TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

Društvene mreže, 22.03.2023, 10:30 AM

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

Uoči svog dugo očekivanog susreta sa američkim zakonodavcima na Kapitol Hilu u četvrtak, izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču objavio je na TikToku video poruku iz Vašingtona.

U opisu videa se navodi da „direktor, u ime celog TikTok tima, želi da se zahvali zajednici od 150 miliona Amerikanaca uoči njegovog saslušanja u Kongresu“.

Ču će razgovorati sa članovima Komiteta Kongresa za energetiku i trgovinu o tome da li je aplikacija u vlasništvu kineske kompanije problem nacionalne bezbednosti i da li bi trebalo da bude zabranjena u SAD.

Ču se u video poruci najpre pohvalio rastućim brojem korisnika TikToka u SAD - trenutno se beleži 150 miliona aktivnih korisnika mesečno, što je za 50 miliona više u odnosu na isti period 2020. godine

„To je skoro polovina Sjedinjenih Američkih Država koja dolazi na TikTok, uključujući i 5 miliona preduzeća koja koriste TikTok da dođu do svojih kupaca, a većina njih su mala i srednja preduzeća“, rekao je Ču.

Nakon što se pohvalio brojevima, Ču je pokrenuo apel za podršku tim milionima korisnika TikToka.

„Neki političari su počeli da govore o zabrani TikToka. To bi moglo da oduzme TikTok od svih 150 miliona vas“, rekao je on. „Javite mi u komentarima šta želite da vaši izabrani predstavnici znaju o tome šta volite u TikToku“, rekao je Ču.

Američki zakonodavci mesecima traže zabranu aplikacije.

Prošle nedelje, američki predsednik Džo Bajden naložio je ByteDanceu, kompaniji koja je vlasnik TikToka, da ustupi 50% vlasništva u aplikaciji američkoj kompaniji kako bi aplikacija izbegla zabranu.

Senatori Mark Vorner, iz redova demokrata, i republikanac Džon Tjun, predstavili su 8. marta američkom Kongresu predlog zakona koji bi, ako bude usvojen, omogućio ministru trgovine da zabrani TikTok i druge tehnologije iz inostranstva koje se smatraju pretnjom nacionalnoj bezbednosti.

Američka vlada, koja je u decembru zabranila TikTok na svim uređajima koji su u vlasništvu vlade, nedavno je dala svim zaposlenima rok od 30 dana, koji ističe sledeće nedelje, da uklone aplikaciju sa svojih uređaja.

Komitet za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma glasao je 1. marta da predsedniku Bajdenu da ovlašćenja da proglasi zabranu aplikacije.

Američki zakonodavci tvrde da ByteDance ima prakse ekstenzivnog prikupljanja podataka koje narušavaju privatnost Amerikanaca. Prema kineskom zakonu, ByteDance bi mogao biti primoran da prikupljene podatke preda kineskoj vladi.

Ranije ovog meseca, šef FBI Kristofer Rej rekao je Komitetu za obaveštajne poslove američkog Senata da bi kineska vlada mogla da koristi TikTok za kontrolu softvera na milionima uređaja, kao i za širenje političke propagande američkim korisnicima.

Ču je rekao da će „tokom svog svedočenja izneti sve što kompanija čini da zaštiti Amerikance koji koriste aplikaciju“.

TikTok odbacuje optužbe o špijunaži i insistira da nikada nije dao nikakve podatke kineskom komunističkom režimu, kao i da je potrošio više od 1,5 milijardi dolara na rigorozne mere u pogledu bezbednosti podataka kako bi umirio američke zakonodavce.

„Ako je zaštita nacionalne bezbednosti cilj, dezinvestiranje ne rešava problem: promena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa“, navodi TikTok.

Ipak, nisu svi u SAD saglasni sa zabranom. Neki američki zakonodavci kažu da je reč o političkom pritisku. Demokrata Džamal Boumen kaže da je zabrana „neprihvatljiva“, i da je umesto zabrane, SAD potrebna sveobuhvatna „velika tehnološka regulativa“ koja se odnosi na Facebook, YouTube, Twitter i druge tehnološke kompanije.

Zanimljivo je da ByteDance poseduje još jednu aplikaciju koja je veoma popularna u SAD, a koju niko ne spominje. Reč je o besplatnoj aplikaciji za uređivanje videa CapCut koja je takođe u vlasništvu ByteDancea a koja je sa Google Play preuzeta više od 500 miliona puta.

CapCut je na drugom mestu na listi najpopularnijih foto i video editora u američkoj verziji App Storea, sa skoro 300.000 recenzija i ocenom 4,7 od 5 zvezdica.

U posebnom saopštenju koje je objavio ove nedelje, TikTok je detaljno predstavio nove smernice zajednice i predstojeće planove za zaštitu korisničkih podataka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Meta odlaže obuku veštačke inteligencije podacima korisnika iz EU zbog mogućeg kršenja strogih evropskih propisa

Meta odlaže obuku veštačke inteligencije podacima korisnika iz EU zbog mogućeg kršenja strogih evropskih propisa

Meta je saopštila da odlaže obuku svojih velikih jezičkih modela (LLM) pomoću javno dostupnog sadržaja koji punoletni korisnici dele na Facebooku... Dalje

Posle hakovanja naloga poznatih ličnosti i kompanija TikTok ispravio grešku koju su hakeri iskoristili za napade

Posle hakovanja naloga poznatih ličnosti i kompanija TikTok ispravio grešku koju su hakeri iskoristili za napade

Prošle nedelje TikTok nalozi više kompanija i poznatih ličnosti su hakovani zahvaljujući tome što su napadači iskoristili ranjivost nultog dana ... Dalje

Facebook se pridružuje koaliciji za borbu protiv prevara

Facebook se pridružuje koaliciji za borbu protiv prevara

Facebook je često kritikovan zbog toga što ne čini dovoljno na suzbijanju prevara, a neki čak optužuju kompaniju da profitira na lažnim oglasima... Dalje

EU pokreće istragu o Facebooku i Instagramu zbog kršenja propisa o bezbednosti dece na mreži

EU pokreće istragu o Facebooku i Instagramu zbog kršenja propisa o bezbednosti dece na mreži

Društvene mreže kompanije Meta Platforms Facebook i Instagram biće predmet istrage zbog mogućih kršenja propisa EU o onlajn sadržaju koji se od... Dalje

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Evropol i šefovi evropskih policija zabrinuti zbog enkripcije na platformama društvenih mreža

Šefovi evropskih policija pozvali su i industriju i vlade na hitnu akciju kako bi se zaštitila javna bezbednost na platformama društvenih mreža, i... Dalje