OPREZ: IMAG00953.zip fajl u porukama na Facebooku je malver

Društvene mreže, 19.06.2014, 10:07 AM

OPREZ: IMAG00953.zip fajl u porukama na Facebooku je malver

Računari na stotine korisnika Facebooka zaraženi su Trojancem koji krišom koristi zaražene sisteme za kopanje digitalne valute bitcoina, upozorila je kompanija Bitdefender.

Malver je uočen prošle nedelje i od tada su infekcije računara ovim malverom otkrivene u Portugaliji, Belgiji, Indiji, Rumuniji i Srbiji.

Virus se širi preko privatnih poruka na Facebooku, koje šalju prijatelji. U poruci piše samo “hahaha” a u njoj se nalazi i fajl IMAG00953.zip za koji bi korisnici verovatno pomislili da je slika. Ustvari, iza tog naziva se krije maliciozni Java fajl koji se automatski izvršava na sistemu kada ga korisnik otvori.

Fajl sadrži Java kod koji preuzima DLL fajlove sa prethodno određenog Dropbox naloga. Kada ih preuzme, oni se povezuju sa serverom za komandu i kontrolu koji im šalje poruku (Hello people.. :) <!- Designed by the SkyNet Team -> but am not the f*****g zeus bot/skynet bot or whatever piece of s**t.. no fraud here.. only a bit of mining. Stop breaking my b***z..”), kao i payload - shellcode koji se ubacuje u Windows Explorer i izvršava. To pokreće preuzimanje drugog DLL fajla sa lokacije koja je naznačena u kodu malvera.

Time je okončana infekcija računara na kome se sada nalazi alat za kopanje bitcoina. Od tog trenutka, malver će početi da koristi resurse sistema za kopanje bitcoina.

Rudarenje je samo deo onoga što malver može na zaraženom sistemu. Sajber-kriminalci mogu svakih nekoliko sati menjati shellcode i mogu ubacivati druge malvere na računar bez znanja korisnika, u zavisnosti od toga šta žele da urade sa računarom.

Kopanje bitcoina je dugoročna aktivnost koja ne donosi mnogo koristi ako se koristi samo jedan računar za to, ali stvaranje mreže računara koji rade taj posao može biti veoma unosno za sajber kriminalce.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook preti povlačenjem iz Evrope

Facebook preti povlačenjem iz Evrope

Facebook je zapretio da će “spakovati igračke i otići kući” ako evropski regulatori ne odustanu od svog zahteva, piše Vice. U žalbi... Dalje

Nastavljaju se napadi na korisnike Twittera

Nastavljaju se napadi na korisnike Twittera

Početkom meseca hakovan je lični, ali verifikovani Twitter nalog indijskog premijera Narendre Modija, mesec i po dana posle najvećeg napada u istor... Dalje

Facebook tužen zbog ''cenzure'' objava protiv vakcinacije

Facebook tužen zbog ''cenzure'' objava protiv vakcinacije

Facebook je tužen zbog prikazivanja upozorenja o proveri činjenica na objavama protiv vakcinacije, a jedna organizacija tvrdi da ta praksa nije niš... Dalje

Instagram čuva fotografije i poruke za koje korisnici veruju da su obrisane

Instagram čuva fotografije i poruke za koje korisnici veruju da su obrisane

Kada nešto obrišete sa Instagrama, očekujete da to nestane zauvek. Ali kada je istraživač Sagat Pakrel zatražio kopiju fotografija i direktnih p... Dalje

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

U zvaničnom Facebookovom dodatku za čet za WordPress sajtove, koji ima više od 80000 instalacija, otkriven je bag koji bi mogao omogućiti napada... Dalje