Facebook ukinuo desetine hiljada aplikacija

Društvene mreže, 23.09.2019, 09:00 AM

Facebook ukinuo desetine hiljada aplikacija

Facebook je saopštio da je ukinuo desetine hiljada aplikacija u sklopu istrage koju je pokrenuo nakon skandala sa prikupljanjem podataka u koji je umešana britanska firma Cambridge Analytica.

Ukinute aplikacije su delo oko 400 programera, navodi se u saopštenju kompanije.

Facebook je rekao da nisu sve aplikacije predstavljale pretnju za korisnike.

Kompanija se našla pod velikim pritiskom 2018. godine nakon što je otkriveno da je britanska firma Cambridge Analytica pristupala podacima mnogih korisnika društvene mreže bez njihovog odobrenja. Ova politička konsultantska kuća koristila je podatke prikupljene preko kviza ličnosti za ciljani politički marketing.

Američka Federalna trgovinska komisija u julu je kaznila Facebook sa 5 milijardi dolara, što je najveća ikad izrečena novčana kazna bilo kojoj kompaniji zbog narušavanja privatnosti korisnika.

Skandal sa Cambridge Analyticom, u koji su umešani podaci o desetinama miliona ljudi, bio je izuzetno štetan za Facebook a kompanija se od tada suočila sa tužbama i međunarodnim kritikama.

Zato sada Facebook pokušava da poboljša zaštitu podataka korisnika i da popravi svoj imidž.

Kao odgovor na epizodu sa Cambridge Analyticom, kompanija je u martu prošle godine pokrenula istragu o aplikacijama na svojoj platformi u kojoj je do sada učestvovalo stotine pravnika, naučnika, inženjera i zaposlenih u kompaniji. Kompanija je tada obećala da će pregledati sve aplikacije koje su imale pristup velikim količinama podataka pre nego što su promenjene smernice platforme 2014. godine.

"Naša revizija nam pomaže da bolje razumemo obrasce zloupotrebe kako bismo uklonili one loše među programerima", kaže potpredsednik kompanije Ime Arčibong.

Facebook je objavio malo konkretnih informacija o desetinama hiljada suspendovanih aplikacija i stotinama programera koji stoje iza njih.

U saopštenju se navodi da ukidanje aplikacija nije nužno pokazatelj da one predstavljaju pretnju za ljude.

"Mnoge nisu bile aktivne, već su još uvek bile u fazi ispitivanja kada smo ih ukinuli", rekao je Arčibong. Za programere nije neuobičajeno da imaju više testnih aplikacija koje nikada neće biti isporučene.

Kada postoji sumnja, kompanija sprovodi detaljniju istragu, koja uključuje istragu o programeru i tehničku analizu aktivnosti aplikacije na platformi.

U nekim slučajevima programeri su bili podvrgnuti detaljnom ispitivanju nakon što su njihove aplikacije ocenjene kao sporne. U mnogim slučajevima programeri nisu odgovorili na zahtev kompanije da daju određene informacije pa je Facebook suspendovao njihove aplikacije.

Neke su aplikacije potpuno zabranjene iz razloga koji uključuju neprimereno deljenje podataka dobijenih od Facebooka ili zbog toga što su podaci javno bili dostupni bez zaštite identiteta ljudi.

Na primer, jedna od zabranjenih aplikacija pod nazivom myPersonality delila je nedovoljno zaštićene informacije sa istraživačima i kompanijama, a potom odbila da učestvuje u reviziji, tvrde iz Facebooka.

Kompanija je u nekim slučajevima podnela tužbe. To se dogodilo u slučaju južnokorejske kompanije za analizu podataka Rankwave koja nije sarađivala u istrazi. Facebook je takođe tužio još dve firme - LionMobi i JediMobi, koje su svoje aplikacije koristile za infekciju telefona korisnika malverom koji je zarađivao novac za njih. Ta tužba je prva ove vrste, kažu iz kompanije. Facebook je tužio i dvojicu ukrajinskih programera, Gleba Slučevskog i Andreja Gorbačova, zato što su svoje kviz aplikacije koristili za preuzimanje podataka korisnika sa platforme.

Iz kompanije su podsetili na nova pravila koja treba da bolje kontrolišu pristup korisničkim podacima. Aplikacije koje pružaju minimalnu korisnost za korisnike, kao što su kvizovi ličnosti, možda neće biti dozvoljene na Facebooku. Aplikacije ne mogu da zahtevaju podatke od korisnika, osim ako ih programer ne upotrebi na način koji poboljšava kvalitet korisničkog iskustva. Programeri takođe moraju ljudima jasno pokazati kako će se njihovi podaci koristiti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Podaci 500 miliona korisnika LinkedIna prodaju se na jednom hakerskom forumu

Podaci 500 miliona korisnika LinkedIna prodaju se na jednom hakerskom forumu

Nekoliko dana nakon što se masovno curenje podataka korisnika Facebooka našlo u svim vestima, stiže nova vest o još jednom curenju podataka, ovog ... Dalje

Facebook ne planira da obavesti 533 miliona svojih korisnika o curenju njihovih podataka

Facebook ne planira da obavesti 533 miliona svojih korisnika o curenju njihovih podataka

Facebook nije obavestio više od 533 miliona svojih korisnika da su njihovi podaci procurili zbog greške u funkciji koja omogućava uvoz kontakata i ... Dalje

Kako da proverite da li su hakeri ukrali vaš broj telefona sa Facebooka

Kako da proverite da li su hakeri ukrali vaš broj telefona sa Facebooka

Na sajtu „Have I Been Pwned” korisnici Facebooka sada mogu proveriti da li je njihov telefonski broj u bazi podataka koji su ukradeni 2019... Dalje

Iza lažnih ponuda za posao na LinkedInu krije se opasni malver

Iza lažnih ponuda za posao na LinkedInu krije se opasni malver

Microsoftova poslovna društvena mreža LinkedIn ima više od 740 miliona korisnika iz 200 zemalja. To je čini privlačnom metom za sajber kriminalce... Dalje

Kako da proverite da li su vaši podaci među procurelim podacima 533 miliona korisnika Facebooka

Kako da proverite da li su vaši podaci među procurelim podacima 533 miliona korisnika Facebooka

Ako vas je zabrinula vest da su procurili podaci 533 miliona korisnika Facebooka, i da su među njima i podaci 162.893 korisnika iz Srbije verovatno s... Dalje