Da li će Evropa zabraniti Facebook mlađima od 16 godina?

Društvene mreže, 17.12.2015, 01:00 AM

Da li će Evropa zabraniti Facebook mlađima od 16 godina?

Ako Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Evropskog parlamenta usvoji amandman koji je dodat nacrtu evropskog Zakona o zaštiti ličnih podataka, evropski tinejdžeri mlađi od 16 godina mogli bi se suočiti sa zabranom korišćenja Facebooka, Snapchata, Instagrama i drugih online servisa.

Prema tekstu predloženog amandmana, evropska deca mlađa od 16 godina morala bi da za svako pristupanje društvenim mrežama ili online servisima za razmenu poruka dobiju dozvolu roditelja ili staratelja.

Amandmanom se traži da svaki sajt koji obrađuje lične podatke korisnika mora dobiti dozvolu za decu mlađu od 16 godina koja koriste sajt.

“Obrada ličnih podataka dece mlađe od 16 godina biće zakonita samo ako je dat pristanak roditelja ili staratelja deteta”. Tako glasi tekst amandmana koji je već izazvao brojne negativne reakcije stručne javnosti, tehnoloških kompanija i mladih korisnika online servisa.

Tehnološke kompanije koje su oformile Koaliciju za decu, među kojima su Facebook, Google i Twitter, izrazile su nezadovoljstvo zbog toga što su izmene kasno dodate u zakon a da se o njima prethodno nije raspravljalo. One su iznele stav da se sa amandmanom požurilo a da se nisu konsultovale zainteresovane strane, uključujući i organizacije koje se bave bezbednošću dece. Članice koalicije kažu da bi predlagači trebalo da racionalno objasne podizanje starosne granice na 16 godina, jer do sada nikakvo objašnjenje nije dato.

I organizacije za zaštitu dece smatraju da bi usvajanje ovog amandmana bilo kontraproduktivno i da bi ovo ograničenje pristupa sajtovima društvenih mreža donelo više štete nego koristi.

One su iznele stav da deci starijoj od 13 godina ne bi trebalo ograničavati pristup važnim online servisima, posebno jer je poznato da roditelji ne postupaju uvek u skladu sa najboljim interesima svoje dece.

“Internet može biti uže spasa za decu koja treba da dobiju pomoć koja im je potrebna kada pate zbog zlostavljanja, života sa rođacima koji su zavisnici od droga, alkohola ili kada traže poverljive usluge LGBT podrške, da spomenemo samo nekoliko situacija”, kaže se u otvorenom pismu nekoliko istaknutih organizacija za zaštitu dece.

U pismu se takođe primećuje da bi ova zabrana nesumnjivo naterala decu da lažu o svojim godinama, što bi značilo da će sajtovi imati problema da ponude sadržaj adekvatan uzrastu korisnika.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje