''Budi kao Bil'' vam možda neće ugroziti privatnost, ali evo zbog čega nije bezopasan

Društvene mreže, 01.02.2016, 00:30 AM

''Budi kao Bil'' vam možda neće ugroziti privatnost, ali evo zbog čega nije bezopasan

Ako ste ovih dana bili na internetu, male su šanse da vam je promakao internet meme “Budi kao Bil”. Jedni su na svojim Facebook profilima postavljali “Budi kao Bil” meme, a drugi koji nisu bili oduševljeni ovim trendom su pravili svoje verzije.

Mediji su zatim preneli saopštenje koje je izdao Better Business Bureau koji je upozorio da meme "Budi kao Bil" može predstavljati rizik za privatnost korisnika, i da korisnici nenamerno mogu omogućiti trećoj strani neograničeni pristup njihovim informacijama.

BBB je kasnije pojasnio da oni nisu rekli da "Budi kao Bil" internet meme predstavlja stvarnu opasnost, nego da ne objavljuje upozorenja o određenoj kompaniji bez prethodne istrage.

The Next Web je analizirao situaciju sa Blobla, matičnim web sajtom meme generatora "Budi kao Bil". Generator ne traži pristup informacijama Facebook profila korisnika, već jednostvano kreira nasumične izjave o korisniku sa kojima se može svako identifikovati. Generator ne traži instalaciju neke aplikacije, niti korisničko ime i lozinku Facebook naloga. Sve što je Bilu potrebno da bi vam dao savet je vaše ime i pol.

Osim toga, od korisnika zavisi da li će se "Budi kao Bil" pojaviti na njihovom Facebook profilu.

“Paranoja u vezi privatnosti zbog glupog meme generatora dokazuje koliko malo razumemo koncept bezbednosti”, zaključuje TNW, dodajući da je smešno koliko se brine oko svega ovoga dok se nastavlja sa upotrebom lozinki kao što je “123456”.

Međutim, postoji i druga strana priče. Kad je nešto ovako popularno kao "Budi kao Bil" meme, nije nemoguće da se pojave prevaranti i pokušaji da se prevare korisnici Facebooka da instaliraju lažne i maliciozne aplikacije koje bi mogle biti predstavljene kao meme generator “Budi kao Bil”.

U tom slučaju, a to smo viđali mnogo puta do sada, mogli bismo videti pokušaje da se korisnici na prevaru namame da unesu svoje korisničko ime i lozinku na lažnu stranicu za prijavljivanje ili da nekoj lažnoj, malicioznoj aplikaciji daju dozvolu da objavljuje u njihovo ime na njihovom Facebook profilu.

Isto tako, moguće su i prevare sa sledećim scenariom: prevaranti mogu pokušati da odvedu korisnike na web sajtove gde će od njih tražiti da preuzmu lažne aplikacije u kojima je sakriven malver.

Sajt Onlinethreatalerts.com tvrdi da se takve prevare već događaju i da su sajber kriminalci iskoristili Bilovu trenutnu popularnost.

Ako ste se prepoznali kao žrtva neke takve prevare, i ostavili sajber kriminalcima svoje korisničko ime i lozinku, onda lozinku promenite odmah, bez odlaganja. Proverite aplikacije koje ste dodali Facebook nalogu, i ako vam se neka učini nepoznatom, uklonite je tako što ćete kliknuti na padajući meni u gornjem desnom uglu Facebook stranice. Zatim odaberite Podešavanja, kliknite na Aplikacije u levom meniju, pređite preko aplikacije koju želite da uklonite i zatim kliknite na x.

Tako aplikacija više neće moći da objavljuje u vaše ime na vašem Facebook profilu.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Novi uzbunjivač izneo teške optužbe na račun Facebooka

Novi uzbunjivač izneo teške optužbe na račun Facebooka

Još jedan Facebook uzbunjivač izneo je nove informacije o poslovanju društvene mreže. Reč je o osobi koja je nekada bila zaposlena u kompaniji, k... Dalje

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

''Nije do vas, do nas je'': Instagram će ubuduće obaveštavati korisnike o ''tehničkim problemima''

Instagram je najavio nove funkcije koje će ljudima pružiti više informacija direktno u aplikaciji kada “nešto krene naopako”. Instagra... Dalje

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram najavio da će podsticati tinejdžere da ''odmore'' od Instagrama

Instagram će uvesti nove mere kako bi tinejdžere odvratio od štetnog sadržaja i podstakao ih da “predahnu”, izjavio je potpredsednik ... Dalje

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Na Telegramu se besplatno dele podaci 700 miliona korisnika LinkedIna

Baza podataka koja sadrži podatke o više od 700 miliona korisnika, za koje se veruje da su prikupljeni sa LinkedIna, procurila je ove nedelje, tri m... Dalje

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook uvodi promene u kontrolama kolačića za korisnike u Evropi

Facebook je najavio promene u kontrolama saglasnosti za kolačiće u Evropi sa ciljem da korisnicima omogući veću kontrolu nad privatnošću, ali... Dalje