Facebook će morati da plati 90 miliona dolara zbog dugmeta Like i praćenja korisnika

Društvene mreže, 17.02.2022, 10:30 AM

Facebook će morati da plati 90 miliona dolara zbog dugmeta Like i praćenja korisnika

Facebookova matična kompanija Meta Platforms pristala je da plati 90 miliona dolara za rešavanje tužbe zbog kolačića koje je kompanija koristila za praćenje internet aktivnosti korisnika Facebooka čak i nakon što bi se odjavili sa platforme. Pored toga, Meta će morati da izbriše sve podatke koje je nezakonito prikupila od tih korisnika.

Nagodbu tek treba da odobri američki okružni sud za severni okrug Kalifornije.

Reč je o tužbi koja je podneta još 2012. godine zbog dugmeta „Like“ koje je Facebook koristio za praćenje korisnika dok posećuju druge veb sajtove, bez obzira da li su zaista koristili dugme, čime je kompanija prekršila američki savezni zakon o prisluškivanju, kao i zbog toga što je kompanija istorije pretraživanja korisnika koristila za pravljenje profila korisnika koje je prodavala oglašivačima.

Prema uslovima predloženog poravnanja, biće obuhvaćeni korisnici koji su između 22. aprila 2010. i 26. septembra 2011. pregledali veb sajtove na kojima se nalazilo dugme „Like“.

„Postizanje nagodbe u ovom slučaju, starom više od jedne decenije, u najboljem je interesu naše zajednice i naših akcionara i drago nam je što smo prevazišli ovaj problem“, rekao je portparol Mete.

Tužba je odbačena u junu 2017. godine zbog ocene suda da tužioci nisu uspeli da pokažu da su sa razlogom očekivali privatnost ili da su pretrpeli finansijsku štetu. Ali tri godine kasnije, savezni apelacioni sud je preinačio odluku, ocenjujući da je Facebookovo prikupljanje podataka izazvalo “ekonomsku štetu” i da je za ovakvo prikupljanje podataka potrebna izričita saglasnost korisnika navedena u Zakonu o prisluškivanju. Facebook je uložio žalbu na ovu odluku Vrhovnom sudu koji je odbacio žalbu, ostavljajući na snazi prethodnu presudu.

„Čak i pre nego što je nagodba postignuta, ova parnica je već duboko unapredila prava na privatnost”, navodi se u predlogu poravnanja.

Ako bude odobreno, ovo poravnanje bi bilo jedno od najvećih po nagodbi o privatnosti podataka u istoriji Sjedinjenih Država. Ali Facebook se u prošlosti suočavao sa još većim kaznama zbog kršenja privatnosti podataka. Prošlog februara, kompaniji je naloženo da plati 550 miliona dolara kada je postigla nagodbu sa svojim korisnicima iz Ilinoisa koji su tužili kompaniju 2015. godine zbog kršenja Zakona o privatnosti biometrijskih podataka Ilinoisa (BIPA) korišćenjem tehnologije prepoznavanja lica za označavanje korisnika na fotografijama, bez njihovog izričitog pristanka.

Protiv kompanija je podneta još jedna tužba iza koje stoji američka država Teksas, koja je početkom ove nedelje tužila Metu zbog „korišćenja biometrijskih podataka miliona Teksašana bez pravilnog dobijanja njihovog informisanog pristanka za to.”


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Ilon Mask je rekao da bi Twitterov program za označavanje verifikovanih naloga mogao da se vrati u petak, 2. decembra, sa novom procedurom za proveru... Dalje

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask rekao je juče zaposlenima u kompaniji a zatim danas ponovio na platformi da će Twitter odložiti pretplate za plać... Dalje

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta je najavila da će za sve mlađe od 16 godina, ili mlađe od 18 godina u nekim zemljama, kada se prijave na Facebook, podrazumevano omogućiti vi... Dalje

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta je otpustila i kaznila više od dvadeset radnika koji su tokom prošle godine navodno kompromitovali određeni broj korisničkih naloga. Neki od ... Dalje

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter radi na dodavanju end-to-end enkripcije (E2EE) za direktne poruke (DM) što će pomoći u zaštiti privatne komunikacije korisnika na platfo... Dalje