TweetDeck vraćen u funkciju posle XSS napada

Društvene mreže, 12.06.2014, 08:39 AM

TweetDeck vraćen u funkciju posle XSS napada

TweetDeck, popularna aplikacija koju je Twitter kupio 2011. godine i koja pomaže korisnicima da upravljaju svojim Twitter nalozima je ponovo vraćen u funkciju posle privremenog prekida u radu servisa zbog hakerskog napada koji se dogodio juče.

Hakeri su iskoristili propust u kodu TweetDeck aplikacije za širenje poruka koje sadrže kompjuterski kod i koje su preplavile feedove korisnika TweetDecka. Jedna poruka koja došla sa naloga @derGeruhn retvitovana je automatski više od 36000 puta.

Twitter je potvrdio da postoje problemi u radu servisa, koji su bezbednosne prirode, i da je zbog toga privremeno onemogućio pristup servisu. Sat kasnije, TweetDeck je ponovo bio u funkciji.

Krivac je bila XSS (cross-site scripting) ranjivost koja je prvenstveno imala uticaja na naloge korisnika TweetDeck aplikacije za Google Chrome, mada je tu i tamo bilo prijava da je bag uticao i na TweetDeck za Windows i web aplikaciju za Firefox.

Ostali korisnici Twittera nisu imali bilo kakvih problema.

Twitter je juče najpre pozvao korisnike da se odjave sa servisa, i da zatim se ponovo prijave, da bi se sprečilo maliciozno twitanje.

Međutim, neki korisnici su i pored toga što su sledili uputstva Twittera, i dalje videli sporne tvitove u svojim feedovima. Posle toga je Twitter privremeno obustavio rad servisa.

Stručnjaci iz Rapid7 uporedili su ovaj incident sa onim koji se dogodio pre devet godina, kada je MySpace ima probelm sa crvom “Samy”. Samy je dobio ime prema svom autoru, Semiju Kamkaru, koji je kasnije optužen za hakovanje i koji je priznao krivicu, zbog čega je osuđen na tri godine uslovne kazne. Njegov crv je takođe iskoristio XSS ranjivost u MySpaceu, pa su Kamkaru automatski stizali zahtevi za prijateljstva od žrtava, a crv se širio kada bi žrtve pogledale njegov profil.

Međutim, crv iz jučerašnjeg incidenta sa TweetDeckom nije imao kapacitet za prinudno zapraćivanje naloga napadača, kažu stručnjaci.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Facebook preti povlačenjem iz Evrope

Facebook preti povlačenjem iz Evrope

Facebook je zapretio da će “spakovati igračke i otići kući” ako evropski regulatori ne odustanu od svog zahteva, piše Vice. U žalbi... Dalje

Nastavljaju se napadi na korisnike Twittera

Nastavljaju se napadi na korisnike Twittera

Početkom meseca hakovan je lični, ali verifikovani Twitter nalog indijskog premijera Narendre Modija, mesec i po dana posle najvećeg napada u istor... Dalje

Facebook tužen zbog ''cenzure'' objava protiv vakcinacije

Facebook tužen zbog ''cenzure'' objava protiv vakcinacije

Facebook je tužen zbog prikazivanja upozorenja o proveri činjenica na objavama protiv vakcinacije, a jedna organizacija tvrdi da ta praksa nije niš... Dalje

Instagram čuva fotografije i poruke za koje korisnici veruju da su obrisane

Instagram čuva fotografije i poruke za koje korisnici veruju da su obrisane

Kada nešto obrišete sa Instagrama, očekujete da to nestane zauvek. Ali kada je istraživač Sagat Pakrel zatražio kopiju fotografija i direktnih p... Dalje

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

U zvaničnom Facebookovom dodatku za čet za WordPress sajtove, koji ima više od 80000 instalacija, otkriven je bag koji bi mogao omogućiti napada... Dalje