaju kao agenti za podršku Telegrama i kontaktiraju korisnike, tvrdeći da imaju problem sa njihovim nalozima. Oni zahtevaju osetljive informacije, kao što su verifikacioni kodovi ili lozinke, da bi navodno rešili problem. U drugim slučajevima, prevaranti koriste botove koji imitiraju tehničku podršku. Botovi pretražuju kanale i grupe tražeći određene ključne reči i fraze. Kada ih pronađu, stupaju u kontakt sa korisnicima i tvrde da predstavljaju kompaniju. Zatim traže osetljive informacije ili zahtevaju plaćanje za „premium“ podršku.

6. Prevare sa oglasima: Sajber kriminalci objavljuju oglase na popularnim sajtovima kao što su Craiglist, Facebook Marketplace i drugim veb sajtovima. Proizvodi kao što su kamere, konzole za igre, laptopovi ili pametni telefoni se nude po niskim cenama. Ako žrtva kontaktira prodavca, od nje se traži da nastavi komunikaciju preko aplikacije kao što je WhatsApp ili Telegram. Ako se ova komunikacija odvija preko Telegrama, prevaranti koriste Telegram čet-botove.

7. Prevare sa zapošljavanjem: Prevaranti često objavljuju lažne oglase za posao nudeći visoke plate i fleksibilno radno vreme. Kada im se obratite, mogu pokušati da vas iskoriste tražeći osetljive informacije ili da platite materijale za obuku.

8. Ljubavne prevare: Neke ljubavne prevare počinju u aplikacijama za upoznavanje i razvijaju se tokom dužeg perioda, ali na Telegramu su često u pitanju kratke veze ili eksplicitan sadržaj. Prevaranti će često tražiti novac ili poklon kartice, tvrdeći da su im potrebne da bi pokrili troškove koji su u vezi susreta sa žrtvom. Bez obzira na izgovor, cilj je izvlačenje novca ili osetljivog sadržaja.

Foto: Christian Wiediger / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Veb pregledači koji štite vašu privatnost: vodič za početnike

Veb pregledači koji štite vašu privatnost: vodič za početnike

Ako ste korisnik jednog od najpopularnijih veb pregledača na svetu - Google Chromea, koji koristi dve trećine korisnika interneta iz celog sveta, o... Dalje

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

8 najčešćih prevara sa kojima se možete susresti ako koristite aplikaciju Telegram

Telegram je popularna aplikacija među prevarantima iz nekoliko razloga. Prvo, nudi visok nivo anonimnosti, jer se korisnici mogu prijaviti bez otkriv... Dalje

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Oglašivači dele podatke o korisnicima interneta sa obaveštajnim agencijama

Svaki klik na veb sajt, svako skrolovanje u mobilnoj aplikaciji i svaka reč koju unesete u pretragu prate desetine tehnoloških i marketing kompanija... Dalje

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

Šta ne treba deliti sa AI čet-botovima

AI čet-botovi su postali izuzetno popularni i korisni alati za dobijanje informacija, saveta i pomoći o raznim temama. Možete ih koristiti za krei... Dalje

Zašto sajber kriminalci sve češće koriste PDF-ove za napade

Zašto sajber kriminalci sve češće koriste PDF-ove za napade

Sajber kriminalci koriste stari medij (PDF-ove) na nov i opasan način, upozoravaju istraživači kompanije Avast. PDF-ovi su postali sinonim za prakt... Dalje