Facebook prati korisnike i posle brisanja naloga?

Društvene mreže, 04.11.2011, 00:10 AM

Facebook prati korisnike i posle brisanja naloga?

Nemačko nadzorno telo za zaštitu podataka optužilo je Facebook za praćenje korisnika čak i pošto oni obrišu svoje naloge na ovoj društvenoj mreži i sada zahteva od kompanije da do ponedeljka odgovori na ove optužbe.

Nadzorno telo za zaštitu podataka sa sedištem u Hamburgu (Data Protection Authority, DPA) objavilo je izveštaj sa podacima o tome kako Facebook, uz pomoć kolačića (cookies), prati aktivnosti browser-a korisnika. Prema evropskim odredbama koje se odnose na zaštitu privatnosti, Facebook je u obavezi da obriše tako sačuvane podatke. U suprotnom, DPA će biti prinuđen da to izdejstvuje pravnim putem.

Između ostalog, u izveštaju DPA se nalazi zanimljiv podatak da Facebook ostavlja trajne kolačiće na korisničkim računarima koji opstaju na njima i duže od dve godine čak i u slučaju da korisnik obriše nalog na društvenoj mreži. Pošto prema mišljenju DPA za takvu praksu nema razloga ovaj nadzorni organ očekuje objašnjenje od Facebook-a. Iz Facebook-a su već odgovorili saopštenjem u kome se ističe da su iznenađeni i razočarani izveštajem DPA i da je taj izveštaj nepotpun sve dok DPA ne dobije sve informacije o kolačićima koje koristi Facebook.

Facebook navodno koristi kolačiće iz bezbednosnih razloga, kao što su identifikovanje spamera i zaštita maloletnih lica, kako bi im se onemogućilo prijavljivanje na servis sa različitim podacima o godini rođenja. Pored toga, kolačići služe da odgovore korisnike od korišćenja funkcije “Sačuvaj me prijavljenog” (“Keep me logged in”) na računaru koji koristi više korisnika prilikom prijavljivanja na Facebook. Ipak kompanija tvrdi da kolačići koji ostaju nakon odjavljivanja korisnika sa naloga ne sadrže identifikatore naloga.

DPA još uvek čeka odgovor kompanije u vezi funkcije prepoznavanja lica koja automatski prepoznaje prijatelje korisnika i sugeriše mu njihova imena.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Poslednji poziv korisnicima Google+ da sačuvaju podatke pre nego što budu obrisani

Google je počeo da šalje nove poruke upozorenja korisnicima da moraju da naprave kopiju svojih podataka sa Google+ pre nego što 2. aprila 2019. nji... Dalje

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook tužio dva programera iz Ukrajine zbog kvizova koji su ukrali podatke 63000 korisnika

Facebook je tužio programere Andreja Gorbačova i Gleba Slučevskog iz Ukrajine, koji su radili za firmu Web Sun Group, zbog kvizova koji su korišc... Dalje

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Šta planira Mark Zakerberg za budućnost Facebooka

Mark Zakerberg, izvršni direktor kompanije Facebook, u čijem su vlasništvu i Instagram, WhatsApp i Messenger, objavio je ove nedelje svoje namere d... Dalje

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Facebook dopušta ljudima da vas traže pomoću broja telefona koji ste naveli zbog zaštite naloga

Korisnici se žale da je telefonski broj koji im je Facebook uzeo da bi im zaštitio nalog dvofaktornom autentifikacijom i koji je povezan sa njihovim... Dalje

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Dovoljno je da kliknete na link da biste izgubili svoj Facebook nalog

Samo klik na posebno napravljeni URL mogao bi omogućiti napadaču da hakuje vaš Facebook nalog bez ikakvog vašeg učešća u tome. Istraživač ko... Dalje