Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Društvene mreže, 10.08.2023, 11:00 AM

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Program pouzdanih partnera „je ključni deo naših napora da poboljšamo naše politike i procedure sprovođenja, i proizvode, kako bismo pomogli da korisnici budu bezbedni na našim platformama“, kaže kompanija Meta u čijem su vlasništvu planetarno popularne platforme Facebook, Instagram i WhatsApp. Međutim, neki od partnera „od poverenja“ tvrde da Meta zanemaruje sopstvenu inicijativu, ostavljajući je bez dovoljno resursa i dovoljno zaposlenih, što kao rezultat ima „operativne neuspehe“.

To je jedna od ključnih optužbi izveštaja koji je medijska neprofitna organizacija Internews objavila ove nedelje. Program pouzdanih partnera sastoji se od 465 organizacija za civilno društvo i ljudska prava iz celog sveta. Cilj programa je da parnerskim organizacijama obezbedi određeni kanal za upozoravanje o opasnim i štetnim sadržajima na Metinim platformama, kao što su pretnje smrću, hakovani nalozi i podsticanje na nasilje. Meta se obavezala da će dati prioritet tim izveštajima i brzo ih rešavati.

Ali Internews tvrdi da neke organizacije koje su članice programa doživljavaju isti tretman kao i obični korisnici: čekaju mesecima na odgovore na izveštaje ili ih kompanija ignoriše, a komunikacija sa zaposlenima u kompaniji je loša i bezlična. Prema izveštaju, vreme čekanja na odgovor je promenljivo, a u nekim slučajevima Meta uopšte ne reaguje niti nudi bilo kakvo objašnjenje. To se navodno odnosi čak i na sadržaje za koje je veoma važno reagovati brzo, poput ozbiljnih pretnji i poziva na nasilje.

„U našim mejlovima im kažemo da je situacija hitna, ljudi umiru“, rekao je jedan anonimni partner od poverenja za Internews. „Politička situacija je veoma osetljiva i njome se treba hitno baviti. A onda prođu meseci bez odgovora.”

Za ovaj izveštaj, Internews je prikupio procene 23 partnera od poverenja iz svakog većeg svetskog regiona i dodao svoja zapažanja kao partnera programa. Većina organizacija je prijavila slična iskustva, ali je postojao jedan izuzetak: Ukrajina, gde je odziv bio daleko iznad proseka. Ukrajinski partneri mogu da očekuju odgovor u roku od 72 sata, dok u Etiopiji izveštaji u vezi sa građanskim ratom mogu ostati bez odgovora nekoliko meseci.

Zaključci izveštaja se podudaraju sa ranijim izveštajima o Metinim globalnim prioritetima. Pouzdani partneri koji se nalaze izvan Severne Amerike i Evrope, gde korisnici ne mogu da se oslone na sadržaj koji konstantno proverava AI i hiljade ljudskih Meta moderatora, su posebno važni. Ipak, pre dve godine, bivša menadžerka proizvoda u Facebooku Frensis Haugen objavila je interne dokumente koji su otkrili koliko je Meti malo stalo do južnijeg dela planete. U zemljama kao što su Etiopija, Sirija, Šri Lanka, Maroko i Mjanmar, Facebook i Instagram ne uspevaju da spreče ekstremiste da podstiču nasilje. Navodni neuspeh partnera od poverenja mogao bi biti jedan od razloga za to.

Meta tvrdi da „problemi izveštavanja malog uzorka pouzdanih partnera koji su doprineli izveštaju, ne predstavljaju potpunu ili tačnu sliku programa.“ Ipak, kompanija je odbila da pozove sve svoje pouzdane partnere da daju svoje procene za potrebe ovog izveštaja.

Meta ne otkriva svoje prosečno i ciljno vreme odziva niti broj zaposlenih koji rade na programu puno radno vreme. Portparol kompanije je odbio da komentariše izveštaj.

Foto: Dawid Sokołowski / Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta je objavila da će uskoro početi da testira novu funkciju zaštite od golotinje u Instagram DM-ovima, koja zamagljuje slike za koje se otkrije d... Dalje

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

Italijanska regulatorno telo za zaštitu konkurencije kaznilo je TikTok sa 10 miliona evra jer nije zaštitio korisnike od opasne igre poznate kao Fre... Dalje

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Istraživači sajber bezbednosti iz firme Infoblox upozorili su korisnike na grupu Savvy Seahorse koja koristi Facebook reklame da bi prevarila korisn... Dalje

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Zvanični nalog Metjua Perija na X-u (nekadašnji Twitter) je hakovan, a oni koji su to uradili zatražili su donacije od obožavalaca pokojnog glumca... Dalje

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Sećate li se svih onih naizgled bezazlenih kvizova na društvenim mrežama? Iako su mnogima zabavni, oni su zapravo ozbiljan rizik za privatnost i b... Dalje