TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

Društvene mreže, 22.03.2023, 10:30 AM

TikTok pokrenuo kampanju protiv zabrane aplikacije

Uoči svog dugo očekivanog susreta sa američkim zakonodavcima na Kapitol Hilu u četvrtak, izvršni direktor TikToka Šou Zi Ču objavio je na TikToku video poruku iz Vašingtona.

U opisu videa se navodi da „direktor, u ime celog TikTok tima, želi da se zahvali zajednici od 150 miliona Amerikanaca uoči njegovog saslušanja u Kongresu“.

Ču će razgovorati sa članovima Komiteta Kongresa za energetiku i trgovinu o tome da li je aplikacija u vlasništvu kineske kompanije problem nacionalne bezbednosti i da li bi trebalo da bude zabranjena u SAD.

Ču se u video poruci najpre pohvalio rastućim brojem korisnika TikToka u SAD - trenutno se beleži 150 miliona aktivnih korisnika mesečno, što je za 50 miliona više u odnosu na isti period 2020. godine

„To je skoro polovina Sjedinjenih Američkih Država koja dolazi na TikTok, uključujući i 5 miliona preduzeća koja koriste TikTok da dođu do svojih kupaca, a većina njih su mala i srednja preduzeća“, rekao je Ču.

Nakon što se pohvalio brojevima, Ču je pokrenuo apel za podršku tim milionima korisnika TikToka.

„Neki političari su počeli da govore o zabrani TikToka. To bi moglo da oduzme TikTok od svih 150 miliona vas“, rekao je on. „Javite mi u komentarima šta želite da vaši izabrani predstavnici znaju o tome šta volite u TikToku“, rekao je Ču.

Američki zakonodavci mesecima traže zabranu aplikacije.

Prošle nedelje, američki predsednik Džo Bajden naložio je ByteDanceu, kompaniji koja je vlasnik TikToka, da ustupi 50% vlasništva u aplikaciji američkoj kompaniji kako bi aplikacija izbegla zabranu.

Senatori Mark Vorner, iz redova demokrata, i republikanac Džon Tjun, predstavili su 8. marta američkom Kongresu predlog zakona koji bi, ako bude usvojen, omogućio ministru trgovine da zabrani TikTok i druge tehnologije iz inostranstva koje se smatraju pretnjom nacionalnoj bezbednosti.

Američka vlada, koja je u decembru zabranila TikTok na svim uređajima koji su u vlasništvu vlade, nedavno je dala svim zaposlenima rok od 30 dana, koji ističe sledeće nedelje, da uklone aplikaciju sa svojih uređaja.

Komitet za spoljne poslove američkog Predstavničkog doma glasao je 1. marta da predsedniku Bajdenu da ovlašćenja da proglasi zabranu aplikacije.

Američki zakonodavci tvrde da ByteDance ima prakse ekstenzivnog prikupljanja podataka koje narušavaju privatnost Amerikanaca. Prema kineskom zakonu, ByteDance bi mogao biti primoran da prikupljene podatke preda kineskoj vladi.

Ranije ovog meseca, šef FBI Kristofer Rej rekao je Komitetu za obaveštajne poslove američkog Senata da bi kineska vlada mogla da koristi TikTok za kontrolu softvera na milionima uređaja, kao i za širenje političke propagande američkim korisnicima.

Ču je rekao da će „tokom svog svedočenja izneti sve što kompanija čini da zaštiti Amerikance koji koriste aplikaciju“.

TikTok odbacuje optužbe o špijunaži i insistira da nikada nije dao nikakve podatke kineskom komunističkom režimu, kao i da je potrošio više od 1,5 milijardi dolara na rigorozne mere u pogledu bezbednosti podataka kako bi umirio američke zakonodavce.

„Ako je zaštita nacionalne bezbednosti cilj, dezinvestiranje ne rešava problem: promena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa“, navodi TikTok.

Ipak, nisu svi u SAD saglasni sa zabranom. Neki američki zakonodavci kažu da je reč o političkom pritisku. Demokrata Džamal Boumen kaže da je zabrana „neprihvatljiva“, i da je umesto zabrane, SAD potrebna sveobuhvatna „velika tehnološka regulativa“ koja se odnosi na Facebook, YouTube, Twitter i druge tehnološke kompanije.

Zanimljivo je da ByteDance poseduje još jednu aplikaciju koja je veoma popularna u SAD, a koju niko ne spominje. Reč je o besplatnoj aplikaciji za uređivanje videa CapCut koja je takođe u vlasništvu ByteDancea a koja je sa Google Play preuzeta više od 500 miliona puta.

CapCut je na drugom mestu na listi najpopularnijih foto i video editora u američkoj verziji App Storea, sa skoro 300.000 recenzija i ocenom 4,7 od 5 zvezdica.

U posebnom saopštenju koje je objavio ove nedelje, TikTok je detaljno predstavio nove smernice zajednice i predstojeće planove za zaštitu korisničkih podataka.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

Zloupotreba veštačke inteligencije u prevarama na TikToku

TikTok se pokazao kao plodno tlo za finansijske prevare, posebno prevare koje uključuju kriptovalute, upozorava kompanija Avast. Širok domet platfor... Dalje

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

TikTok u bezbednosti zaostaje za konkurentskim platformama

Istraživanje koje je sprovela kompanija Cerby otkrilo je da, kada je reč o bezbednosti, TikTok značajno zaostaje za konkurentskim platformama, kao ... Dalje

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Malver NodeStealer ponovo otima naloge korisnika Facebooka, mamac za žrtve su provokativne fotografije

Istraživači iz kompanije Bitdefender upozoravaju da sajber kriminalci koriste Facebook oglase za širenje malvera i otimanje korisničkih naloga na ... Dalje

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

EU će zabraniti ciljano oglašavanje na Facebooku i Instagramu

Evropski odbor za zaštitu podataka produžio je privremenu zabranu ciljanog oglašavanja na Facebooku i Instagramu, koju je u julu uvela Norveška ag... Dalje

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Facebook i Instagram tuženi zbog svesnog nanošenja štete mentalnom zdravlju dece

Desetine američkih država tužile su Meta Platforms, navodeći da kompanija u čijem su vlasništvu Facebook i Instagram, svesno obmanjuje javnost o... Dalje