Meta demantovala pretnje povlačenjem Facebooka i Instagrama iz Evrope

Društvene mreže, 10.02.2022, 12:00 PM

Meta demantovala pretnje povlačenjem Facebooka i Instagrama iz Evrope

Povodom medijskih izveštaja u kojima se navodi da Meta, u čijem su vlasništvu Facebook, Instagram i WhatsApp, preti povlačenjem iz Evrope, oglasila se kompanija saopštenjem na blogu.

„Meta ne želi niti „preti“ da napusti Evropu i svako izveštavanje koje implicira da to činimo jednostavno nije tačno”, navodi se u odgovoru kompanije na izveštaje medija.

„U štampi se pisalo da „pretimo“ da napustimo Evropu zbog neizvesnosti oko mehanizama prenosa podataka na relaciji EU-SAD. Ovo nije istina. Kao i sve kompanije kojima se javno trguje, zakonski smo obavezni da otkrijemo materijalne rizike našim investitorima. Prošle nedelje, kao što smo radili u prethodna četiri finansijska kvartala, otkrili smo da stalna neizvesnost u vezi sa mehanizmima prenosa podataka između EU i SAD predstavlja pretnju našoj sposobnosti da služimo evropskim potrošačima i poslujemo u Evropi”, rekla je kompanija ističući da „nema apsolutno nikakve želje da se povuku iz Evrope”.

Kompanija je rekla da nije jedina, i da je još najmanje 70 drugih kompanija iz širokog spektra industrija, uključujući i 10 evropskih kompanija, u svojim finansijskim izveštajima navelo rizike u vezi sa prenosom podataka.

„Međunarodni prenos podataka podržava globalnu ekonomiju i podržava mnoge usluge koje su od suštinskog značaja za naš svakodnevni život”, rekla je Meta podsećajući da je Evropski sud pravde 2015. godine poništio Sporazum Safe Harbor, kao i na to da je prošlog leta isti sud poništio i Privacy Shield, pravni okvir za prenos podataka koji je koristilo više od 5.000 kompanija sa obe strane Atlantika.

„Želimo da vidimo da su osnovna prava korisnika EU zaštićena, i želimo da internet nastavi da funkcioniše kako je zamišljen: bez trzavica, u skladu sa važećim zakonima - ali ne i ograničen nacionalnim granicama.”

“Preduzećima su potrebna jasna, globalna pravila za zaštitu transatlantskih tokova podataka na dugi rok i, kao i druge kompanije u širokom spektru industrija, pažljivo pratimo potencijalni uticaj na milione ljudi i preduzeća koja koriste naše usluge kako ovaj razvoj napreduje”, kaže Meta dodajući da se kao i druga međunarodna i evropska preduzeća, brendovi i trgovinske organizacije, nadaju da će biti napretka u pregovorima za zamenu Privacy Shielda za zaštitu transatlantskog prenosa podataka, obezbeđivanje zaštite privatnosti, uz održavanje povezanosti globalnih zajednica, privrede, preduzeća i porodica.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Mask najavio da će od sledeće nedelje Twitter ponovo ''ručno'' verifikovati naloge

Ilon Mask je rekao da bi Twitterov program za označavanje verifikovanih naloga mogao da se vrati u petak, 2. decembra, sa novom procedurom za proveru... Dalje

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Mask objavio da Twitter odlaže pretplatu za verifikovane naloge

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask rekao je juče zaposlenima u kompaniji a zatim danas ponovio na platformi da će Twitter odložiti pretplate za plać... Dalje

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta uvodi nove mere za zaštitu dece na Facebooku i Instagramu

Meta je najavila da će za sve mlađe od 16 godina, ili mlađe od 18 godina u nekim zemljama, kada se prijave na Facebook, podrazumevano omogućiti vi... Dalje

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta otpustila više od 20 radnika zbog hakovanja korisničkih naloga

Meta je otpustila i kaznila više od dvadeset radnika koji su tokom prošle godine navodno kompromitovali određeni broj korisničkih naloga. Neki od ... Dalje

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter ponovo radi na šifrovanju direktnih poruka (DM)

Twitter radi na dodavanju end-to-end enkripcije (E2EE) za direktne poruke (DM) što će pomoći u zaštiti privatne komunikacije korisnika na platfo... Dalje