Kako da bezbedno koristite javni Wi-Fi

Tekstovi o zaštiti, 18.08.2021, 11:00 AM

Kako da bezbedno koristite javni Wi-Fi

Besplatan pristup internetu bilo kada i bilo gde više nije luksuz. Gde god da se nađemo tražimo hotspot: u kafićima, u hotelima, na plaži. Ali cena takve pogodnosti je rizik za bezbednost pa stoga moramo nastojati da pronađemo ravnotežu između udobnosti i sigurnosti.

Ako se povežete na javni Wi-Fi, rizikujete krađu podataka. Mnogo vrednih informacija prenosi se putem interneta, a ako sajber kriminalci dođu do vaših podataka o plaćanju, podataka za prijavljivanje na naloge, dokumenata ili privatnih razgovora, oni ih mogu zloupotrebiti. Sa pristupom vašim nalozima, sajber kriminalci se mogu lažno predstavljati kao vi i slati neželjenu poštu ili izvlačiti novac od vaših prijatelja. Takođe, u vašoj istoriji ćaskanja kriminalci mogu pronaći nešto čime bi vas mogli ucenjivati.

Ako se povežete na nesigurnu mrežu sa uređaja koji vam služi za posao, poslovne tajne vaše kompanije takođe mogu završiti u pogrešnim rukama. U nekim slučajevima, sajber kriminalci mogu čak i potajno inficirati vaš uređaj malverom, koji će ostati tamo i nakon isključivanja sa opasne mreže.

Da biste bili sigurni na javnim mrežama, stručnjaci kompanije Kaspersky vam preporučuju da sledite sedam jednostavnih pravila.

1. Budite oprezni sa javnim Wi-Fi-jem

Bez obzira na to koliko vam je primamljivo ili hitno, Wi-Fi mreže bez lozinke nisu pogodne kada su u pitanju važne informacije. Svi podaci koje šaljete ili primate putem javne Wi-Fi mreže mogu biti vidljivi svakome ko ima pristup istoj mreži. A to može biti bilo ko od desetina ili stotina stranaca na aerodromu ili na nekom drugom mestu. Javni Wi-Fi možete koristiti za čitanje vesti, ali nemojte se prijavljivati na bilo koji nalog jer na kraju zbog toga možete izgubiti kontrolu nad njim. Čak i ako mreža ima lozinku, to ne znači da je sigurna. Napadač se može povezati isto tako lako kao i vi - takve lozinke se često štampaju na računima u kafiću ili na natpisima koji su vidljivi svima.

2. Proverite nazive pristupnih tačaka

Neki sajber kriminalci idu i korak dalje i umesto da se povežu sa postojećim javnim Wi-Fi mrežama, prave i namamljuju žrtve u svoje, kojima daju slične nazive. Na primer, ako je MyCoffeeShop prava mreža, neoprezni gost mogao bi se greškom povezati na CoffeeShop_Guest ili MyC0ffeeShop i tako omogućiti prevarantima lak pristup podacima na uređaju. Pre nego što se povežete na novu javnu mrežu, proverite imena dostupnih mreža - ispravan redosled reči, slova zamenjena brojevima sličnog oblika itd.

3. Onemogućite automatsko povezivanje na Wi-Fi

Savremeni uređaji nastoje da pojednostave život nudeći automatsko povezivanje sa otvorenim ili poznatim mrežama. Na mnogim sistemima ova opcija je podrazumevano omogućena. Nažalost, to pomaže i sajber kriminalcima, jer se uređaji povezuju pre nego što korisnici primete šta se dešava. To može omogućiti kriminalcima da na uređaj žrtve instaliraju malver ili da ukradu lozinke sa uređaja. Da biste izbegli takva iznenađenja isključite Wi-Fi kada ga ne koristite (to će takođe uštedeti bateriju), onemogućite automatsko povezivanje sa mrežama u podešavanjima i „zaboravite“ javne Wi-Fi mreže čim ih prestanete koristiti.

4. Izbegavajte nepouzdan Wi-Fi za usluge koje zahtevaju potvrdu identiteta

Kad god je to moguće, na naloge na kojima se čuvaju poverljivi podaci kao što su informacije o vašem bankovnom računu, podaci iz pasoša ili drugi osetljivi podaci, prijavljujte se samo sa vaše sigurne kućne ili poslovne mreže. Ako okolnosti zahtevaju da hitno proverite stanje, koristite mobilne podatke. Čak i ako ste u inostranstvu i brinu vas visoki troškovi rominga, gubitak informacija zbog lažne pristupne tačke koštao bi mnogo više.

5. Instalirajte sigurnosno rešenje za zaštitu komunikacionog kanala

Najsigurniji način da zaštitite svoje uređaje kada koristite javni Wi-Fi je da ih unapred opremite pouzdanom zaštitom. Aplikacije za virtuelnu privatnu mrežu (VPN) štite vašu privatnost šifrovanjem podataka pre slanja. Sa ovom tehnologijom, čak je i javni Wi-Fi siguran.

6. Koristite bezbednosna rešenja renomiranih proizvođača kojima možete poveriti svoje podatke

Odaberite uglednu kompaniju koja neće prikupljati i prodavati vaše podatke.

7. Konfigurišite VPN aplikaciju da se automatski uključuje na javnim mrežama

Možete ručno aktivirati sigurnu vezu pre otvaranja važnih aplikacija, ali najbolje je da se ne oslanjate samo na to. Bolje je da konfigurišete svoju VPN aplikaciju da automatski uključuje bezbednu vezu svaki put kada se povežete na javni Wi-Fi.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Kako se bliži Crni petak (i Sajber ponedeljak), broj lažnih sajtova za prodaju se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci ... Dalje

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Skriveni rizici jeftinih Android uređaja

Ušteda prilikom kupovine telefona, televizora ili Android set-top boxa može biti primamljiva, ali nažalost, jeftini uređaji nekad nas mogu koštat... Dalje

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta?

Ko je na internetu najviše izložen riziku od prevara, hakovanja i krađe identiteta? Pre nekoliko godina, mnogi bi na ovo pitanje odgovorili da su s... Dalje

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Android aplikacije često traže previše nepotrebnih dozvola, ali ove aplikacije su posebno rizične

Dobro dizajnirana aplikacija treba da zahteva samo dozvole neophodne za njenu funkcionalnost. Budite uvek oprezni kada dajete dozvole aplikacijama i p... Dalje

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Ljubavne prevare LoveGPT-a: AI šarmer digitalnog doba ima mnogo lica, i sva su obmana

Istraživači iz kompanije Avast upozorili su na prevarante koji koriste ChatGPT za „ljubavne prevare“ i ćaskanje sa ljudima na Tinderu,... Dalje