Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

Tekstovi o zaštiti, 29.01.2016, 00:30 AM

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

I to se dešava... Vaš nalog je napadnut. Vidite zahtev za promenom lozinke, email ili SMS obaveštenje o pokušaju neovlašćenog prijavljivanja na vaš email nalog. Šta možete uraditi ako se to desi da biste se zaštitili? Za početak, dobro je što dobijate takva obaveštenja. Ali činjenica da neko pokušava da hakuje vaš nalog vas zabrinjava. Nebitno da li je u pitanju vaš nalog na društvenoj mreži ili neko pokušava da se prijavi na vaš bankovni nalog, u većini slučajeva, sajber kriminalci koriste slične taktike.

Dakle, jednog dana dobijate obaveštenje da neko pokušava da resetuje lozinku vašeg naloga. Vi ste sigurni da to niste vi. Možete da ne uradite ništa, što će vam uostalom mnogi servisi predložiti: “Ako ste dobili ovu poruku greškom, ne brinite...” Ipak, bilo bi bolje da se prijavite na svoj nalog, ali ne tako što ćete kliknuti na link u upozorenju, jer ono može biti deo pokušaja fišinga. Zato se na nalog prijavite sa zvanične stranice za prijavljivanje. Sledeće što treba da uradite je da promenite svoju lozinku. To treba da uradite čak i ako haker nije uspeo da razbije vašu lozinku. Nova lozinka koju budete odabrali treba da bude komplikovana dovoljno da ju je nemoguće pogoditi ili krekovati.

Sledeće što treba da uradite je da promenite podešavanja za obaveštenja. Ako imate još jedan broj telefona, neka se obaveštenja šalju na taj broj. Takođe, trebalo bi da promenite email adresu koja je povezana sa nalogom. Moguće je da je sajber kriminalci već znaju i da već pokupavaju da je kompromituju. Ne pružajte im šansu.

Ako niste uključili dvofaktorni autorizaciju, uradite to za sve naloge kod kojih je moguće. To je dobar način da svoj virtuelni život i elektronski novčanik zaštitite od većine napada. Sledeće što treba da uradite je da povežete svoje naloge sa određenim uređajima. Na primer, to važi za Facebook - svaki pokušaj prijavljivanja na Facebook nalog sa neregistrovanog uređaja rezultira slanjem email obaveštenja o tome. Sličnu uslugu nude i Google ali i drugi popularni online serisi.

Ako neko pokušava da se prijavi na vaš bankovni nalog, pored svega što je navedeno, trebalo bi i da kontaktirate banku i obavestite je o tome. Banka će proveriti šta se dešava, odakle dolaze takvi zahtevi, a zatim obavestiti i nadležne organe.

Ako neko pokušava da hakuje vaš nalog, ne ignorišite to, uvek prijavite banci. Možda se to u tom trenutku dešava i drugima, tako da će vaše obaveštenje pomoći banci da reaguje blagovremeno i da spreči ozbiljan napad.

Na kraju, računajte sa tim da sajber kriminalci mogu da ciljaju vaš nalog da bi trojancem inficirali vaš računar ili mobilni uređaj. Trojanac može da krišom posmatra vaše aktivnosti i presreće vaše lozinke. Zato razmislite o instalaciji nekog zaštitnog softvera koji će vas zaštititi od ovakvih pretnji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Kako se bliži Crni petak (i Sajber ponedeljak), broj lažnih sajtova za prodaju se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci ... Dalje

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Ušteda prilikom kupovine telefona, televizora ili Android set-top boxa može biti primamljiva, ali nažalost, jeftini uređaji nekad nas mogu koštat... Dalje

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta? Pre nekoliko godina, mnogi bi na ovo pitanje odgovorili da su s... Dalje

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Dobro dizajnirana aplikacija treba da zahteva samo dozvole neophodne za njenu funkcionalnost. Budite uvek oprezni kada dajete dozvole aplikacijama i p... Dalje

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Istraživači iz kompanije Avast upozorili su na prevarante koji koriste ChatGPT za „ljubavne prevare“ i ćaskanje sa ljudima na Tinderu,... Dalje