Kako je prevarant ubedio Instagram da im je direktor umro

Društvene mreže, 18.11.2021, 12:00 PM

Kako je prevarant ubedio Instagram da im je direktor umro

U aprilu 2020. godine, kada je pandemija Covid-19 bila glavna i činilo se jedina tema širom sveta, Instagram je najavio novu funkciju pomoću koje korisnici mogu da sačuvaju sećanje na svoje preminule voljene osobe.

Nova funkcija popularne društvene mreže služi tome da obezbedi „mesto za sećanje na nečiji život nakon što je ta osoba preminula“.

Kako je Instagram tada objasnio, kada je nalog obeležen kao "spomen-nalog", više se ne mogu vršiti izmene na nalogu. Niko ne može da se prijavi na njega, niko ne može da dodaje nove fotografije ili video snimke, niko ne može da komentariše prethodne objave naloga.

Nalog je praktično zamrznut u vremenu kao spomen na pokojnika.

Šta bi sa tim moglo poći po zlu?

Nažalost, pokazalo se da može i da prevaranti mogu zloupotrebiti ovu funkciju da zaključaju tuđe naloge.

Da bi nalog stekao status spomen-naloga, Instagramu se upućuje zahtev sa potvrdom o smrti ili linkom do čitulje ili novinskog članka u kome je puno ime preminule osobe, a to nije nešto što je prevarantima teško lažirati.

Kako piše Vice, jedna osoba koja je izgubila svoj nalog upravo takvim napadom bio je prvi čovek Instagrama Adam Moseri.

U septembru su zaposleni na Instagramu bili prevareni lažnom onlajn čituljom i poverovali da je njihov šef preminuo. Rezultat toga je bilo zaključavanje njegovog naloga.

Reportera Vicea Džozefa Koksa kontaktirao je prevarant koji se naziva Syenrai, koji je preuzeo odgovornost za lažnu čitulju.

38-godišnji Moseri je imao sreće i brzo mu je vraćen pristup Instagram nalogu. Ali ima dosta drugih živih korisnika Instagrama kojima je bilo teško da otključaju svoje memorijalne naloge.

A lakoća sa kojom se nalozi očigledno mogu zamrznuti, dovela je do toga da se prevaranti i trolovi rado okreću ovom metodu da viktimiziraju korisnike Instagrama i izbace ih sa sajta.

Kako tvrdi Syenrai, ako ciljani nalog nije verifikovan i ima manje od milion pratilaca, Instagramov tim za podršku možda neće ni proveriti da li se ime na poslatoj čitulji poklapa. On kaže da ako je čitulja nova (u istoj nedelji objavljena), u 98% slučajeva Instagram je neće ni proveriti.

Već se pisalo o tome da se na mračnom vebu nude usluge zabrane za Instagram naloge za samo nekoliko dolara. Istovremeno, drugi prevaranti nude pomoć zabranjenim korisnicima Instagrama da vrate svoje naloge, što vas može koštati do 4.000 dolara u zavisnosti od broja pratilaca.

Jedno se mora priznati - preduzetnički duh prevaranata na internetu je činjenica koju je teško osporiti.

Instagram je potvrdio da je Moserijev nalog zaista bio zaključan ali je rekao da su problem rešili veoma brzo. Jasno je da u slučaju običnog korisnika ništa ne bi bilo ni brzo ni lako.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Korisnici Facebooka moći će da imaju više profila koji funkcionišu nezavisno, sa posebnim obaveštenjima, porukama i podešavanjima privatnosti za... Dalje

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

Nagradne igre u kojima se navodno poklanja kriptovaluta godinama su prisutne na Twitteru i Instagramu. Iako se čini da bi većina ljudi prozrela ovak... Dalje

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta je ove nedelje još jednom potvrdila da će do kraja godine uvesti podrazumevanu end-to-end enkripciju u Messenger. „Od danas, ćaskanja m... Dalje

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Poslednjih nekoliko meseci primetan je talas napada na korisnike LinkedIna. Da se nešto dešava vidi se i u Google trendovima, gde termini za pretrag... Dalje

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Program pouzdanih partnera „je ključni deo naših napora da poboljšamo naše politike i procedure sprovođenja, i proizvode, kako bismo pomogl... Dalje