Prevaranti naplaćuju 60 dolara uslugu zabrane Instagram naloga

Društvene mreže, 23.08.2021, 10:30 AM

Prevaranti naplaćuju 60 dolara uslugu zabrane Instagram naloga

Neko vas je naljutio na Instagramu? Prevaranti možda imaju savršeno rešenje za vas, po relativno pristupačnoj ceni.

Motherboard piše da je sajber podzemlje proširilo svoju ponudu usluga. Pored ransomware-a-as-service i naručenih DDoS napada, sada se reklamira još jedna usluga - zabrana Instagram naloga za samo 60 dolara ili čak i manje.

Ovakve usluge se reklamiraju na forumima, a cene mogu varirati u zavisnosti od broja pratilaca Instagram naloga.

Dakle, kako funkcionišu ove "profesionalne usluge zabrane" na Instagramu? Tako što prevaranti zloupotrebljavaju Instagramovu zaštitu od samoubistva, samopovređivanja i lažnog predstavljanja.

Jedna od glavnih metoda koju koriste prevaranti su lažne prijave za lažno predstavljanje. Prevarant će napraviti duplikat ciljnog naloga, i istu fotografiju i opis profila postaviti na verifikovani nalog sa plavim znakom. Tada će prevarant uložiti žalbu za lažno predstavljanje protiv originalnog naloga (koji nema plavi znak), tvrdeći da je iza pravog naloga prevarant.

Instagramova podrška će nakon prijave zabraniti pravi profil što će napraviti velike probleme vlasniku, bilo da se radi o pojedincu ili firmi. Jasno je da bi bilo bolje da Instagram pažljivo pogleda dokaze za takve tvrdnje, a ne samo da li nalog ima plavi znak ili ne.

Druga taktika koju koriste oni koji nude usluge zabrane je zatrpavanje Instagrama lažnim prijavama da ciljani nalog sadrži slike koje su u vezi sa samopovređivanjem i samoubistvom.

Dobro je znati da kada su takve prijave istinite, da će tim za podršku društvene mreže blokirati naloge za koje je prijavljeno da dele takav sadržaj. Ali izgleda da Instagram često blokira naloge isključivo na osnovu žalbe, ne proveravajući da li je takav sadržaj zaista objavljen.

Još gore je to što se osim blokiranja naloga, u sajber podzemlju nude i usluge deblokiranja naloga.

Da li je moguće da oni koji stoje iza oglasa za usluge blokiranja naloga rade zajedno sa onima koji nude uslugu deblokiranja? Treba napomenuti da se pomoć za vraćanje naloga naplaćuje znatno više - cene se kreću do 4000 dolara.

Platiti nekom da vam pomogne da vratite nalog nije najpametnija odluka. Najpre, nema garancije da vam neće samo skinuti novac sa računa. Drugo, možda tako zapravo nagrađujete iste ljude koji su naplatili zabranu vašeg naloga.

Nažalost, mnogi korisnici Instagrama smatraju da je korišćenje službenih kanala za vraćanje naloga teško, bez obzira na to što je besplatno.

Ako želite da smanjite šanse za „napad zabrane“, jedan od načina je da verifikujete svoj Instagram nalog, mada verifikacija nije dostupna svima, nažalost.

Drugo, možete promeniti sliku profila. Napadi lažnog predstavljanja su najuspešniji protiv naloga na kojima je slika profila fofografija lica vlasnika. Neki napadači će odbiti da ciljaju nalog koji nema stvarnu fotografiju kao profilnu sliku. Međutim, mnogima se verovatno neće dopasti ta ideja.

Na kraju, ne zaboravite na važnost pravljenja rezervnih kopija. Ako izgubite svoj Instagram nalog na ovakav način, možda više nećete moći da pristupite svojim dragocenim fotografijama i uspomenama. Postavljanje slika na Instagram ili bilo koju drugu društvenu mrežu nije zamena za rezervne kopije vaših ličnih podataka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Meta proširuje program napredne zaštite naloga Facebook Protect

Meta proširuje program napredne zaštite naloga Facebook Protect

Meta, kompanija ranije poznata kao Facebook, najavila je proširenje svog bezbednosnog programa Facebook Protect i uključila u njega branioce ljudski... Dalje

Tviter zabranio objavljivanje tuđih privatnih fotografija i video snimaka

Tviter zabranio objavljivanje tuđih privatnih fotografija i video snimaka

Tviter je najavio proširenje politike koja se odnosi na privatne informacije kako bi obuhvatio i privatne medije, odnosno zabranu deljenja fotografij... Dalje

Društvene mreže mogle bi biti primorane da otkriju identitet onih koji ostavljaju klevetničke komentare

Društvene mreže mogle bi biti primorane da otkriju identitet onih koji ostavljaju klevetničke komentare

Premijer Australije Skot Morison najavio je novi zakon koji će naterati internet platforme da otkriju identitet korisnika koji stoje iza klevetnički... Dalje

Facebook odlaže uvođenje podrazumevanog šifrovanja poruka u Messengeru i Instagramu

Facebook odlaže uvođenje podrazumevanog šifrovanja poruka u Messengeru i Instagramu

Meta, kompanija u čijem su vlasništvu Facebook, Instagram i WhatsApp, odložila je planove o podrazumevanom šifrovanju poruka korisnika do 2023. go... Dalje

Hakeri prete influenserima sa TikToka brisanjem naloga

Hakeri prete influenserima sa TikToka brisanjem naloga

Istraživači iz firme Abnormal Security primetili su novu fišing kampanju koja prvenstveno cilja TikTok naloge koji pripadaju influenserima, konsult... Dalje