Tviter zabranio objavljivanje tuđih privatnih fotografija i video snimaka

Društvene mreže, 01.12.2021, 10:00 AM

Tviter zabranio objavljivanje tuđih privatnih fotografija i video snimaka

Tviter je najavio proširenje politike koja se odnosi na privatne informacije kako bi obuhvatio i privatne medije, odnosno zabranu deljenja fotografija i video snimaka bez izričite dozvole osoba na njima, sa ciljem da se suzbije doksing i uznemiravanje.

Prema postojećim pravilima, objavljivanje privatnih podataka drugih ljudi, kao što su brojevi telefona, adrese i lične karte, već nije dozvoljeno na Tviteru. Ovo uključuje pretnju otkrivanjem privatnih informacija ili podsticanje drugih da to učine.

„Deljenje ličnih medija, kao što su slike ili video snimci, može potencijalno da naruši privatnost osobe i može dovesti do emocionalne ili fizičke povrede”, kaže kompanija. “Zloupotreba privatnih medija može uticati na sve, ali može imati nesrazmeran uticaj na žene, aktiviste, disidente i pripadnike manjinskih zajednica."

Iako postojeća pravila društvene mreže već pokrivaju slučajeve uvredljivog ponašanja, ova promena će kompaniji omogućiti da preduzme mere u vezi sa fotografijama i video snimcima koji se dele bez eksplicitno uvredljivog sadržaja, ako se objave bez saglasnosti osobe koja se nalazi na fotografiji ili u video snimku.

Korisnici više neće moći da bez dozvole dele informacije o kućnoj adresi ili fizičkoj lokaciji, uključujući adrese ulica, GPS koordinate ili druge identifikacione informacije, lična dokumenta, uključujući lične karte koje izdaje državni organ i brojeve socijalnog osiguranja ili druge nacionalne identifikacione brojeve, osim ograničenih izuzetaka u regionima u kojima se ove informacije ne smatraju privatnim. Zabrana deljenja se odnosi i na kontakt informacije, uključujući lične brojeve telefona koji nisu javno dostupni ili imejl adrese, podatke o bankovnom računu i kreditnoj kartici, i druge privatne informacije, uključujući biometrijske podatke i zdravstveni karton.

Takođe nisu dozvoljene pretnje da će se javno otkriti nečije privatne informacije, deljenje informacija koje bi omogućile pojedincima da hakuju ili dobiju pristup nečijim privatnim informacijama bez njihovog pristanka, na primer, deljenje podataka za prijavljivanje za usluge onlajn bankarstva, traženje ili nuđenje nagrade u zamenu za objavljivanje nečijih privatnih podataka, traženje nagrade za neobjavljivanje nečijih privatnih podataka, odnosno ucena.

„Ova politika se ne primenjuje na medije u kojima se pojavljuju javne ličnosti ili pojedinci kada se mediji i prateći tekst tvita dele u javnom interesu ili dodaju vrednost javnom diskursu”, kaže Tviter. Međutim, ako je svrha širenja privatnih slika javnih ličnosti ili pojedinaca koji su deo javnih razgovora da ih uznemiravamo, zastrašimo ili da ih strahom ućutkamo, možemo da uklonimo sadržaj u skladu sa našom politikom koja se odnosi na uvredljivo ponašanje.”

Isto važi i za privatne “golišave slike javnih ličnosti” ako su objavljene bez pristanka.

Kao deo revidirane politike, platforma društvenih medija će omogućiti pojedincima (ili ovlašćenim predstavnicima) da zahtevaju uklanjanje slika ili video snimaka koji ih prikazuju sa jasno uvredljivom namerom, a od prekršioca za koje se utvrdi da dele privatne informacije i medije će biti zatraženo da uklone uvredljivi sadržaj i privremeno zaključaju svoj nalog. Korisnici koji dva puta prekrše politiku privatnih informacija rizikuju trajnu suspenziju svojih naloga.

Više detalja možete naći na Tviterovoj stranici za pomoć.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Na Facebooku sada možete imati jedan glavni i nekoliko dodatnih ličnih profila

Korisnici Facebooka moći će da imaju više profila koji funkcionišu nezavisno, sa posebnim obaveštenjima, porukama i podešavanjima privatnosti za... Dalje

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

TikTok preplavljen lažnim nagradnim igrama u kojima se poklanja kriptovaluta

Nagradne igre u kojima se navodno poklanja kriptovaluta godinama su prisutne na Twitteru i Instagramu. Iako se čini da bi većina ljudi prozrela ovak... Dalje

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta još jednom potvrdila da će uvesti podrazumevanu E2E enkripciju u Messenger do kraja godine

Meta je ove nedelje još jednom potvrdila da će do kraja godine uvesti podrazumevanu end-to-end enkripciju u Messenger. „Od danas, ćaskanja m... Dalje

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Talas hakerskih napada na korisnike LinkedIna

Poslednjih nekoliko meseci primetan je talas napada na korisnike LinkedIna. Da se nešto dešava vidi se i u Google trendovima, gde termini za pretrag... Dalje

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Facebook i Instagram optuženi da ignorišu izveštaje o opasnom sadržaju na platformama

Program pouzdanih partnera „je ključni deo naših napora da poboljšamo naše politike i procedure sprovođenja, i proizvode, kako bismo pomogl... Dalje