TikTok menja politiku privatnosti za evropske korisnike

Društvene mreže, 03.11.2022, 10:30 AM

TikTok menja politiku privatnosti za evropske korisnike

TikTok menja svoju politiku privatnosti za evropske korisnike da bi jasno stavio do znanja da pojedini zaposleni u kompaniji iz celog sveta, uključujući i Kinu, mogu da pristupe korisničkim podacima kako bi obavljali svoj posao.

Platforma u vlasništvu kompanije ByteDance, koja trenutno podatke evropskih korisnika čuva u SAD i Singapuru, rekla je da je revizija politike privatnosti deo njenih napora da unapredi bezbednost podataka korisnika u celom svetu, a posebno svoj pristup upravljanju podacima u Evropi, što podrazumeva ograničenje pristupa korisničkim podacima u regionu za zaposlene u kompaniji, minimiziranje protoka podataka van regiona i lokalno čuvanje informacija.

Ažuriranje politike privatnosti odnosi se na korisnike koji se nalaze u Velikoj Britaniji, Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) i Švajcarskoj i stupa na snagu 2. decembra 2022. godine.

Kompanija je objasnila da je pristup zaposlenih podacima korisnika ograničen nizom „robusnih bezbednosnih kontrola i protokola za odobravanje“, i da je u skladu sa metodama koje su priznate Opštom uredbom o zaštiti privatnosti podataka EU (GDPR), te da je dozvoljen određenim zaposlenima kompanije u Brazilu, Kanadi, Kini , Izraelu, Japanu, Maleziji, Filipinima, Singapuru, Južnoj Koreji i SAD.

TikTok je rekao da se njegove bezbednosne kontrole sastoje od ograničenja pristupa sistemu, šifrovanja i bezbednosti mreže, dodajući da ne prikuplja precizne informacije o lokaciji od svojih korisnika u Evropi.

„Naša ažurirana politika privatnosti takođe pruža informacije o različitim načinima na koje se mogu prikupljati informacije o lokaciji evropskih korisnika“, rekla je kompanija. „Na primer, kada korisnici naprave video, mogu da izaberu da ručno dodaju lokaciju svom videu, kao što su turističke atrakcije ili druga interesantna mesta. Alternativno, oni mogu da izaberu da uključe usluge lokacije za TikTok u okviru podešavanja uređaja kako bi TikToku omogućili da prikuplja informacije o lokaciji sa uređaja. TikTok ne prikuplja precizne informacije o lokaciji od korisnika u Evropi, na osnovu GPS tehnologije niti na neki drugi način.“

Kompanija je više puta negirala da njenu popularnu platformu, koja ima više od milijardu korisnika iz celog sveta, kontroliše kineska vlada.

ByteDance je u julu 2022. odložio kontroverzno ažuriranje politike privatnosti u Evropi koje je trebalo da omogući kompaniji da prikazuje ciljane oglase na osnovu aktivnosti korisnika na platformi, bez njihovog izričitog pristanka.

Kompanija je imala probleme i u SAD, kada je komesar američke Federalne komisije za komunikacije (FCC), Brendan Kar, pozvao na zabranu aplikacije zbog toga što „predstavlja neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost“ zbog mogućnosti da kineske vlasti pristupaju osetljivim podacima korisnika.

Prošlog meseca, kompanija je osporila izveštaj Forbsa da je kineski tim u ByteDanceu planirao da iskoristi platformu za praćenje lokacije određenih građana SAD bez njihovog znanja ili dozvole.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Twitter traži odgovorne za curenje izvornog koda platforme

Twitter traži odgovorne za curenje izvornog koda platforme

Twitter pokušava da pronađe osobe odgovorne za curenje izvornog koda platforme, a prema dokumentaciji u koju je Rojters imao uvid, „različite... Dalje

Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Direktor TikToka odgovarao na žestoke kritike u američkom Kongresu

Američki zakonodavci kritikovali su izvršnog direktora TikToka zbog mogućeg uticaja kineske vlade na platformu i izneli optužbe da aplikacija nano... Dalje

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

Uoči svog dugo očekivanog susreta sa američkim zakonodavcima na Kapitol Hilu u četvrtak, izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču objavio je na TikTo... Dalje

Twitter danas ukida SMS dvofaktornu autentifikaciju za većinu korisnika, ovo su alternative za njih

Twitter danas ukida SMS dvofaktornu autentifikaciju za većinu korisnika, ovo su alternative za njih

Počev od danas, 20. marta, dvofaktorna autentifikacija (2FA) bazirana na SMS porukama biće dostupna samo korisnicima Twittera koji plaćaju Blue pre... Dalje

TikTok pokreće novi projekat koji treba da uveri evropske zakonodavce da su podaci korisnika bezbedni

TikTok pokreće novi projekat koji treba da uveri evropske zakonodavce da su podaci korisnika bezbedni

Zbog sve većih pritisaka i zabrinutosti američkih i evropskih vlasti zbog mogućeg deljenja korisničkih podataka sa kineskom vladom, TikTok uvodi n... Dalje