Slučaj Twitter naloga @NeedADebitCard: Ne objavljujte fotografije svojih debitnih kartica na internetu

Društvene mreže, 04.07.2012, 09:40 AM

Slučaj Twitter naloga @NeedADebitCard: Ne objavljujte fotografije svojih debitnih kartica na internetu

Ne objavljujte fotografije svoje kreditne ili debitne kartice na Twitter-u, Instagram-u ili bilo gde na internetu. Kako vam izgleda ovakav savet? Sigurno ste već pomisli da je izlišan, ali priča koja sledi uveriće vas u suprotno.

Twitter nalog @NeedADebitCard koji prati oko 7000 folovera pokazao je koliko je opasno objavljivanje previše informacija na internetu. I ne samo to. Tvitovi sa tog naloga ne govore pohvalno o ljudskoj inteligenciji.

Suprotno zdravom razumu, izgleda da postoje ljudi koji objavljuju fotografije svojih debitnih i kreditnih kartica na internetu. Na fotografijama se često vide imena, brojevi kartica, datumi isteka, a u nekim slučajevima i sigurnosni kodovi. To je dovoljno podataka koje sam vlasnik, bez ikakvog razumnog razloga, dobrovoljno stavlja na raspolaganje potencijalnim prevarantima.

Sajber kriminalci ne moraju da smišljaju kako da hakuju veb sajtove ili izvode sofisticirane napade sa malverima da bi se domogli podataka o kreditnim karticama. Dovoljno je da posete Twitter i tamo će dobiti sve potrebne informacije bez mnogo muke.

Sve objave sa naloga @NeedADebitCard su ustvari retvitovi tvitova koji sadrže linkove ka fotografijama kreditnih ili debitnih kartica.

“Dobio sam svoju debitnu karticu! Hvala mama!” a onda sledi link ka fotografiji kartice koju je uzbuđeni korisnik očigledno jedva dočekao.

Ovo je primer jednog od tvitova koji su objavljeni sa profila @NeedADebitCard koji je ustvari registrovan sa idejom da posrami one koji nisu razmišljali pre nego što su objavili fotografije svojih debitnih kartica. U opisu profila se kaže: “Ljudi, molimo vas, prestanite da objavljujete slike svojih debitnih kartica.” Od sredine maja objavjeno je mnogo ovakvih tvitova, odnosno retivtova, tako da nije reč o usamljenim slučajevima ljudske nepažnje i gluposti.

Nalog prati oko 7000 korisnika, tako da se može računati sa tim, da se među njima nalaze i oni koji ne prate nalog samo zabave radi. Neki foloveri su tu jer čekaju priliku za prevaru i krađu.

Korisnici društvenih mreža čini se ne shvataju rizik od krađe identiteta koji donosi deljenje svega sa svakim. Iako su neki od korisnika koji su nepromišljeno objavli ovakve fotografije ipak prekrili neke ili sve važne podatke sa kartica, oni drugi nisu uradili ni toliko. Čak i ako pretpostavimo da podaci koji su ugroženi na ovaj način nisu dovoljni za prevaru i krađu, imajte na umu - mnogo ličnih podatka koje smo sami objavili nalazi se ovde i onde na internetu, kao što su datumi rođenja, adrese korisnika i drugi. To je dovoljno prevarantima da pronađu i skope kockice koje nedostaju.

Instagram je reagovao brisanjem slika tako da linkovi ka ovom servisu nisu u funkciji. Ali korisnici TwitPic, Yfrog i drugih servisa za objavljivanje fotografija su i dalje izloženi riziku.

Da li posle ovoga treba reći: Ne objavljujte fotografije svoje kreditne ili debitne kartice na internetu?


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

U zvaničnom Facebookovom dodatku za čet za WordPress sajtove, koji ima više od 80000 instalacija, otkriven je bag koji bi mogao omogućiti napada... Dalje

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter je najavio da će ga Federalna komisija za trgovinu (FTC) možda uskoro kazniti novčanam kaznom u iznosu do 250 miliona dolara zbog neadekva... Dalje

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

U nizu tvitova objavljenih noćas, Twitter je podelio svoja saznanja o dosad neviđenom napadu koji se dogodio 15. jula a koji je omogućio hakerima ... Dalje

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Facebook je prošle nedelje ponosno predstavio novu bezbednosnu funkciju za Messenger koja omogućava korisnicima da otključavaju svoje poruke skeni... Dalje

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Čovek koji je priznao da je agent kineske vlade koristio je LinkedInov algoritam da bi pronašao nove kontakte u američkoj vladi i vojsci. On je u s... Dalje