Facebook ukinuo desetine hiljada aplikacija

Društvene mreže, 23.09.2019, 09:00 AM

Facebook ukinuo desetine hiljada aplikacija

Facebook je saopštio da je ukinuo desetine hiljada aplikacija u sklopu istrage koju je pokrenuo nakon skandala sa prikupljanjem podataka u koji je umešana britanska firma Cambridge Analytica.

Ukinute aplikacije su delo oko 400 programera, navodi se u saopštenju kompanije.

Facebook je rekao da nisu sve aplikacije predstavljale pretnju za korisnike.

Kompanija se našla pod velikim pritiskom 2018. godine nakon što je otkriveno da je britanska firma Cambridge Analytica pristupala podacima mnogih korisnika društvene mreže bez njihovog odobrenja. Ova politička konsultantska kuća koristila je podatke prikupljene preko kviza ličnosti za ciljani politički marketing.

Američka Federalna trgovinska komisija u julu je kaznila Facebook sa 5 milijardi dolara, što je najveća ikad izrečena novčana kazna bilo kojoj kompaniji zbog narušavanja privatnosti korisnika.

Skandal sa Cambridge Analyticom, u koji su umešani podaci o desetinama miliona ljudi, bio je izuzetno štetan za Facebook a kompanija se od tada suočila sa tužbama i međunarodnim kritikama.

Zato sada Facebook pokušava da poboljša zaštitu podataka korisnika i da popravi svoj imidž.

Kao odgovor na epizodu sa Cambridge Analyticom, kompanija je u martu prošle godine pokrenula istragu o aplikacijama na svojoj platformi u kojoj je do sada učestvovalo stotine pravnika, naučnika, inženjera i zaposlenih u kompaniji. Kompanija je tada obećala da će pregledati sve aplikacije koje su imale pristup velikim količinama podataka pre nego što su promenjene smernice platforme 2014. godine.

"Naša revizija nam pomaže da bolje razumemo obrasce zloupotrebe kako bismo uklonili one loše među programerima", kaže potpredsednik kompanije Ime Arčibong.

Facebook je objavio malo konkretnih informacija o desetinama hiljada suspendovanih aplikacija i stotinama programera koji stoje iza njih.

U saopštenju se navodi da ukidanje aplikacija nije nužno pokazatelj da one predstavljaju pretnju za ljude.

"Mnoge nisu bile aktivne, već su još uvek bile u fazi ispitivanja kada smo ih ukinuli", rekao je Arčibong. Za programere nije neuobičajeno da imaju više testnih aplikacija koje nikada neće biti isporučene.

Kada postoji sumnja, kompanija sprovodi detaljniju istragu, koja uključuje istragu o programeru i tehničku analizu aktivnosti aplikacije na platformi.

U nekim slučajevima programeri su bili podvrgnuti detaljnom ispitivanju nakon što su njihove aplikacije ocenjene kao sporne. U mnogim slučajevima programeri nisu odgovorili na zahtev kompanije da daju određene informacije pa je Facebook suspendovao njihove aplikacije.

Neke su aplikacije potpuno zabranjene iz razloga koji uključuju neprimereno deljenje podataka dobijenih od Facebooka ili zbog toga što su podaci javno bili dostupni bez zaštite identiteta ljudi.

Na primer, jedna od zabranjenih aplikacija pod nazivom myPersonality delila je nedovoljno zaštićene informacije sa istraživačima i kompanijama, a potom odbila da učestvuje u reviziji, tvrde iz Facebooka.

Kompanija je u nekim slučajevima podnela tužbe. To se dogodilo u slučaju južnokorejske kompanije za analizu podataka Rankwave koja nije sarađivala u istrazi. Facebook je takođe tužio još dve firme - LionMobi i JediMobi, koje su svoje aplikacije koristile za infekciju telefona korisnika malverom koji je zarađivao novac za njih. Ta tužba je prva ove vrste, kažu iz kompanije. Facebook je tužio i dvojicu ukrajinskih programera, Gleba Slučevskog i Andreja Gorbačova, zato što su svoje kviz aplikacije koristili za preuzimanje podataka korisnika sa platforme.

Iz kompanije su podsetili na nova pravila koja treba da bolje kontrolišu pristup korisničkim podacima. Aplikacije koje pružaju minimalnu korisnost za korisnike, kao što su kvizovi ličnosti, možda neće biti dozvoljene na Facebooku. Aplikacije ne mogu da zahtevaju podatke od korisnika, osim ako ih programer ne upotrebi na način koji poboljšava kvalitet korisničkog iskustva. Programeri takođe moraju ljudima jasno pokazati kako će se njihovi podaci koristiti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook ide na sud zbog tehnologije prepoznavanja lica, kompaniji preti kazna od 35 milijardi dolara

Facebook ide na sud zbog tehnologije prepoznavanja lica, kompaniji preti kazna od 35 milijardi dolara

Facebook je izgubio još jednu bitku u ratu koji vodi ne bi li zaustavio kolektivnu tužbu u slučaju vrednom 35 milijardi dolara koji je pokrenut zbo... Dalje

Instagram želi da vam pomogne da odlučite koga ćete otpratiti

Instagram želi da vam pomogne da odlučite koga ćete otpratiti

Ako ste od onih koji na Instagramu prate stotine a možda i hiljade profila, velike su šanse da ne znate koga sve pratite jer većinu profila uopšte... Dalje

Facebook ne planira da odustane od šifrovanja poruka zbog zaštite dece od pedofila

Facebook ne planira da odustane od šifrovanja poruka zbog zaštite dece od pedofila

Direktor kompanije Facebook Mark Zakerberg najavio je ranije ove godine da kompanija planira šifrovanje poruka na svojim platformama. Od tada, vlasti... Dalje

Facebook najavio da će nagrađivati one koji otkriju bagove u aplikacijama drugih proizvođača

Facebook najavio da će nagrađivati one koji otkriju bagove u aplikacijama drugih proizvođača

Nakon niza sigurnosnih propusta i zloupotrebe podataka korisnika, Facebook je najavio da proširuje svoj program nagrada kako bi poboljšao sigurnost ... Dalje

Korisnici Facebooka se žale da su im nalozi blokirani nakon što su Facebooku prijavili lažne naloge

Korisnici Facebooka se žale da su im nalozi blokirani nakon što su Facebooku prijavili lažne naloge

Zamislite da dobijete Facebook poruku od pokojnog rođaka ili prijatelja? Šta biste uradili? Verovatno biste lažni nalog prijavili Facebooku? To je ... Dalje