Kriminalni softver (Crimeware)

Tekstovi o zaštiti, 31.10.2009, 00:40 AM

Bilo da je reč o Trojancima, keylogger-ima ili spyware programima, kriminalni softver („crimeware“) predstavlja novu vrstu pretnje i novi izazov za one čiji je zadatak borba protiv kriminala 21. veka. Toga moramo biti svesni.

Šta je „crimeware“?!

Kriminalni softver je štetan softver koji je krišom instaliran na kompjuteru. Većina kriminalnih programa su Trojanci. Postoji mnogo različitih tipova Trojanaca kreiranih da rade različite stvari. Na primer, neki od njih se koriste kako bi beležili aktivnost korisnika na tastaturi (keyloggers), neki prave snimke ekrana (screenshots) dok koristite web stranice banaka, neki preuzimaju druge štetne programe, dok drugi obezbeđuju hakeru pristup vašem sistemu. Ono što je zajedničko svima je sposobnost krađe poverljivih podataka - kao što su šifre i PIN kodovi - i slanje povratnih informacija kriminalcima. Naoružani ovim informacijama cyber-kriminalci mogu da kradu vaš novac.

Kako da zaštitim sebe od kriminalnog softvera?

Postoji nekoliko koraka koje morate preduzeti kako biste zaštitili vaš kompjuter od savremenih cyber-pretnji. Sledite jednostavno uputstvo kako biste rizik od napada sveli na najmanju moguću meru.

 • Zaštitite vaš kompjuter instaliranjem Internet security softvera.

 • Instalirajte zaštitne zakrpe za vaš operativni sistem i aplikacije. Ako koristite Windows® dovoljno je da uključite opciju Automatic Updates. I ne zaboravite da update-ujete Microsoft® Office.

 • Ako primite email sa atačmentom (Word ili Excel dokumenti, .EXE fajlovi, itd.) ne otvarajte ih osim ako znate ko vam ih je poslao i to samo onda kada ih očekujete.

 • NIKADA ne otvarajte atačmente iz spam email-ova. Isto to važi i za email-ove ili IM (Instant Messaging) koje sadrže linkove.

 • Neophodan je redovan update vašeg antivirusnog softvera (na primer, najmanje jednom dnevno).

 • I ostale aplikacije na vašem računaru moraju se redovno update-ovati.

 • Instaliranje softvera ili bilo kakve promene u sistemu obavljajte isključivo sa administratorskog naloga. Za svakodnevnu upotrebu, napravite odvojene naloge sa ograničenim pravom pristupa (ovo se može ograničiti unutar opcije „User Accounts“ u „Control Panel“). Preduzimanjem ovih mera ograničavate pristup štetnim programima važnim sistemskim podacima.

 • Redovno pravite backup-ove na CD-ovima, DVD-jevima ili USB eksternim diskovima. Ako vaši fajlovi budu oštećeni ili ih štetni programi šifriraju, možete ih povratiti jednostavnim kopiranjem sa backup kopija.

Zaštita od štetnog koda ili hakerskih napada:

 • Instalirajte Internet security softver.

 • Instlarajte zaštitne zakrpe.

 • Budite obazrivi sa neočekivanim email-ovima ili instant porukama (IM).

 • Budite oprezni kada koristite administratorski nalog.

 • Pravite backup vaših podataka.

Preuzeto sa: http://www.kaspersky.com/


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zašto sajber kriminalci sve češće koriste PDF-ove za napade

Zašto sajber kriminalci sve češće koriste PDF-ove za napade

Sajber kriminalci koriste stari medij (PDF-ove) na nov i opasan način, upozoravaju istraživači kompanije Avast. PDF-ovi su postali sinonim za prakt... Dalje

Kako da sa Googlea, Facebooka, Instagrama i TikToka uklonite fotografije vaše dece koje su postavili drugi

Kako da sa Googlea, Facebooka, Instagrama i TikToka uklonite fotografije vaše dece koje su postavili drugi

Mnogi roditelji postaju svesni rizika povezanih sa deljenjem fotografija i video snimaka dece na internetu. Međutim, pojavljuje se nova, zabrinjavaju... Dalje

Rizici ''sharentinga'': Kako će slike vaše dece koje danas delite na društvenim mrežama uticati na njih u budućnosti

Rizici ''sharentinga'': Kako će slike vaše dece koje danas delite na društvenim mrežama uticati na njih u budućnosti

„Sharenting“, kombinacija reči „sharing“ i „parenting“ („deljenje“ i „roditeljstvo“), je ... Dalje

Da li nas pametni televizori, telefoni i zvučnici prisluškuju?

Da li nas pametni televizori, telefoni i zvučnici prisluškuju?

Dugi niz godina kruže glasine o tome da nas pametni uređaji, pre svega telefoni, prisluškuju. Sigurno ste čuli priču ili ste i sami doživeli da ... Dalje

Zašto bi godinu trebalo da započnete ''digitalnim čišćenjem''

Zašto bi godinu trebalo da započnete ''digitalnim čišćenjem''

Početak godine je dobar trenutak za digitalno čišćenje - otkazivanje nepotrebnih pretplata, brisanje nepotrebnih podataka, brisanje nekorišćen... Dalje