Koliko su zaštićene direktne poruke na Twitter-u; Upozorenje o lažnim Twitter stranicama

Društvene mreže, 19.10.2010, 01:43 AM

Koliko su zaštićene direktne poruke na Twitter-u; Upozorenje o lažnim Twitter stranicama

Mikro-bloging servis Twitter pre svega vole korisnici koji nemaju problem sa javnim deljenjem informacija sa većim brojem ljudi, a za one koji su manje otvoreni postoji i opcija zaštite objavljenih poruka koja omogućava korisniku da odabere kome će njegove objave biti dostupne.

Međutim, Twitter dozvoljava i intimniju komunikaciju među korisicima preko direktnih poruka (DM). Uslov da korisnik nekom uputi ovakvu poruku je da ga osoba kojoj je poruka upućena prati na Twitteru-u. Na ovaj način se korisnici Twitter-a štite od toga da im ljudi koje ne poznaju i čije tweet-ove ne prate šalju direktne poruke, ali istovremeno i od sveprisutnih spamera.

Ovakav vid komunikacije je dobar način da izbegnete da svojom privatnom konverzacijom sa nekim od korisnika smetate ostalima na Twitter-u. Ukoliko niste od onih kojima je važno da ceo svet sazna gde ćete i sa kim sutra na kafu i verujete da su direktne poruke upravo tu da vam pomognu da sačuvate nešto od svoje privatnosti, onda razmislite dobro pre nego sledeći put nekom uputite jednu takvu poruku.

U pravu ste ako ste verovali da su direktne poruke privatne, međutim, u stvarnosti ništa nije tako (dobro) kako na prvi pogled izgleda. Naime, bilo koja aplikacija kojoj ste dali dozvolu za pristup svom Twitter nalogu ima pristup i vašim privatnim porukama.

Postoje dva načina davanja autorizacije za pristup: 'read-only' koja dozvoljava samo čitanje podataka i 'read-and-write' koja dozvoljava i promene podataka. U oba slučaja, činjenica da ste dali određenoj aplikaciji dozvolu za pristup nalogu znači da su joj svipodaci, uključujući i direktne poruke, dostupni. U slučaju da aplikacija ima 'read-and-write' dozvolu, ona ima i mogućnost brisanja vaših poruka ili slanja poruka u vaše ime.

Zato sledeći put dobro razmislite pre nego aplikaciji o kojoj ništa ne znate nasumično date dozvolu za pristup Twitter nalogu. Koje aplikacije imaju pristup vašem Twitter nalogu možete proveriti klikom na Settings, pa potom u Connections. Pored svake aplikacije kojoj ste dali dozvolu nalazi se podatak o kakvoj je vrsti dozvole za pristup reč - 'read-only' ili 'read-and-write', i link koji omogućava da ukinete pristup svom profilu za određenu aplikaciju (“Revoke Access”).

Sve ovo ne bi trebalo da vas odgovori od dalje komunikacije preko direktnih poruka na Twitter-u, već da vas upozori da ne dajete olako pristup aplikacijama jer ne možete biti sigurni da onaj ko stoji iza aplikacije neće zloupotrebiti dozvolu za pristup profilu koju ste mu dali.

Još jedna informacija koja bi mogla zanimati korisnike Twitter-a je upozorenje koje dolazi iz kompanije Sunbelt o pojavi brojnih lažnih početnih stranica Twitter-a koje nude korisnicima koji su dospeli na pogrešnu stranicu priliku da vide gole dame i preuzmu maliciozne aplikacije.

Nedavno promovisani novi dizajn Twitter-a prevaranti koriste kao mamac, menjajući izgled početne stranice postavljanjem videa koji je tu da privuče pažnju korisnika. Alatka koja se u tu svrhu koristi je Twitter drive by.zip i ona omogućava prevarantima ubacivanje linkova u .htm fajl i potom i njihovo učitavanje.

Korisnici primete da nešto nije u redu onda kada se pojavi prozor sa zahtevom da preuzmu aplikaciju. Zato je preporuka da ukoliko vam se nešto učini sumnjivim proverite URL stranice kako biste se uverili da je to ona prava.

Do sada uočene Twitter stranice se hostuju na besplatnim servisima i prevaranti čak i ne pokušavaju to da prikriju. Zbog toga ovakve stranice ne liče mnogo na original Twitter.com.

Screenshot-ove možete videti na blogu kompanije Sunbelt.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje