Facebook ukinuo desetine hiljada aplikacija

Društvene mreže, 23.09.2019, 09:00 AM

Facebook ukinuo desetine hiljada aplikacija

Facebook je saopštio da je ukinuo desetine hiljada aplikacija u sklopu istrage koju je pokrenuo nakon skandala sa prikupljanjem podataka u koji je umešana britanska firma Cambridge Analytica.

Ukinute aplikacije su delo oko 400 programera, navodi se u saopštenju kompanije.

Facebook je rekao da nisu sve aplikacije predstavljale pretnju za korisnike.

Kompanija se našla pod velikim pritiskom 2018. godine nakon što je otkriveno da je britanska firma Cambridge Analytica pristupala podacima mnogih korisnika društvene mreže bez njihovog odobrenja. Ova politička konsultantska kuća koristila je podatke prikupljene preko kviza ličnosti za ciljani politički marketing.

Američka Federalna trgovinska komisija u julu je kaznila Facebook sa 5 milijardi dolara, što je najveća ikad izrečena novčana kazna bilo kojoj kompaniji zbog narušavanja privatnosti korisnika.

Skandal sa Cambridge Analyticom, u koji su umešani podaci o desetinama miliona ljudi, bio je izuzetno štetan za Facebook a kompanija se od tada suočila sa tužbama i međunarodnim kritikama.

Zato sada Facebook pokušava da poboljša zaštitu podataka korisnika i da popravi svoj imidž.

Kao odgovor na epizodu sa Cambridge Analyticom, kompanija je u martu prošle godine pokrenula istragu o aplikacijama na svojoj platformi u kojoj je do sada učestvovalo stotine pravnika, naučnika, inženjera i zaposlenih u kompaniji. Kompanija je tada obećala da će pregledati sve aplikacije koje su imale pristup velikim količinama podataka pre nego što su promenjene smernice platforme 2014. godine.

"Naša revizija nam pomaže da bolje razumemo obrasce zloupotrebe kako bismo uklonili one loše među programerima", kaže potpredsednik kompanije Ime Arčibong.

Facebook je objavio malo konkretnih informacija o desetinama hiljada suspendovanih aplikacija i stotinama programera koji stoje iza njih.

U saopštenju se navodi da ukidanje aplikacija nije nužno pokazatelj da one predstavljaju pretnju za ljude.

"Mnoge nisu bile aktivne, već su još uvek bile u fazi ispitivanja kada smo ih ukinuli", rekao je Arčibong. Za programere nije neuobičajeno da imaju više testnih aplikacija koje nikada neće biti isporučene.

Kada postoji sumnja, kompanija sprovodi detaljniju istragu, koja uključuje istragu o programeru i tehničku analizu aktivnosti aplikacije na platformi.

U nekim slučajevima programeri su bili podvrgnuti detaljnom ispitivanju nakon što su njihove aplikacije ocenjene kao sporne. U mnogim slučajevima programeri nisu odgovorili na zahtev kompanije da daju određene informacije pa je Facebook suspendovao njihove aplikacije.

Neke su aplikacije potpuno zabranjene iz razloga koji uključuju neprimereno deljenje podataka dobijenih od Facebooka ili zbog toga što su podaci javno bili dostupni bez zaštite identiteta ljudi.

Na primer, jedna od zabranjenih aplikacija pod nazivom myPersonality delila je nedovoljno zaštićene informacije sa istraživačima i kompanijama, a potom odbila da učestvuje u reviziji, tvrde iz Facebooka.

Kompanija je u nekim slučajevima podnela tužbe. To se dogodilo u slučaju južnokorejske kompanije za analizu podataka Rankwave koja nije sarađivala u istrazi. Facebook je takođe tužio još dve firme - LionMobi i JediMobi, koje su svoje aplikacije koristile za infekciju telefona korisnika malverom koji je zarađivao novac za njih. Ta tužba je prva ove vrste, kažu iz kompanije. Facebook je tužio i dvojicu ukrajinskih programera, Gleba Slučevskog i Andreja Gorbačova, zato što su svoje kviz aplikacije koristili za preuzimanje podataka korisnika sa platforme.

Iz kompanije su podsetili na nova pravila koja treba da bolje kontrolišu pristup korisničkim podacima. Aplikacije koje pružaju minimalnu korisnost za korisnike, kao što su kvizovi ličnosti, možda neće biti dozvoljene na Facebooku. Aplikacije ne mogu da zahtevaju podatke od korisnika, osim ako ih programer ne upotrebi na način koji poboljšava kvalitet korisničkog iskustva. Programeri takođe moraju ljudima jasno pokazati kako će se njihovi podaci koristiti.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook priznao da su njegovi sigurnosni mehanizmi zakazali, programeri mogli da pristupe podacima i kada korisnici nisu koristili aplikacije

Facebook priznao da su njegovi sigurnosni mehanizmi zakazali, programeri mogli da pristupe podacima i kada korisnici nisu koristili aplikacije

Facebook je ove nedelje objavio da je oko 5000 programera aplikacija imalo pristup podacima korisnika i nakon isteka pristupa podacima koji su njihove... Dalje

Twitter proverava tvitove u kojima se 5G dovodi u vezu sa korona virusom

Twitter proverava tvitove u kojima se 5G dovodi u vezu sa korona virusom

Teorije zavere koje tvrde da postoji veza između 5G tehnologije i korona virusa pojavile su se prvih dana pandemije i očigledno je da su još uvek t... Dalje

Nova Facebook funkcija će vam omogućiti da očistite svoj profil od onoga što biste voleli da nikad niste objavili

Nova Facebook funkcija će vam omogućiti da očistite svoj profil od onoga što biste voleli da nikad niste objavili

Facebook je juče predstavio novi alat koji će vam omogućiti da uredite svoj profil tako da on bolje odražava “ko ste danas”. Nova funk... Dalje

Na poznatom hakerskom forumu prodaju se podaci 500 miliona korisnika Facebooka iz 82 zemlje

Na poznatom hakerskom forumu prodaju se podaci 500 miliona korisnika Facebooka iz 82 zemlje

Prošlog meseca mediji su objavili da se na veb sajtovima mračnog veba i hakerskim forumima prodaju podaci više od 267 miliona korisnika Facebooka p... Dalje

Facebook Messenger će vas od sada upozoravati na moguće prevare i pedofile

Facebook Messenger će vas od sada upozoravati na moguće prevare i pedofile

Proteklih godinu dana vlade širom sveta vršile su pritisak na Facebook da odustane od svojih planova o uvođenju end-to-end enkripcije, tvrdeći da... Dalje