Šta morate znati da biste izbegli Instagram prevare

Društvene mreže, 31.03.2021, 09:00 AM

Šta morate znati da biste izbegli Instagram prevare

Instagram je postao značajni deo života mnogih ljudi koji ga svakodnevno koriste za komunikaciju sa prijateljima i porodicom. Popularnost platforme iskoristile su i mnoge kompanije i pojedinci koji na ovoj društvenoj mreži reklamiraju svoje proizvode i usluge.

Među više od milijardu aktivnih korisnika svakog meseca je i mnogo prevaranata i sajber kriminalaca.

Evo nekoliko njihovih taktika koje najčešće koriste protiv korisnika Instagrama:

Fišing napadi

Platforme društvenih mreža, poput Instagrama, često privlače sajber kriminalce koji žele da preuzmu naloge korisnika i ukradu njihove lične podatke. Oni mogu kontaktirati žrtve putem e-maila ili čak preko poruka na Instagramu da bi ih prevarili da im daju podatke za prijavljivanje na lažnim stranicama za prijavljivanje. Klikom na linkove koje šalju prevaranti ne samo da rizikujete svoje podatke za prijavljivanje (koje mnogi koriste i za prijavljivanje na druge naloge), već rizikujete i da zarazite uređaj malverom koji šifruje podatke ili krade finansijske podatke.

Lažni pokloni

Uticajni korisnici Instagrama, takozvani influenceri, vrlo često organizuju sponzorisane nagradne igre, ali nekada su nagradne igre samo kamuflaža za prevaru. Prevaranti se često predstavljaju kao influenceri ili kompanije koje vas obaveštavaju žrtve da su osvojile nagradu. Prevaranti od dobitnika traže da plate naknadu za isporuku ili daju lične podatke.

Lažni brendovi

Opšte je poznato da se internet prepun lažnih proizvoda, od luksuzne odeće i modnih dodataka do pametnih uređaja. Oni koji pokušavaju da poture kopije često kupuju lajkove i pratioce na Instagramu kako bi im profil izgledao uverljivo dovoljno da privuče korisnike Instagrama ekskluzivnim ili ograničenim ponudama za navodno vrhunsku robu. Nažalost, žrtve na kraju potroše mnogo novca na kopije proizvoda koje samo na Instagram fotografijama izgledaju dobro.

Ljubavne prevare

Kakve su šanse da ljubav svog života sretnete na Instagramu? Iskreno, nikakve.

Prevaranti često ulažu značajno vreme i trud pre nego što otkriju svoju pravu nameru. Trudiće se da steknu poverenje potencijalne žrtve, koja im može otkriti osetljive informacije o sebi. Kada dođe pravi trenutak, prevaranti će ga iskoristiti i zatražiti od žrtve da im uplati novac koji im je hitno potreban iz ovog ili onog izmišljenog razloga. Sve dok žrtva sarađuje, sve će biti u redu. Ako postane sumnjičava ili insistira na susretu licem u lice, prevaranti mogu početi da je maltretiraju ili prete da će otkriti njene tajne. Na kraju posle takve “Instagram ljubavi” ostaje slomljeno srce i prazan račun u banci.

Kako da se odbranite od prevaranata na Instagramu?

Ne preterujte kada delite svoje fotografije i video snimke.

Koristite jedinstvenu i složenu lozinku za prijavljivanje na nalog i omogućite dvofaktornu autentifikaciju.

Budite oprezni prema nepoznatima koji vas kontaktiraju putem direktne poruke i ne otvarajte linkove koje vam šalju.

Držite se pravila da ako je nešto previše dobro malo je verovatno da je istinito.

Podesite svoj nalog kao privatni. Ako koristite Instagram da biste održavali kontakt sa prijateljima i porodicom, nema potrebe da svoj nalog ostavljate svima vidljivim. Privatni nalog znači da samo vaši pratioci mogu da vide fotografije i video snimke koje objavite.

Redovno proveravajte listu pratilaca na Instagramu. Na taj način možete ukloniti sve neželjene ili nepoznate ljude koji vas prate.

Instalirajte bezbednosno rešenje sa zaštitom od krađe identiteta i zaštitom od prevara koje će blokirati sumnjive veb sajtove i upozoriti vas na pokušaje prevare.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook ima nove igre za decu koje treba da ih nauče kako da bezbedno koriste internet

Facebook ima nove igre za decu koje treba da ih nauče kako da bezbedno koriste internet

Facebook je najavio nove aktivnosti na svojoj platformi za decu, Messenger Kids, koje treba da pomognu deci da nauče kako da bezbedno koriste interne... Dalje

Prevaranti koriste video snimke ukradene sa TikToka da bi prevarili gledaoce YouTube Shortsa

Prevaranti koriste video snimke ukradene sa TikToka da bi prevarili gledaoce YouTube Shortsa

Prevaranti zloupotrebljavaju YouTube Shorts, koji se pokazao kao odlična platforma za prikazivanje sadržaja ukradenog sa TikToka milionima gledalaca... Dalje

Meta objavila novi vodič za bezbednosti i privatnost na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Meta objavila novi vodič za bezbednosti i privatnost na Facebooku, Instagramu i WhatsAppu

Meta je objavila vodič sa savetima za novinare koji treba da im pomognu da njihove informacije i nalozi budu bezbedni, kao i da zaštite svoje izvore... Dalje

Facebook uvodi Centar za privatnost

Facebook uvodi Centar za privatnost

Meta (kompanija ranije poznata kao Facebook) predstavila je Centar za privatnost, za koji kaže da ga možete koristiti da biste saznali kako kompanij... Dalje

VKontakte uvodi verifikaciju u dva koraka koja će od februara biti obavezna

VKontakte uvodi verifikaciju u dva koraka koja će od februara biti obavezna

VK konačno uvodi dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) na svim svojim servisima i planira da ona postane obavezna od februara sledeće godine za adminis... Dalje