Facebook će korisnicima morati da isplati 725 miliona dolara zbog zloupotrebe njihovih podataka

Društvene mreže, 20.04.2023, 09:30 AM

Facebook će korisnicima morati da isplati 725 miliona dolara zbog zloupotrebe njihovih podataka

Američki korisnici koji su imali aktivan Facebook nalog u peirodu između maja 2007. i decembra 2022. mogli bi uskoro profitirati od toga.

Naime, korisnici Facebooka iz SAD koji su imali aktivan nalog u navedenom periodu imaju pravo na deo višemilionske nagodbe na koju je Meta, koja je vlasnik Facebooka, pristala nakon kolektivne tužbe koja je podneta protiv kompanije u vezi sa kršenjem privatnosti korisnika.

Meta pristala je da plati 725 miliona dolara za rešavanje tužbe kojom se optužuje da je britanskoj konsultantskoj firmi Cambridge Analytica i drugim trećim licima dala pristup privatnim korisničkim podacima. Tehnološki gigant se takođe suočio sa optužbama da je obmanuo korisnike o tome koliko kontrole imaju nad svojim privatnim podacima. Iako je negirala krivicu, Meta je pristala na rešavanje spora nagodbom, navodeći da je nagodba „u najboljem interesu zajednice i akcionara“.

Oni koji žele deo odštete, moraće da podnesu zahtev na namenskom sajtu do 25. avgusta 2023. i nakon što odgovore na nekoliko pitanja, moći će da izaberu kako žele da budu plaćeni, bilo da je to putem direktnog depozita, pripejd poklon kartice ili PayPala. Takođe, moguće je prijaviti se i poštom, a u tom slučaju moraće da odštampaju i popune nekoliko obrazaca.

2018. godine, britanska firma Cambridge Analytica koja više ne postoji, bila je konsultantska firma koja je radila sa kampanjom bivšeg predsednika Donalda Trampa. Ona je pristupila privatnim podacima čak 87 miliona korisnika Facebooka, što je dovelo do tužbe. Naučnik sa Univerziteta Kembridž, kome je Facebook dao dozvolu da koristi aplikaciju “Ovo je vaš digitalni život” koja je bez znjanja i saglasnosti korisnika prikupljala njihove podatke, prodao je podatke korisnika britanskoj firmi za 800.000 dolara. Podaci koje je prikupio Kogan uključivali su ime, pol, lokaciju, datum rođenja i sviđanja stranica ne samo korisnika aplikacije, već i njihovih prijatelja na platformi. Ovo se dogodilo 2013. godine, a tek 2017. i 2018. pojavili su se medijski izveštaji o ulozi Facebooka u skandalu, kao i tome kako su podaci korišćeni u korist predsedničke kampanje Donalda Trampa 2016. godine.

Ta tužba se na kraju proširila i na druge slučajeve u kojima je Facebook optužen da je trećim licima dao pristup korisničkim podacima bez njihovog pristanka.

Predloženo poravnanje od 725 miliona dolara najveće je ikada postignuto kada je reč o grupnim tužbama za zaštitu privatnosti podataka. To je takođe najviše što je Meta ikada platila za rešavanje grupne tužbe.

Naslovna fotografija: Pixabay / Pexels


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje