Prevara sa ''verifikacijom Facebook naloga'' ponovo aktuelna

Društvene mreže, 28.01.2014, 07:08 AM

Prevara sa ''verifikacijom Facebook naloga'' ponovo aktuelna

Prevara sa verifikacijom Facebook naloga bila je aktuelna pre dve godine, a kako piše Hoax-slayer.com, ona je sa nekim izmenjenim detaljima ponovo aktuelna.

Kao i pre dve godine, i aktuelno upozorenje potpisuje “Facebook-ov verifikacioni tim” koji upozorava korisnike da prema SOPA i PIPA aktu svi profili moraju biti verifikovani do 15. marta ove godine da bi se potvrdilo vlasništvo nad nalogom i stranicama koje su povezane sa nalogom. Korisnici se pozivaju da klikom na dugme “Invite your Friends” pozovu prijatelje da i oni obave navodni proces verifikacije.

Naravno, obaveštenje nema bilo kakve veze sa Facebook-om i ako ga budete ignorisali, i posle 15. marta vaš nalog i stranice će i dalje biti vaši.

Od onih koji ipak kliknu na dugme u poruci biće zatraženo da daju dozvolu Facebook aplikaciji za pristup podacima profila. Kada to urade, aplikacija će započeti sa spamovanjem u ime prevarenog korisnika.

Prevareni korisnici će dospeti na još jednu lažnu stranicu gde će im ponovo biti rečeno da moraju da verifikuju svoj nalog klikom na još jedan link. Oni koji to urade, mogu dospeti na različite stranice sa anektama ili stranice na kojima će biti pozvani da se prijave za online igrice.

U okviru nekih anketa od korisnika se traži da daju svoj broj mobilnog telefona koji će prevarantima poslužiti da, protivno volji korisnika, pretplate brojeve na SMS servise koji svoje usluge naplaćuju veoma skupo. U drugim anketama od korisnika se traže lični podaci, kao i kontakt podaci koje prevaranti prodaju trećim licima. Spam je najmanje što korisnici koji ostave takve podatke mogu očekivati.

Prevaranti koji su odgovorni za prevaru sa verifikacijom naloga dobijaju proviziju svaki put kada neko od korisnika Facebook-a pristane da popuni upitnik ili ostavi lične podatke u nekom od ponuđenih formulara.

U nekim verzijama prevare zabeleženi su pokušaji da se žrtve ubede da predaju svoje podatke za prijavljivanje na email naloge. Jasno je da to znači kompromitovanje naloga koji se dalje koriste najčešće za spam.

Talas “upozorenja o verifikaciji Facebook naloga” zabeležen je u junu 2012. i maju 2013. Prošle godine su se na meti prevaranata našli vlasnici Facebook fan stranica od kojih je traženo da verifikuju svoje Facebook naloge.

Facebook nikada na ovaj način neće tražiti od korisnika da potvrde vlasništvo nad nalogom. Ako dobijete ovakvu poruku, ne otvarajte link u njoj, podseća Hoax-slayer.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook preti povlačenjem iz Evrope

Facebook preti povlačenjem iz Evrope

Facebook je zapretio da će “spakovati igračke i otići kući” ako evropski regulatori ne odustanu od svog zahteva, piše Vice. U žalbi... Dalje

Nastavljaju se napadi na korisnike Twittera

Nastavljaju se napadi na korisnike Twittera

Početkom meseca hakovan je lični, ali verifikovani Twitter nalog indijskog premijera Narendre Modija, mesec i po dana posle najvećeg napada u istor... Dalje

Facebook tužen zbog ''cenzure'' objava protiv vakcinacije

Facebook tužen zbog ''cenzure'' objava protiv vakcinacije

Facebook je tužen zbog prikazivanja upozorenja o proveri činjenica na objavama protiv vakcinacije, a jedna organizacija tvrdi da ta praksa nije niš... Dalje

Instagram čuva fotografije i poruke za koje korisnici veruju da su obrisane

Instagram čuva fotografije i poruke za koje korisnici veruju da su obrisane

Kada nešto obrišete sa Instagrama, očekujete da to nestane zauvek. Ali kada je istraživač Sagat Pakrel zatražio kopiju fotografija i direktnih p... Dalje

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

U zvaničnom Facebookovom dodatku za čet za WordPress sajtove, koji ima više od 80000 instalacija, otkriven je bag koji bi mogao omogućiti napada... Dalje