Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

Tekstovi o zaštiti, 29.01.2016, 00:30 AM

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

I to se dešava... Vaš nalog je napadnut. Vidite zahtev za promenom lozinke, email ili SMS obaveštenje o pokušaju neovlašćenog prijavljivanja na vaš email nalog. Šta možete uraditi ako se to desi da biste se zaštitili? Za početak, dobro je što dobijate takva obaveštenja. Ali činjenica da neko pokušava da hakuje vaš nalog vas zabrinjava. Nebitno da li je u pitanju vaš nalog na društvenoj mreži ili neko pokušava da se prijavi na vaš bankovni nalog, u većini slučajeva, sajber kriminalci koriste slične taktike.

Dakle, jednog dana dobijate obaveštenje da neko pokušava da resetuje lozinku vašeg naloga. Vi ste sigurni da to niste vi. Možete da ne uradite ništa, što će vam uostalom mnogi servisi predložiti: “Ako ste dobili ovu poruku greškom, ne brinite...” Ipak, bilo bi bolje da se prijavite na svoj nalog, ali ne tako što ćete kliknuti na link u upozorenju, jer ono može biti deo pokušaja fišinga. Zato se na nalog prijavite sa zvanične stranice za prijavljivanje. Sledeće što treba da uradite je da promenite svoju lozinku. To treba da uradite čak i ako haker nije uspeo da razbije vašu lozinku. Nova lozinka koju budete odabrali treba da bude komplikovana dovoljno da ju je nemoguće pogoditi ili krekovati.

Sledeće što treba da uradite je da promenite podešavanja za obaveštenja. Ako imate još jedan broj telefona, neka se obaveštenja šalju na taj broj. Takođe, trebalo bi da promenite email adresu koja je povezana sa nalogom. Moguće je da je sajber kriminalci već znaju i da već pokupavaju da je kompromituju. Ne pružajte im šansu.

Ako niste uključili dvofaktorni autorizaciju, uradite to za sve naloge kod kojih je moguće. To je dobar način da svoj virtuelni život i elektronski novčanik zaštitite od većine napada. Sledeće što treba da uradite je da povežete svoje naloge sa određenim uređajima. Na primer, to važi za Facebook - svaki pokušaj prijavljivanja na Facebook nalog sa neregistrovanog uređaja rezultira slanjem email obaveštenja o tome. Sličnu uslugu nude i Google ali i drugi popularni online serisi.

Ako neko pokušava da se prijavi na vaš bankovni nalog, pored svega što je navedeno, trebalo bi i da kontaktirate banku i obavestite je o tome. Banka će proveriti šta se dešava, odakle dolaze takvi zahtevi, a zatim obavestiti i nadležne organe.

Ako neko pokušava da hakuje vaš nalog, ne ignorišite to, uvek prijavite banci. Možda se to u tom trenutku dešava i drugima, tako da će vaše obaveštenje pomoći banci da reaguje blagovremeno i da spreči ozbiljan napad.

Na kraju, računajte sa tim da sajber kriminalci mogu da ciljaju vaš nalog da bi trojancem inficirali vaš računar ili mobilni uređaj. Trojanac može da krišom posmatra vaše aktivnosti i presreće vaše lozinke. Zato razmislite o instalaciji nekog zaštitnog softvera koji će vas zaštititi od ovakvih pretnji.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Šta će se desiti sa vašim podacima ako više ne budete mogli da koristite Google nalog: Google ima plan

Šta će se desiti sa vašim podacima ako više ne budete mogli da koristite Google nalog: Google ima plan

Šta se dešava sa našim digitalnim nalozima kada prestanemo da ih koristimo? To je nešto o čemu bi trebalo misliti, s obzirom da takvi nalozi mogu... Dalje

Koliko su opasne piratske video igre

Koliko su opasne piratske video igre

Sve dok ljudi budu tražili besplatne igre u vidu nelicenciranih kopija, sajber kriminalci će ih pljačkati. Stručnjaci kompanije Kaspersky pratili... Dalje

Kako da bezbedno koristite javni Wi-Fi

Kako da bezbedno koristite javni Wi-Fi

Besplatan pristup internetu bilo kada i bilo gde više nije luksuz. Gde god da se nađemo tražimo hotspot: u kafićima, u hotelima, na plaži. Ali c... Dalje

Zašto nikada ne treba pristati na ucene sajber kriminalaca

Zašto nikada ne treba pristati na ucene sajber kriminalaca

Kada bi vam uređaj bio zaražen ransomwareom, da li biste platili kriminalcima da bi vam vratili fajlove? Pre svega, plaćanjem sajber kriminalcima, ... Dalje

Privatnost na internetu i šta vi možete uraditi da je sačuvate

Privatnost na internetu i šta vi možete uraditi da je sačuvate

Za ljude koji su skloni da previše vremena provode na internetu, čuvanje vlastite privatnosti može biti veliki izazov. Sa aplikacijama i veb sajtov... Dalje