LinkedIn otkriva sve više prevara, lažnih profila i spama na platformi

Društvene mreže, 06.06.2022, 00:30 AM

LinkedIn otkriva sve više prevara, lažnih profila i spama na platformi

LinkedIn otkriva i blokira sve više lažnih naloga, zahvaljujući poboljšanjima u svojim automatizovanim sistemima, ali poboljšanja su primetna i kada je reč o uklanjanju dezinformacija u poslednjih šest meseci 2021. godine, tvrdi kompanija u svom najnovijem izveštaju o transparentnosti.

LinkedInov Izveštaj o transparentnosti za drugu polovinu 2021. (od jula do decembra) pruža potpun uvid u mere koje kompanija preduzima u vezi sa spamom, dezinformacijama, zahtevima vlasti i još mnogo toga.

I dok LinkedIn nije zanimljiv prevarantima na način na koji su zanimljivi Facebook ili YouTube, još uvek postoji mnogo „neautentičnih aktivnosti" u aplikaciji, sa prevarantima koji traže pristup informacijama i pokušavaju da prevare korisnike LinkedIna lažnim ponudama, zahtevima za povezivanje, itd.

A sa povećanjem aktivnosti LinkedIna za 34% u odnosu na prethodnu godinu, njegov glavni feed sada takođe vidi sve više i više ljudi, što ga čini privlačnijim za prevarante svih vrsta.

Kada je reč o lažnim nalozima, LinkedIn kaže da je njegova automatizovana odbrana blokirala 96% svih lažnih naloga u tom periodu, sa 11,9 miliona pokušaja zaustavljenih u procesu registracije.

LinkedIn kaže da je njegova poboljšana tehnologija otkrivanja doprinela povećanju od 19% broja uklonjenih lažnih naloga u periodu pre nego što su ih članovi prijavili. Taj broj je sa 3,7 miliona u prethodnom periodu skočio na 4,4 miliona.

Iako nema načina da dokaže da uklanja sve lažne naloge, na osnovu onoga što LinkedIn zna, njegovi sistemi za detekciju se poboljšavaju, što je pozitivno za stvarni angažman i interakciju u aplikaciji.

Što se tiče otkrivanja neželjenih poruka i prevara, LinkedInovi brojevi su ostali relativno stabilni u odnosu na prethodne izveštaje.

LinkedIn, međutim, uklanja više netačnih informacija, što je, kako objašnjava kompanija, posledica „poboljšane automatizovane odbrane koja omogućava LinkedInu da proaktivno bolje otkriva potencijalne dezinformacije“.

Broj dezinformacija na LinkedInu konstantno raste, od 110.742 slučaja obrađenih u drugoj polovini 2020. godine, na 147.490 u prvoj polovini 2021. godine do 207.000 koliko je zabeleženo u poslednjem periodu.

Sa povećanim angažovanjem, LinkedIn se takođe može smatrati sve privlačnijom platformom za širenje dezinformacija, mada u prilog tom trendu je i činjenica da je poslednjih godina sve više tema koje izazivaju podele.

Kada je reč o zahtevima vlasti za podacima u aplikaciji, i njihov broj je ostao stabilan, a većina zahteva dolazi iz SAD.

Treba napomenuti da je LinkedIn u oktobru povukao svoju aplikaciju iz Kine zbog sve većih zahteva za usklađenost koje je nametnula KPK.

Iako je iz ovog izveštaja jasno da se LinkedInovi sistemi poboljšavaju, teško je reći koliko je to tačno, jer LinkedIn ne može da izveštava o onome šta ne može da otkrije.

Na osnovu onoga što može, bolji je u blokiranju štetnih aktivnosti, ali to ne znači nužno da se svi lažni nalozi i spameri otkrivaju i uklanjaju sa platforme.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Korisnici Facebooka moći će da imaju više profila koji funkcionišu nezavisno, sa posebnim obaveštenjima, porukama i podešavanjima privatnosti za... Dalje

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

Nagradne igre u kojima se navodno poklanja kriptovaluta godinama su prisutne na Twitteru i Instagramu. Iako se čini da bi većina ljudi prozrela ovak... Dalje

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta je ove nedelje još jednom potvrdila da će do kraja godine uvesti podrazumevanu end-to-end enkripciju u Messenger. „Od danas, ćaskanja m... Dalje

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Poslednjih nekoliko meseci primetan je talas napada na korisnike LinkedIna. Da se nešto dešava vidi se i u Google trendovima, gde termini za pretrag... Dalje

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Program pouzdanih partnera „je ključni deo naših napora da poboljšamo naše politike i procedure sprovođenja, i proizvode, kako bismo pomogl... Dalje