Koliko su zaštićene direktne poruke na Twitter-u; Upozorenje o lažnim Twitter stranicama

Društvene mreže, 19.10.2010, 01:43 AM

Koliko su zaštićene direktne poruke na Twitter-u; Upozorenje o lažnim Twitter stranicama

Mikro-bloging servis Twitter pre svega vole korisnici koji nemaju problem sa javnim deljenjem informacija sa većim brojem ljudi, a za one koji su manje otvoreni postoji i opcija zaštite objavljenih poruka koja omogućava korisniku da odabere kome će njegove objave biti dostupne.

Međutim, Twitter dozvoljava i intimniju komunikaciju među korisicima preko direktnih poruka (DM). Uslov da korisnik nekom uputi ovakvu poruku je da ga osoba kojoj je poruka upućena prati na Twitteru-u. Na ovaj način se korisnici Twitter-a štite od toga da im ljudi koje ne poznaju i čije tweet-ove ne prate šalju direktne poruke, ali istovremeno i od sveprisutnih spamera.

Ovakav vid komunikacije je dobar način da izbegnete da svojom privatnom konverzacijom sa nekim od korisnika smetate ostalima na Twitter-u. Ukoliko niste od onih kojima je važno da ceo svet sazna gde ćete i sa kim sutra na kafu i verujete da su direktne poruke upravo tu da vam pomognu da sačuvate nešto od svoje privatnosti, onda razmislite dobro pre nego sledeći put nekom uputite jednu takvu poruku.

U pravu ste ako ste verovali da su direktne poruke privatne, međutim, u stvarnosti ništa nije tako (dobro) kako na prvi pogled izgleda. Naime, bilo koja aplikacija kojoj ste dali dozvolu za pristup svom Twitter nalogu ima pristup i vašim privatnim porukama.

Postoje dva načina davanja autorizacije za pristup: 'read-only' koja dozvoljava samo čitanje podataka i 'read-and-write' koja dozvoljava i promene podataka. U oba slučaja, činjenica da ste dali određenoj aplikaciji dozvolu za pristup nalogu znači da su joj svipodaci, uključujući i direktne poruke, dostupni. U slučaju da aplikacija ima 'read-and-write' dozvolu, ona ima i mogućnost brisanja vaših poruka ili slanja poruka u vaše ime.

Zato sledeći put dobro razmislite pre nego aplikaciji o kojoj ništa ne znate nasumično date dozvolu za pristup Twitter nalogu. Koje aplikacije imaju pristup vašem Twitter nalogu možete proveriti klikom na Settings, pa potom u Connections. Pored svake aplikacije kojoj ste dali dozvolu nalazi se podatak o kakvoj je vrsti dozvole za pristup reč - 'read-only' ili 'read-and-write', i link koji omogućava da ukinete pristup svom profilu za određenu aplikaciju (“Revoke Access”).

Sve ovo ne bi trebalo da vas odgovori od dalje komunikacije preko direktnih poruka na Twitter-u, već da vas upozori da ne dajete olako pristup aplikacijama jer ne možete biti sigurni da onaj ko stoji iza aplikacije neće zloupotrebiti dozvolu za pristup profilu koju ste mu dali.

Još jedna informacija koja bi mogla zanimati korisnike Twitter-a je upozorenje koje dolazi iz kompanije Sunbelt o pojavi brojnih lažnih početnih stranica Twitter-a koje nude korisnicima koji su dospeli na pogrešnu stranicu priliku da vide gole dame i preuzmu maliciozne aplikacije.

Nedavno promovisani novi dizajn Twitter-a prevaranti koriste kao mamac, menjajući izgled početne stranice postavljanjem videa koji je tu da privuče pažnju korisnika. Alatka koja se u tu svrhu koristi je Twitter drive by.zip i ona omogućava prevarantima ubacivanje linkova u .htm fajl i potom i njihovo učitavanje.

Korisnici primete da nešto nije u redu onda kada se pojavi prozor sa zahtevom da preuzmu aplikaciju. Zato je preporuka da ukoliko vam se nešto učini sumnjivim proverite URL stranice kako biste se uverili da je to ona prava.

Do sada uočene Twitter stranice se hostuju na besplatnim servisima i prevaranti čak i ne pokušavaju to da prikriju. Zbog toga ovakve stranice ne liče mnogo na original Twitter.com.

Screenshot-ove možete videti na blogu kompanije Sunbelt.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook se pridružuje koaliciji za borbu protiv prevara

Facebook se pridružuje koaliciji za borbu protiv prevara

Facebook je često kritikovan zbog toga što ne čini dovoljno na suzbijanju prevara, a neki čak optužuju kompaniju da profitira na lažnim oglasima... Dalje

EU pokreće istragu o Facebooku i Instagramu zbog kršenja propisa o bezbednosti dece na mreži

EU pokreće istragu o Facebooku i Instagramu zbog kršenja propisa o bezbednosti dece na mreži

Društvene mreže kompanije Meta Platforms Facebook i Instagram biće predmet istrage zbog mogućih kršenja propisa EU o onlajn sadržaju koji se od... Dalje

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Šefovi evropskih policija pozvali su i industriju i vlade na hitnu akciju kako bi se zaštitila javna bezbednost na platformama društvenih mreža, i... Dalje

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta testira alate za Instagram i Facebook koji treba da spreče seksualne ucene i zloupotrebu intimnih slika

Meta je objavila da će uskoro početi da testira novu funkciju zaštite od golotinje u Instagram DM-ovima, koja zamagljuje slike za koje se otkrije d... Dalje

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

TikTok kažnjen zbog štetnog sadržaja koji je preporučivan maloletnim korisnicima

Italijanska regulatorno telo za zaštitu konkurencije kaznilo je TikTok sa 10 miliona evra jer nije zaštitio korisnike od opasne igre poznate kao Fre... Dalje