Meta podnela tužbe zbog nedozvoljenog izvlačenja podataka korisnika Facebooka i Instagrama

Društvene mreže, 06.07.2022, 10:30 AM

Meta podnela tužbe zbog nedozvoljenog izvlačenja podataka korisnika Facebooka i Instagrama

Kompanija Meta, koja je vlasnik Facebooka i Instagrama, podnela je dve odvojene tužbe, jednu protiv kompanije Octopus i drugu protiv turskog državljanina Ekrema Ateša, u oba slučaja zbog izvlačenja podataka korisnika Facebooka i Instagrama.

Octopus je američka podružnica kineske multinacionalne tehnološke kompanije koja pojedincima i kompanijama nudi usluge prikupljanja podataka. Octopus prodaje softver koji klijenti kompanije mogu koristiti za sopstvene kampanje izvlačenja podataka sa bilo kog veb sajta. Octopus tvrdi da ima više od milion korisnika, koji mogu pokrenuti takozvane “scraping” napade sa njihove platforme u oblaku ili platiti kompaniji da to uradi umesto njih. Octopus nudi izvlačenje podataka sa Amazona, eBaya, Twittera, Yelpa, Googlea, Targeta, Walmarta, Indeeda, LinkedIna, Facebooka i Instagrama.

“Scraping” je termin koji se koristi da opiše proces u kom automatizovani botovi brzo prolaze kroz veliki broj veb stranica, kopirajući podatke sa njih.

Kada plate pristup softveru za scraping, kupci daju Octopusu svoje podatke za autentifikaciju, i tako praktično sami kompromituju svoje Facebook i Instagram naloge.

Softver koji je dizajnirao Octopus izvlači podatke koji su dostupni korisnicima kada su prijavljeni na svoje naloge, uključujući podatke njihovih Facebook prijatelja, kao što su imejl adresa, broj telefona, pol i datum rođenja, pratioci na Instagramu, URL adresa profila, lokacija i broj lajkova i komentara po objavi.

„Kompanije kao što je Octopus su deo scraping industrije u nastajanju koja pruža automatizovane usluge svakom kupcu bez obzira na to na koga ciljaju i u koju svrhu,“ rekla je Meta. „Ova industrija čini scraping dostupnim pojedincima i kompanijama koje inače ne bi imale mogućnosti za to.“

Meta navodi da je Octopus prekršio uslove korišćenja njenih platformi i Milenijumski zakon o zaštiti digitalnih autorskih prava tako što je ponudio automatizovanu uslugu scrapinga i pokušao da izbegne otkrivanje od strane kompanije.

Što se tiče Ekrema Ateša, koga je Meta takođe tužila iz istog razloga kao i Octopus, kompanija kaže da je on koristio „automatizovane Instagram naloge” za prikupljanje informacija o više od 350.000 korisnika Instagrama da bi kasnije te podatke objavio na nizu svojih kloniranih sajtova na kojima je bilo moguće videti podatke pojedinaca bez njihove dozvole.

Meta kaže da je od početka 2021. godine preduzela više radnji protiv Ateša, uključujući onemogućavanje naloga, slanje upozorenja, i ukidanje pristupa uslugama Mete.

Ovo nije prvi put da je Meta podnela tužbu da bi zaustavila izvlačenje podataka sa platforme. 2020. godine, na primer, kompanija je tužila turskog državljanina koji je izvukao podatke sa više od 100.000 Instagram profila.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kakve su šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Kakve su šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Bez obzira koliko Facebook unapredi svoje mere bezbednosti, hakeri će uvek biti pretnja korisnicima na platformi. Međutim, način na koji kompanija... Dalje

Bivši šef bezbednosti Twittera kaže da je platforma manje bezbedna od kada je u vlasništvu Ilona Maska

Bivši šef bezbednosti Twittera kaže da je platforma manje bezbedna od kada je u vlasništvu Ilona Maska

U svom prvom intervjuu otkako je iznenada napustio Twitter, Džoel Rot, bivši direktor za poverenje i bezbednost kompanije, je rekao da je platforma ... Dalje

Meta kažnjena sa 265 miliona evra zbog curenja podataka 533 miliona korisnika Facebooka

Meta kažnjena sa 265 miliona evra zbog curenja podataka 533 miliona korisnika Facebooka

Nakon istrage koja je trajala godinu i po dana Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) kaznila je Metu sa 265 miliona evra zbog toga što nije zašt... Dalje

Hakeri iskoristili popularni TikTok izazov za širenje malvera

Hakeri iskoristili popularni TikTok izazov za širenje malvera

Hakeri koriste popularni TikTok izazov da navedu ljude da preuzmu malver koji krade informacije, upozorila je kompanija za sajber bezbednost Checkmark... Dalje

Mask potvrdio da Twitter uvodi šifrovanje direktnih poruka (DM)

Mask potvrdio da Twitter uvodi šifrovanje direktnih poruka (DM)

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask potvrdio je da kompanija planira da uvede end-to-end enkripciju (E2EE) za direktne poruke na platformi. Ova funkcija j... Dalje