Twitter protiv špijuniranja NSA: Nove mere zaštite podataka

Društvene mreže, 25.11.2013, 07:16 AM

Twitter protiv špijuniranja NSA: Nove mere zaštite podataka

Twitter je saopštio da uvodi nove sigurnosne mere koje bi trebalo da otežaju eventualne pokušaje špijuniranja komunikacije između servera i korisnika i pozvao druge internet kompanije da slede njihov primer.

Kompanija je u petak objavila da će ubuduće saobraćaj na domenima twitter.com, mobile.twitter.com i api.twitter.com biti mnogo bolje zaštićen uvođenjem PFS (Perfect Forward Secrecy). Twitter je unapredio postojeću HTTPS enkripciju koja se koristi od 2011. godine kako bi kriptovani saobraćaj učinio otpornijim na hakerske napade.

Kada se koristi HTTPS, ekripcija komunikacije između korisnika i servera se oslanja na privatni ključ koji se čuva na serveru. Podaci koji se razmenjuju ne mogu se čitati ali mogu biti sačuvani u šifrovanom obliku. Potencijalnu opasnost predstavlja mogućnost dešifrovanja podataka ako obaveštajna agencija ili neko drugi ko ima sačuvane šifrovane podatke dođe do pomenutog serverskog ključa.

Zbog rizika od retroaktivnog dešifrovanja ubuduće će enkripcija podataka biti bazirana na dva kratkotrajna ključa koji kasnije ne mogu biti oporavljena. Čak i ako napadač ima u rukama serverski ključ, podaci će biti zaštićeni. Takav način šifrovanja saobraćaja nije podložan takozvanim „čovek u sredini“ napadima jer je saobraćaj zaštićen kratkotrajnim sesijskim ključem koji se deli između klijenta i servera. Ključ se nikada ne šalje kroz mrežu, a serverski privatni ključ se koristi samo za potpisivanje razmene sesijskih ključeva. Ovaj način enkripcije je i garancija za budućnost, bez obzira na to koliko će napredovati kompjuterska tehnologija.

Iako iz Twitter-a nisu naveli razloge za ovaj potez, u saopštenju objavljenom na blogu kompanije se nalazi link za stranicu Fondacije za elektronske granice (Electronic Frontier Foundation, EFF) na kojoj se ovakav vid zaštite predlaže kao način da se zaustave NSA i druge obaveštajne agencije u špijuniranju internet komunikacija. Iako je veći deo onoga što korisnici objavljuju na Twitter-u javno dostupno, servis omogućava i razmenu privatnih poruka između korisnika koje treba zaštititi.

Posle otkrića da NSA špijunira internet komunikacije, tehnološke kompaije među kojima su i Google i Yahoo su se javno deklarisale da su odlučne u nameri da zaštite svoje korisnike. Kompanije na sve načine pokušavaju da se distanciraju od špijunaže koju sprovodi NSA, uporno ponavljajući da nikada nisu omogućavale agenciji direktan pristup svojim serverima.

Prošle nedelje, Yahoo je najavio da će do kraja prvog tromesečja sledeće godine svi podaci koji se prenose između centara podatka kompanije biti šifrovani.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

U zvaničnom Facebookovom dodatku za čet za WordPress sajtove, koji ima više od 80000 instalacija, otkriven je bag koji bi mogao omogućiti napada... Dalje

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter je najavio da će ga Federalna komisija za trgovinu (FTC) možda uskoro kazniti novčanam kaznom u iznosu do 250 miliona dolara zbog neadekva... Dalje

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

U nizu tvitova objavljenih noćas, Twitter je podelio svoja saznanja o dosad neviđenom napadu koji se dogodio 15. jula a koji je omogućio hakerima ... Dalje

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Facebook je prošle nedelje ponosno predstavio novu bezbednosnu funkciju za Messenger koja omogućava korisnicima da otključavaju svoje poruke skeni... Dalje

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Čovek koji je priznao da je agent kineske vlade koristio je LinkedInov algoritam da bi pronašao nove kontakte u američkoj vladi i vojsci. On je u s... Dalje