Hakovane verifikovane Facebook stranice lažno se predstavljaju kao Google i Meta

Društvene mreže, 10.05.2023, 11:00 AM

Hakovane verifikovane Facebook stranice lažno se predstavljaju kao Google i Meta

Kada je Facebook predstavio svoj novi sistem verifikacije sa plaćenim plavim oznakama, cilj je bio pomoći korisnicima da budu sigurni da su nalozi sa kojima komuniciraju pravi. Međutim, prema izveštaju Mashablea, taj sistem je već pokazao slabosti.

Izvestan broj verifikovanih Facebook poslovnih stranica je prošle nedelje navodno hakovan, a njihova imena i URL adrese su promenjene. Među lažnim poslovnim stranicama su čak i stranice kompanija kao što su Google, pa i sama Meta koja je vlasnik Facebooka.

Da stvar bude još gora, ove stranice koje imaju Facebooku potvrdu da su „autentične“ pokrenule su velike reklamne kampanje na platformi.

Nejasno je kako su ove verifikovane stranice hakovane, ali neke od njih imaju milione pratilaca. Ono što najviše brine je što je hakovanim stranicama odobreno da prikazuju oglase na Facebooku. Nije poznato do koliko ljudi su doprli ovi oglasi i koliko je žrtava ove prevare.

Oglasi upućuju ljude da kliknu na lažni Google ili Facebook URL i vode ih na lažnu Google Sites stranicu koja navodno predstavlja kompaniju. Na toj stranici, korisnik se upućuje da preuzme alate za Facebook oglase ili Google AI softver, u zavisnosti od toga na koji je oglas kliknuo. Fajl koji je pregledao Mashable je rar fajl koji verovatno sadrži malver.

Facebook sa svoje strane ističe da nastoje da uvek budu korak ispred sajber kriminalaca.

„Ulažemo značajne resurse u otkrivanje i sprečavanje prevara i hakova“, rekao je portparol Mete. „Iako je mnoga poboljšanja koja smo napravili teško uočiti, prevaranti uvek pokušavaju da zaobiđu naše bezbednosne mere. Redovno poboljšavamo naše metode za borbu protiv ovih prevara a oformili smo i timove posvećene poboljšanju podrške koju možemo da ponudimo ljudima i preduzećima.”

Sve hakovane stranice su posle izveštaja Mashablea uklonjene sa platforme, a Meta je objavila sopstveni izveštaj o novim vrstama malvera otkrivenim na platformi u kome su navedene neke pretnje koje se poklapaju sa prevarama koje promovišu ove stranice.

Iako se čini da su sve hakovane Facebook stranice dobile verifikaciju od Facebooka pre uvođenja novog sistema verifikacije Meta Verified, nova funkcija koja korisnicima omogućava da plate plavu kvačicu mogla bi potencijalno uzrokovati dodatne probleme.

Čak i ako Meta posebno verifikuje svaku od njih, ovo pokazuje kako prevaranti mogu da preuzmu postojeću verifikovanu stranicu da bi prevarili korisnike.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok podneo tužbu protiv Montane zbog zabrane aplikacije

TikTok je u ponedeljak podneo tužbu američkom Okružnom sudu u Montani tražeći poništenje prve državne zabrane aplikacije u SAD. U tužbi se na... Dalje

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

EU kaznila Facebook sa 1,3 milijarde evra zbog prenosa podataka korisnika EU u SAD

Regulatorno telo EU, Irska komisija za zaštitu podataka (DPC), kaznilo je Facebookovu matičnu kompaniju Meta sa rekordnih 1,2 milijarde evra zbog pr... Dalje

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane potpisao zakon o zabrani TikToka

Guverner Montane Greg Đanforte potpisao je zakon o zabrani TikToka u državi, što je prva zabrana te vrste u Sjedinjenim Državama. Predlog zakona, ... Dalje

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Ako gledate tuđe Facebook profile ova bi vas greška mogla odati

Cybernews je potvrdio informaciju sa Twittera da Facebook greškom šalje automatske zahteve za prijateljstvo Facebook profilima koje korisnici poseć... Dalje

TikTok zabranjen i u Austriji

TikTok zabranjen i u Austriji

Austrija je poslednja u nizu zemalja u Evropskoj uniji koja je zabranila TikTok na vladinim uređajima zbog zabrinutosti za privatnost. Austrijski min... Dalje