TikTok menja politiku privatnosti za evropske korisnike

Društvene mreže, 03.11.2022, 10:30 AM

TikTok menja politiku privatnosti za evropske korisnike

TikTok menja svoju politiku privatnosti za evropske korisnike da bi jasno stavio do znanja da pojedini zaposleni u kompaniji iz celog sveta, uključujući i Kinu, mogu da pristupe korisničkim podacima kako bi obavljali svoj posao.

Platforma u vlasništvu kompanije ByteDance, koja trenutno podatke evropskih korisnika čuva u SAD i Singapuru, rekla je da je revizija politike privatnosti deo njenih napora da unapredi bezbednost podataka korisnika u celom svetu, a posebno svoj pristup upravljanju podacima u Evropi, što podrazumeva ograničenje pristupa korisničkim podacima u regionu za zaposlene u kompaniji, minimiziranje protoka podataka van regiona i lokalno čuvanje informacija.

Ažuriranje politike privatnosti odnosi se na korisnike koji se nalaze u Velikoj Britaniji, Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) i Švajcarskoj i stupa na snagu 2. decembra 2022. godine.

Kompanija je objasnila da je pristup zaposlenih podacima korisnika ograničen nizom „robusnih bezbednosnih kontrola i protokola za odobravanje“, i da je u skladu sa metodama koje su priznate Opštom uredbom o zaštiti privatnosti podataka EU (GDPR), te da je dozvoljen određenim zaposlenima kompanije u Brazilu, Kanadi, Kini , Izraelu, Japanu, Maleziji, Filipinima, Singapuru, Južnoj Koreji i SAD.

TikTok je rekao da se njegove bezbednosne kontrole sastoje od ograničenja pristupa sistemu, šifrovanja i bezbednosti mreže, dodajući da ne prikuplja precizne informacije o lokaciji od svojih korisnika u Evropi.

„Naša ažurirana politika privatnosti takođe pruža informacije o različitim načinima na koje se mogu prikupljati informacije o lokaciji evropskih korisnika“, rekla je kompanija. „Na primer, kada korisnici naprave video, mogu da izaberu da ručno dodaju lokaciju svom videu, kao što su turističke atrakcije ili druga interesantna mesta. Alternativno, oni mogu da izaberu da uključe usluge lokacije za TikTok u okviru podešavanja uređaja kako bi TikToku omogućili da prikuplja informacije o lokaciji sa uređaja. TikTok ne prikuplja precizne informacije o lokaciji od korisnika u Evropi, na osnovu GPS tehnologije niti na neki drugi način.“

Kompanija je više puta negirala da njenu popularnu platformu, koja ima više od milijardu korisnika iz celog sveta, kontroliše kineska vlada.

ByteDance je u julu 2022. odložio kontroverzno ažuriranje politike privatnosti u Evropi koje je trebalo da omogući kompaniji da prikazuje ciljane oglase na osnovu aktivnosti korisnika na platformi, bez njihovog izričitog pristanka.

Kompanija je imala probleme i u SAD, kada je komesar američke Federalne komisije za komunikacije (FCC), Brendan Kar, pozvao na zabranu aplikacije zbog toga što „predstavlja neprihvatljiv rizik za nacionalnu bezbednost“ zbog mogućnosti da kineske vlasti pristupaju osetljivim podacima korisnika.

Prošlog meseca, kompanija je osporila izveštaj Forbsa da je kineski tim u ByteDanceu planirao da iskoristi platformu za praćenje lokacije određenih građana SAD bez njihovog znanja ili dozvole.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Kakve su šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Kakve su šanse da vratite hakovani Facebook nalog

Bez obzira koliko Facebook unapredi svoje mere bezbednosti, hakeri će uvek biti pretnja korisnicima na platformi. Međutim, način na koji kompanija... Dalje

Bivši šef bezbednosti Twittera kaže da je platforma manje bezbedna od kada je u vlasništvu Ilona Maska

Bivši šef bezbednosti Twittera kaže da je platforma manje bezbedna od kada je u vlasništvu Ilona Maska

U svom prvom intervjuu otkako je iznenada napustio Twitter, Džoel Rot, bivši direktor za poverenje i bezbednost kompanije, je rekao da je platforma ... Dalje

Meta kažnjena sa 265 miliona evra zbog curenja podataka 533 miliona korisnika Facebooka

Meta kažnjena sa 265 miliona evra zbog curenja podataka 533 miliona korisnika Facebooka

Nakon istrage koja je trajala godinu i po dana Irska komisija za zaštitu podataka (DPC) kaznila je Metu sa 265 miliona evra zbog toga što nije zašt... Dalje

Hakeri iskoristili popularni TikTok izazov za širenje malvera

Hakeri iskoristili popularni TikTok izazov za širenje malvera

Hakeri koriste popularni TikTok izazov da navedu ljude da preuzmu malver koji krade informacije, upozorila je kompanija za sajber bezbednost Checkmark... Dalje

Mask potvrdio da Twitter uvodi šifrovanje direktnih poruka (DM)

Mask potvrdio da Twitter uvodi šifrovanje direktnih poruka (DM)

Novi vlasnik Twittera Ilon Mask potvrdio je da kompanija planira da uvede end-to-end enkripciju (E2EE) za direktne poruke na platformi. Ova funkcija j... Dalje