TikTok menja politiku privatnosti za evropske korisnike

Društvene mreže, 03.11.2022, 10:30 AM

TikTok menja politiku privatnosti za evropske korisnike

TikTok menja svoju politiku privatnosti za evropske korisnike da bi jasno stavio do znanja da pojedini zaposleni u kompaniji iz celog sveta, uključujući i Kinu, mogu da pristupe korisničkim podacima kako bi obavljali svoj posao.

Platforma u vlasništvu kompanije ByteDance, koja trenutno podatke evropskih korisnika čuva u SAD i Singapuru, rekla je da je revizija politike privatnosti deo njenih napora da unapredi bezbednost podataka korisnika u celom svetu, a posebno svoj pristup upravljanju podacima u Evropi, što podrazumeva ograničenje pristupa korisničkim podacima u regionu za zaposlene u kompaniji, minimiziranje protoka podataka van regiona i lokalno čuvanje informacija.

Ažuriranje politike privatnosti odnosi se na korisnike koji se nalaze u Velikoj Britaniji, Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) i Švajcarskoj i stupa na snagu 2. decembra 2022. godine.

Kompanija je objasnila da je pristup zaposlenih podacima korisnika ograničen nizom „robusnih bezbednosnih kontrola i protokola za odobravanje“, i da je u skladu sa metodama koje su priznate Opštom uredbom o zaštiti privatnosti podataka EU (GDPR), te da je dozvoljen određenim zaposlenima kompanije u Brazilu, Kanadi, Kini , Izraelu, Japanu, Maleziji, Filipinima, Singapuru, Južnoj Koreji i SAD.

TikTok je rekao da se njegove bezbednosne kontrole sastoje od ograničenja pristupa sistemu, šifrovanja i bezbednosti mreže, dodajući da ne prikuplja precizne informacije o lokaciji od svojih korisnika u Evropi.

„Naša ažurirana politika privatnosti takođe pruža informacije o različitim načinima na koje se mogu prikupljati informacije o lokaciji evropskih korisnika“, rekla je kompanija. „Na primer, kada korisnici naprave video, mogu da izaberu da ručno dodaju lokaciju svom videu, kao što su turističke atrakcije ili druga interesantna mesta. Alternativno, oni mogu da izaberu da uključe usluge lokacije za TikTok u okviru podešavanja uređaja kako bi TikToku omogućili da prikuplja informacije o lokaciji sa uređaja. TikTok ne prikuplja precizne informacije o lokaciji od korisnika u Evropi, na osnovu GPS tehnologije niti na neki drugi način.“

Kompanija je više puta negirala da njenu popularnu platformu, koja ima više od milijardu korisnika iz celog sveta, kontroliše kineska vlada.

ByteDance je u julu 2022. odložio kontroverzno ažuriranje politike privatnosti u Evropi koje je trebalo da omogući kompaniji da prikazuje ciljane oglase na osnovu aktivnosti korisnika na platformi, bez njihovog izričitog pristanka.

Kompanija je imala probleme i u SAD, kada je komesar američke Federalne komisije za komunikacije (FCC), Brendan Kar, pozvao na zabranu aplikacije zbog toga što „predstavlja neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost“ zbog mogućnosti da kineske vlasti pristupaju osetljivim podacima korisnika.

Prošlog meseca, kompanija je osporila izveštaj Forbsa da je kineski tim u ByteDanceu planirao da iskoristi platformu za praćenje lokacije određenih građana SAD bez njihovog znanja ili dozvole.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Korisnici Facebooka moći će da imaju više profila koji funkcionišu nezavisno, sa posebnim obaveštenjima, porukama i podešavanjima privatnosti za... Dalje

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

Nagradne igre u kojima se navodno poklanja kriptovaluta godinama su prisutne na Twitteru i Instagramu. Iako se čini da bi većina ljudi prozrela ovak... Dalje

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta je ove nedelje još jednom potvrdila da će do kraja godine uvesti podrazumevanu end-to-end enkripciju u Messenger. „Od danas, ćaskanja m... Dalje

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Poslednjih nekoliko meseci primetan je talas napada na korisnike LinkedIna. Da se nešto dešava vidi se i u Google trendovima, gde termini za pretrag... Dalje

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Program pouzdanih partnera „je ključni deo naših napora da poboljšamo naše politike i procedure sprovođenja, i proizvode, kako bismo pomogl... Dalje