Zašto bi godinu trebalo da započnete ''digitalnim čišćenjem''

Tekstovi o zaštiti, 12.01.2024, 10:00 AM

Zašto bi godinu trebalo da započnete ''digitalnim čišćenjem''

Početak godine je dobar trenutak za digitalno čišćenje - otkazivanje nepotrebnih pretplata, brisanje nepotrebnih podataka, brisanje nekorišćenih naloga, promenu slabih lozinki itd.

Stručnjaci kompanije Kaspersky dali su nekoliko saveta o tome kako da se rešite stvari koje vam nisu potrebne, isključite ono što vas može ometati i napravite red u svom digitalnom svetu.

Možete početi od brisanja nepotrebnih fajlova. Iako ovo deluje lako, moglo bi potrajati i mogli biste odustati pre nego što završite posao. Pokušajte da brišete 10, 20 ili 50 fajlova svakog dana ili nekoliko puta dnevno.

Odakle početi? Očistite najpre desktop od starih ikona i fajlova. Ne samo da ćete imati više prostora, već ćete napraviti red što može povećati vašu produktivnost, popraviti vam raspoloženje i pomoći vam da se uhvatite u koštac sa sledećim zadacima.

Najverovatnije imate folder „Stari desktop“ negde na vašem računaru (ili nešto slično, kao što je „Stari disk“ ili „Stari fajlovi“). A unutar njega često postoji još jedan „Stari desktop“, a unutar njega još jedan i tako dalje.

U folderu „Downloads“ nema čega nema - stari dokumenti, instalacioni fajlovi za odavno obrisane programe, neke slike ko zna kada preuzete sa interneta i druge digitalne relikvije koje vam verovatno više ne trebaju. Ne zaboravite da očistite folder za preuzimanja ne samo na računaru već i na pametnom telefonu i tabletu.

Iz galerije pametnog telefona obrišite sve duple fotografije, skrinšotove koji vam više nisu potrebni, i video snimke koje je vaš džep sam snimio. Možda ćete tako otkriti da kupovinu novog pametnog telefona sa više memorije možete odložiti za još godinu ili dve. U ovom poslu vam mogu pomoći posebne aplikacije koje traže duplikate ili slične fajlove - na primer, niz identičnih snimaka od kojih treba da zadržite samo jedan ili dva. Potražite ih u prodavnicama aplikacija koristeći ključnu reč „duplikat“.

Kada je reč o fajlovima koje čuvate u oblaku, naravno, možete platiti dodatni prostor i čuvati fajlove još nekoliko godina, ali možda bi bilo bolje da ih se jednostavno otarasite.

Ako morate brzo da oslobodite prostor na HDD-u/SSD-u, najlakši način je da izbrišete nekoliko velikih fajlova ili se rešite identičnih fajlova koji se nalaze razbacani u različitim folderima.

Kada završite sa uklanjanjem nepotrebnih fajlova, ne zaboravite da ispraznite korpu za otpatke ili folder „Izbrisane fotografije“, ako je u pitanju pametni telefon.

Očistite imejlove i mesindžere - ovo će povećati prostor za nove imejlove i poruke.

Oslobodite se najpre nepročitanih poruka. Ti brojevi u crvenim krugovima iznad ikona aplikacija za slanje poruka mogu vam ići na živce i sprečiti vas da uočite nove poruke na vreme. Možete prevideti nešto važno, propustiti rok ili sastanak itd. Sortiranje nepročitanih imejlova i poruka može potrajati. Ovde najbolje funkcioniše sistematski pristup: pokušajte da podelite proces na male korake. Pre ili kasnije, obrisaćete sve.

Otkažite nepotrebne pretplate na imejl biltene i kanale u mesinžerima. Morate biti odlučni: umesto da jednostavno ignorišete još jednu nezanimljivu poruku ili imejl, opozovite pretplatu.

Izbrišite stara ćaskanja iz mesindžera i imejlove sa velikim prilozima. Da li vam imejl provajder stalno šalje dosadne poruke da će vam ponestati prostora za imejlove? Najlakši način da to rešite je da izbrišete stare imejlove sa velikim prilozima. Većina provajdera i programa za e-poštu omogućava da se takvi imejlovi pronađu bez većih poteškoća. Najlakše je sa Gmailom - da biste pronašli sve imejlove veće od 10 megabajta, samo unesite „size:10000000“ u traku za pretragu.

Ne zaboravite da obrišete i folder za nepoželjnu poštu.

Vreme je da se pozabavite pretraživačem. Stare kartice koje su otvorene mesecima, ako ne i godinama, ne samo da jedu memoriju vašeg uređaja, već takođe otežavaju pronalaženje relevantnih informacija koje su vam zaista potrebne. Otvorene kartice nekima mogu predstavljati ozbiljnu prepreku za ažuriranje pretraživača.

Zato pokušajte da se rešite nepotrebnih kartica u svim pregledačima koje koristite, uključujući i pametni telefon. Možete ovo izvesti brzo i odlučno, zatvarajući sve kartice bez obzira na ono što sadrže, ili postepeno i oprezno, proveravajući da li na njima postoji nešto važno. Možete dodati one koje su vam zaista potrebne u obeleživače ili grupe kartica.

Obrišite keš memoriju pretraživača. Bićete iznenađeni koliko prostora zauzima. Takođe, proverite sve dodatke instalirane u vašem pretraživaču: ako neki od njih ne koristite, uklonite ga.

Skoro svaki onlajn servis nudi neku vrstu plaćene pretplate. Ljudi često nemaju pojma koliko zapravo plaćaju za sve svoje digitalne pretplate, i obično procenjuju ukupne troškove nekoliko puta manje u poređenju sa stvarnim. Takođe možda imate i porodične pretplate, sa duplikatima na različitim uređajima članova vaše porodice.

Na pametnom telefonu verovatno imate aplikacije koje niste koristili više od godinu dana. Ili možda i one koje nikada niste otvarali. Ne samo da zauzimaju memoriju vašeg uređaja, već mogu i da troše internet saobraćaj i energiju baterije i da prikupljaju podatke o vašem pametnom telefonu i vama.

Isključite nepotrebna obaveštenja. Prvi način je radikalan: onemogućite obaveštenja za sve aplikacije osim za one najvažnije. Drugi je umeren: identifikujte aplikacije koje očigledno zloupotrebljavaju obaveštenja.

Takođe možete da onemogućite obaveštenja u mesindžerima za manje važne kontakte, kanale i ćaskanja. Ne zaboravite da obaveštenja ne šalju samo aplikacije. Mnogi veb sajtovi takođe šalju obaveštenja integrisana u pretraživač. Zato obavezno onemogućite sva nepotrebna obaveštenja i tamo.

Izbrišite neiskorišćene naloge jer oni predstavljaju potencijalni rizik. Ako nalog bude hakovan, mogao bi da se koristi za prevaru, napade na druge korisnike i još mnogo toga, i sve to u vaše ime. A ako je bankovna kartica povezana sa takvim nalogom, to vas može skupo koštati.

I na kraju, ali ne i najmanje važno - promenite nesigurne lozinke što pre to bolje.

Foto: cottonbro studio / Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kako da sa Googlea, Facebooka, Instagrama i TikToka uklonite fotografije vaše dece koje su postavili drugi

Kako da sa Googlea, Facebooka, Instagrama i TikToka uklonite fotografije vaše dece koje su postavili drugi

Mnogi roditelji postaju svesni rizika povezanih sa deljenjem fotografija i video snimaka dece na internetu. Međutim, pojavljuje se nova, zabrinjavaju... Dalje

Rizici ''sharentinga'': Kako će slike vaše dece koje danas delite na društvenim mrežama uticati na njih u budućnosti

Rizici ''sharentinga'': Kako će slike vaše dece koje danas delite na društvenim mrežama uticati na njih u budućnosti

„Sharenting“, kombinacija reči „sharing“ i „parenting“ („deljenje“ i „roditeljstvo“), je ... Dalje

Da li nas pametni televizori, telefoni i zvučnici prisluškuju?

Da li nas pametni televizori, telefoni i zvučnici prisluškuju?

Dugi niz godina kruže glasine o tome da nas pametni uređaji, pre svega telefoni, prisluškuju. Sigurno ste čuli priču ili ste i sami doživeli da ... Dalje

Zašto bi godinu trebalo da započnete ''digitalnim čišćenjem''

Zašto bi godinu trebalo da započnete ''digitalnim čišćenjem''

Početak godine je dobar trenutak za digitalno čišćenje - otkazivanje nepotrebnih pretplata, brisanje nepotrebnih podataka, brisanje nekorišćen... Dalje

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Zbog Crnog petka lažne onlajn prodavnice preplavile internet

Kako se bliži Crni petak (i Sajber ponedeljak), broj lažnih sajtova za prodaju se više nego udvostručio u odnosu na prethodnu godinu. Stručnjaci ... Dalje