Šta patenti Facebooka otkrivaju o društvenoj mreži: Facebook želi da zna svaki detalj o vama

Društvene mreže, 27.06.2018, 10:30 AM

Šta patenti Facebooka otkrivaju o društvenoj mreži: Facebook želi da zna svaki detalj o vama

Facebook je od 2012. godine podneo na hiljade patentnih prijava koje otkrivaju mnogo o planovima kompanije. Jedna od njih opisuje korišćenje prednje kamere za analizu izraza lica sa ciljem da se otkrije da li vam je dosadno ili ste iznenađeni onim što vidite u vašem news Feedu. Druga prijava se odnosi na korišćenje mikrofona telefona kako bi se utvrdilo koju TV emisiju korisnik gleda. Drugi patenti su u vezi sistema koji treba da pogode hoćete li se uskoro venčati, koji pretpostavljaju vaš socioekonomski status ili prate koliko spavate.

Uvid u stotine prijava Facebookovih patenata otkriva da je kompanija razmišljala o praćenju gotovo svakog aspekta života svojih korisnika: gde se nalazite, sa kim provodite vreme bez obzira da li ste u ljubavi ili ne, o kojim brendovima ili političarima pričate. Kompanija je čak pokušala da patentira metod za predviđanje kada će vaši prijatelji umreti.

Facebook je više puta izjavio da njegove patentne prijave ne bi trebalo shvatati kao planove kompanije. "Većina tehnologija navedenih u ovim patentima nije uključena ni u jedan od naših proizvoda i nikada neće biti", rekao je Alen Lo, potpredsednik kompanije i direktor intelektualne svojine kompanije.

Patenti kompanije pokazuju posvećenost Facebooka prikupljanju ličnih podataka, uprkos kritikama šire javnosti na račun politike privatnosti kompanije i obećanja direktora Facebooka da će u budućnosti biti bolje.

"Portfolio patenata je mapa o tome kako kompanija razmišlja o tome kuda ide njena tehnologija", kaže Džejson Šulc, profesor prava na Univerzitetu u Njujorku.

Evo nekih Facebookovih patentnih prijava koje pokazuju kako kompanija razmišlja o prikupljanju i korišćenju vaših ličnih podataka:

Vaše veze - Jedna prijava razmatra predviđanje da li ste u ljubavi na osnovu informacija kao što je ona koliko ste puta posetili profil nekog korisnika, zatim broj ljudi na vašoj profilnoj fotografiji i procenat prijatelja suprotnog pola.

Vaša ličnost - Facebook razmišlja o korišćenju vaših objava i poruka sa ciljem otkrivanja vaših osobina. Procena stepena vaše ekstrovertnosti, otvorenosti ili emocionalne stabilnosti može se koristiti u odabiru priča ili reklama koje će vam se prikazivati.

Vaša budućnost - Jedna patentna prijava opisuje korišćenje objava i poruka i upotrebe kreditne kartice i lokacije u predviđanju kada će se verovatno desiti neki značajan događaj u vašem životu, kao što je rođenje, smrt ili završetak školovanja.

Identifikacija vaše kamere - Jedna prijava razmatra analiziranje slika kako bi se napravio jedinstveni potpis kamere pomoću loših piksela ili ogrebotina objektiva. Takav potpis bi se mogao koristiti da saznate da li neko učitava slike napravljene vašim uređajem, čak i ako ranije niste bili povezani na mreži. Isto tako, potpis se može koristiti da bi se otkrila naklonost između vas i prijatelja na osnovu toga koliko često koristite istu kameru.

Osluškivanje vaše okoline - Jedna patentna prijava istražuje mogućnost korišćenja mikrofona kako bi se otkrilo koje TV emisije gledate i da li utišavate reklame.

Praćenje vaše rutine - Jedan patent se odnosi na praćenje nedeljne rutine korisnika i slanje obaveštenja drugim korisnicima o odstupanjima od rutine. U toj prijavi se opisuje otkrivanje lokacije telefona usred noći kako bi se utvrdilo gde korisnik živi.

Vaše navike - Ovaj patent razmatra usaglašavanje lokacije vašeg telefona sa lokacijama telefona vaših prijatelja kako bi se zaključilo sa kim se najviše družite. Takođe se razmatra nadzor nad telefonom kad je on u stanju mirovanja kako bi se zaključilo koliko sati spavate.

U nekim slučajevima kompanije štite svoje patente kako bi pobedile svoje rivale po pitanju nove tehnologije, čak i ako nemaju nameru da je koriste. To može biti slučaj i sa nekim Facebookovim patentima. Ipak, mnogi od njih se bave novim načinima prikupljanja, analiziranja i korišćenja ličnih podataka za potrebe oglašivača. To je veoma bitno za poslovni model kompanije. U prvom tromesečju 2018. skoro 99% prihoda Facebooka došlo je od oglašavanja.

Sve dok Facebook nastavlja sa prikupljanjem ličnih podataka, trebalo bi da budemo oprezni jer bi se oni mogli koristiti u druge svrhe, koje su gore od reklama, uključujući i manipulisanje izborima ili emocijama korisnika.

Sa više od dve milijarde aktivnih korisnika mesečno, od kojih većina deli svoje misli i osećanja na platformi, prikupljanje ličnih podataka koje sprovodi Facebook je bez presedana. To se verovatno neće promeniti, smatraju stručnjaci koje citira Njujork Tajms.

"Nisam video nikakve naznake da je Facebook promenio svoju posvećenost gledanju svega što radimo, beleženju sve što radimo i korišćenju svega što radimo", rekao je jedan od sagovornika Njujork Tajmsa.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje