Kriminalni softver (Crimeware)

Tekstovi o zaštiti, 31.10.2009, 00:40 AM

Bilo da je reč o Trojancima, keylogger-ima ili spyware programima, kriminalni softver („crimeware“) predstavlja novu vrstu pretnje i novi izazov za one čiji je zadatak borba protiv kriminala 21. veka. Toga moramo biti svesni.

Šta je „crimeware“?!

Kriminalni softver je štetan softver koji je krišom instaliran na kompjuteru. Većina kriminalnih programa su Trojanci. Postoji mnogo različitih tipova Trojanaca kreiranih da rade različite stvari. Na primer, neki od njih se koriste kako bi beležili aktivnost korisnika na tastaturi (keyloggers), neki prave snimke ekrana (screenshots) dok koristite web stranice banaka, neki preuzimaju druge štetne programe, dok drugi obezbeđuju hakeru pristup vašem sistemu. Ono što je zajedničko svima je sposobnost krađe poverljivih podataka - kao što su šifre i PIN kodovi - i slanje povratnih informacija kriminalcima. Naoružani ovim informacijama cyber-kriminalci mogu da kradu vaš novac.

Kako da zaštitim sebe od kriminalnog softvera?

Postoji nekoliko koraka koje morate preduzeti kako biste zaštitili vaš kompjuter od savremenih cyber-pretnji. Sledite jednostavno uputstvo kako biste rizik od napada sveli na najmanju moguću meru.

 • Zaštitite vaš kompjuter instaliranjem Internet security softvera.

 • Instalirajte zaštitne zakrpe za vaš operativni sistem i aplikacije. Ako koristite Windows® dovoljno je da uključite opciju Automatic Updates. I ne zaboravite da update-ujete Microsoft® Office.

 • Ako primite email sa atačmentom (Word ili Excel dokumenti, .EXE fajlovi, itd.) ne otvarajte ih osim ako znate ko vam ih je poslao i to samo onda kada ih očekujete.

 • NIKADA ne otvarajte atačmente iz spam email-ova. Isto to važi i za email-ove ili IM (Instant Messaging) koje sadrže linkove.

 • Neophodan je redovan update vašeg antivirusnog softvera (na primer, najmanje jednom dnevno).

 • I ostale aplikacije na vašem računaru moraju se redovno update-ovati.

 • Instaliranje softvera ili bilo kakve promene u sistemu obavljajte isključivo sa administratorskog naloga. Za svakodnevnu upotrebu, napravite odvojene naloge sa ograničenim pravom pristupa (ovo se može ograničiti unutar opcije „User Accounts“ u „Control Panel“). Preduzimanjem ovih mera ograničavate pristup štetnim programima važnim sistemskim podacima.

 • Redovno pravite backup-ove na CD-ovima, DVD-jevima ili USB eksternim diskovima. Ako vaši fajlovi budu oštećeni ili ih štetni programi šifriraju, možete ih povratiti jednostavnim kopiranjem sa backup kopija.

Zaštita od štetnog koda ili hakerskih napada:

 • Instalirajte Internet security softver.

 • Instlarajte zaštitne zakrpe.

 • Budite obazrivi sa neočekivanim email-ovima ili instant porukama (IM).

 • Budite oprezni kada koristite administratorski nalog.

 • Pravite backup vaših podataka.

Preuzeto sa: http://www.kaspersky.com/


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Microsoft sakriva ekstenzije fajlova u Windowsu, evo zašto je to opasno za vaš računar

Microsoft sakriva ekstenzije fajlova u Windowsu, evo zašto je to opasno za vaš računar

Microsoft skriva ekstenzije fajlova u Windowsu po defaultu iako je to rizično zbog fišing emailova i distributera malvera koji i inače pokušavaju ... Dalje

Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Kako vas Firefox štiti od fišinga i malvera

Mozilla Firefox je veoma kompleksan pregledač. Neki korisnici Firefoxa koriste samo njegovu osnovnu funkcionalnost, dok drugi uživaju u brojnim pogo... Dalje

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Kako da prepoznate da vam je računar zaražen malverom

Uključujete računar i čekate. Čekate. I dalje čekate. Najzad se pojavljuje desktop ali stvari ne izgledaju mnogo bolje. Internet je spor, program... Dalje

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

Evo šta treba da uradite ako neko pokušava da vam hakuje nalog

I to se dešava... Vaš nalog je napadnut. Vidite zahtev za promenom lozinke, email ili SMS obaveštenje o pokušaju neovlašćenog prijavljivanja na ... Dalje

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Kako funkcioniše ruski finansijski sajber kriminal (2. deo)

Grupe koje se bave sajber kriminalom organizovane su na sličan način kao i bilo koja IT kompanija. Ključne uloge u tim grupama igraju programeri ko... Dalje