Iza lažnih ponuda za posao na LinkedInu krije se opasni malver

Društvene mreže, 07.04.2021, 07:00 AM

Iza lažnih ponuda za posao na LinkedInu krije se opasni malver

Microsoftova poslovna društvena mreža LinkedIn ima više od 740 miliona korisnika iz 200 zemalja. To je čini privlačnom metom za sajber kriminalce.

Istraživači iz firme za sajber bezbednost eSentire upozorili su korisnike LinkedIna na prevarante koji nude lažne poslove a čiji je cilj infekcija računara korisnika Linkedina opasnim backdoorom More_eggs.

Napadači šalju potencijalnim žrtvama zip fajlove na osnovu opisa posla na njihovom LinkedIn profilu.

Kada se otvori zip fajl, žrtvin uređaj se inficira backdoorom More_eggs koji trenutno cilja Windows uređaje.

Posle infekcije malver preuzima potpunu kontrolu nad ciljanim sistemom omogućavajući hakerima da ga daljinski koriste u zlonamerne svrhe, uključujući slanje, primanje, brisanje i pokretanje fajlova.

Pored toga, hakeri mogu da ubace novi malver na sistem koji može pokrenuti infekciju ransomwareom i na kraju zaključati fajlove žrtve i zahtevati otkupninu za dešifrovanje fajlova. Istraživači upozoravaju da backdoor More_eggs takođe može izvući podatke sa uređaja i ukrasti emailove, istoriju pretraživanja, naloge na društvenim mrežama i kriptovalutu iz digitalnih novčanika.

Malver za pokretanje koristi uobičajene Windows procese, tako da može promaći antivirusnom softveru, pa se može reći da je prilično nevidljiv.

To što je u ponudu za posao uključena pozicija koju je navela žrtva na svom LinkedIn profilu povećava šanse da će primalac poruke aktivirati malver.

Osim toga, zbog pandemije, stopa nezaposlenosti dramatično je porasla u celom svetu. Za sajber kriminalce je ovo savršeno vreme da iskoriste one koji očajnički traže zaposlenje. Stoga je prilagođeni mamac za posao još primamljiviji u ovim teškim vremenima.

LinkedIn je sa svojih 740 miliona korisnika iz gotovo svih profesija, uključujući naučnike, vojnike, policajce, zaposlene u avio kompanijama i bankama više nego zanimljiv sajber kriminalcima. Za sajber kriminalce i hakere koji rade za države, pristup računarskom sistemu koji koristi bilo ko od ovih profesionalaca predstavlja zlatni rudnik za brzu zaradu do koje mogu doći prodajom svog pristupa drugim kriminalcima ili krađom poslovnih tajni ili osetljivih podataka.

Šta treba da rade korisnici LinkedIna?

Prvo i najvažnije, uzdržite se od klikova na linkove koje vam ljudi šalju na društvenim mrežama, posebno ako dolaze od nepoznatih i anonimnih korisnika. Ako ste primorani da kliknete na zip ili izvršni fajl, trebalo bi da to izbegnete po svaku cenu, međutim, ako ste fajl već preuzeli, pobrinite se da ga skenirate pouzdanim antivirusom.

Pored toga, zlonamerne linkove i fajlove možete da skenirate na VirusTotalu.

Vaša bezbednost je u vašim rukama.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

TikTok pod istragom zbog privatnosti korisnika

TikTok pod istragom zbog privatnosti korisnika

TikTok je pod istragom Irske komisije za zaštitu podataka (DPC), vodećeg regulatornog tela u Evropske unije, zbog dva pitanja vezana za privatnost.... Dalje

Twitter uvodi oznake za bot naloge

Twitter uvodi oznake za bot naloge

Tviter je najavio uvođenje oznaka za automatizovane (bot) naloge, tačnije funkciju koja omogućava da se nalozi označe kao bot nalozi, kako bi lju... Dalje

Moraćete da otkrijete Instagramu datum rođenja inače nećete moći da koristite aplikaciju

Moraćete da otkrijete Instagramu datum rođenja inače nećete moći da koristite aplikaciju

Instagram će uskoro početi da traži od korisnika datum rođenja da bi mogli da nastave da koriste aplikaciju. Instagram je počeo da zahteva datum ... Dalje

Prevaranti naplaćuju 60 dolara uslugu zabrane Instagram naloga

Prevaranti naplaćuju 60 dolara uslugu zabrane Instagram naloga

Neko vas je naljutio na Instagramu? Prevaranti možda imaju savršeno rešenje za vas, po relativno pristupačnoj ceni. Motherboard piše da je sajber... Dalje

Facebook, Twitter i LinkedIn preduzimaju mere za zaštitu naloga građana Avganistana od napada talibana

Facebook, Twitter i LinkedIn preduzimaju mere za zaštitu naloga građana Avganistana od napada talibana

Facebook, Twitter i LinkedIn su rekli da su preduzeli mere kako bi naloge avganistanskih građana zaštitili od napada nakon što su talibani preuzeli... Dalje