Instagram testira novi metod verifikacije starosti korisnika skeniranjem lica

Društvene mreže, 24.06.2022, 00:09 AM

Instagram testira novi metod verifikacije starosti korisnika skeniranjem lica

Instagram testira nove opcije za verifikaciju starosti korisnika, uključujući AI alat koji je razvila kompanija Yoti, koji procenjuje koliko imate godina samo skeniranjem vašeg lica. Kompanija kaže da želi da pruži korisnicima iskustva koja odgovaraju uzrastu, kao što je postavljanje privatnih naloga, sprečavanje neželjenog kontakta odraslih koje ne poznaju i ograničavanje opcija koje oglašivači imaju na raspolaganju da bi do njih došli putem oglasa.

Zvanično, morate imati najmanje 13 godina da biste se registrovali Instagram nalog, ali godinama se kompanija malo trudila da primeni ovo pravilo. Do 2019. Instagram nije ni pitao nove korisnike o njihovom datumu rođenja, a kamoli da pokuša da proveri ovu informaciju. Međutim, nakon brojnih kritika stručnjaka za privatnost i bezbednost dece, Instagram je uveo više funkcija za proveru starosti, kao i metode za odvajanje mlađih korisnika od odraslih.

Ako neko ko ima manje od 18 godina pokuša da izmeni svoj datum rođenja na Instagramu tako da izgleda kao da ima 18 ili više godina, Instagram će tražiti od njega da verifikuje svoje godine koristeći jednu od tri opcije: da pošalje sliku iz lične karte, snimi "video selfi" ili zamoli svoje prijatelje da potvrde njegovu starost. Sve tri opcije će najpre biti ponuđene korisnicima u SAD.

Ako se korisnik odluči za metod "društvene garancije" to znači da će tri zajednička pratioca morati da potvrde koliko je korisnik star. Pratioci će morati da budu stariji od 18 godina i imaće tri dana da odgovore na zahtev Instagrama.

Drugi metod, AI procena, podrazumeva slanje video selfija kompaniji Yoti, koja koristi mašinsko učenje za procenu starosti osobe.

Yoti je dobro poznat po onlajn verifikaciji starosti i lične karte, a njegova tehnologija je odobrena za upotrebu od strane britanske vlade i nemačkih digitalnih regulatora. Kompanija koristi različite "signale lica" da proceni starost korisnika.

Možete isprobati Yotijev sistem na vebu a kompanija kaže da ne zadržava nikakve podatke koje delite sa njima.

Podaci pokazuju da je Yotijev sistem manje precizan za ženska lica i osobe sa tamnijom kožom, a da za mlađe od 24 godine njegove procene mogu da se razlikuju do 2,5 godine.

The Verge je objavio da su uspeli da prevare Yotijev veb demo samo tako što su podigli fotografije ispred veb kamere (iako Instagram kaže da ova demo verzija ne uključuje funkcije protiv lažiranja aktivne u verziji koju integriše). Maloletni korisnici takođe mogu zatražiti pomoć starijeg prijatelja da prođu test.

Ovo nije jedini alat sa veštačkom inteligencijom koji Instagram koristi za procenu starosti korisnika. Kompanija od 2019. godine koristi automatizovane sisteme za traženje maloletnih korisnika. Ovi alati skeniraju informacije poput rođendanskih objava korisnika i starosti njihovih prijatelja. Tako, na primer, ako korisnik tvrdi da ima 20 godina, ali objavi slike sa proslave svog 17. rođendana, njegov nalog će biti označen i možda će morati da potvrdi svoje godine. Instagram kaže da testira alatku za analizu jezika koja će odrediti da li je korisnik odrasla osoba ili tinejdžer na osnovu načina na koji piše.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Ilon Mask je rekao da bi Twitterov program za označavanje verifikovanih naloga mogao da se vrati u petak, 2. decembra, sa novom procedurom za proveru... Dalje

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask rekao je juče zaposlenima u kompaniji a zatim danas ponovio na platformi da će Twitter odložiti pretplate za plać... Dalje

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta je najavila da će za sve mlađe od 16 godina, ili mlađe od 18 godina u nekim zemljama, kada se prijave na Facebook, podrazumevano omogućiti vi... Dalje

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta je otpustila i kaznila više od dvadeset radnika koji su tokom prošle godine navodno kompromitovali određeni broj korisničkih naloga. Neki od ... Dalje

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter radi na dodavanju end-to-end enkripcije (E2EE) za direktne poruke (DM) što će pomoći u zaštiti privatne komunikacije korisnika na platfo... Dalje