Virus Sality krišom preotima Facebook nalog i instalira aplikaciju VIP Slots

Društvene mreže, 15.04.2011, 09:22 AM

Virus Sality krišom preotima Facebook nalog i instalira aplikaciju VIP Slots

Kada su pre nekoliko meseci, operateri P2P bot mreže Sality započeli distribuciju novog štetnog programa koji ne samo da je prikupljao korisnička imena i lozinke i slao ih C&C (command and control) serverima, nego je dodatno memorisao verifikacione podatke Facebook, Blogger i MySpace korisnika u obliku šifrovanog fajla na zaraženom računaru, nikom nije bilo jasno čemu bi takvi fajlovi mogli da posluže u budućnosti. U to vreme, stručnjaci kompanije Symantec razmatrali su kakvu bi svrhu mogli imati ovi enkriptovani fajlovi a njihove pretpostavke išle su u pravcu teorije da će oni poslužiti nekom budućem malicioznom kodu, što se ove nedelje pokazalo tačnim. Sality, kompjuterski virus čija je primarna svrha postojanja preuzimanje i izvršenje drugih štetnih programa, preuzeo je novi virus koji je izvukao enkriptovani fajl i verifikacione podatke iz njega.

Kada pronađe podatke, program kontaktira C&C centar koji se nalazi na Floridi (74.50.119.59) i zahteva “action script” čija je svrha automatizacija aktivnosti Internet Explorer-a. Potom malware posećuje facebook.com, i prijavljuje se na nalog sa korisičkim imenom i lozinkom koje je ranije prikupio i umemorisao.

Preotimajući Facebook nalog na taj način, štetni program daje dozvolu za pristup podacima aplikaciji koja je aktivna nekoliko godina unazad - VIP Slots. Na kraju, da bi prikrila tragove skripta zatvara browser.

Istraživači iz Symantec-a kažu da aplikacija VIP Slots traži dozvolu za pristup samo osnovnim podacima profila, i kako se čini, sama po sebi nije štetna. Međutim, ona nudi obilje mogućnosti za pravljenje štete.

Istraživači kažu da ono što sad vidimo od virusa nije njegov krajnji cilj i domet. Može se očekivati agresivan spam, kažu stručnjaci (npr. objave aplikacije u news feed-u), ili privlačenje drugih korisnika da koriste aplikaciju, zatim finansijske prevare (kupovina virtuelnog kredita, na primer).

Međutim, pomenuta skripta nije jedina koju malware zahteva od servera. Još jedna je u igri, ali ona može biti mnogo opasnija od prve jer je njeno prisustvo u Internet Explorer-u nevidljivo. Ona preko Internet Explorera pretražuje google.com sa ključnim rečima “auto insurance bids”, i nakon završene pretrage browser se zatvara. Istraživači veruju da je ta skripta samo eksperiment autora Sality virusa koji pokazuje da oni razmišljaju korak unapred.

Prva skripta može biti vrlo delotvorna u infekciji kompjuterskih sistema Facebook korisnika. S obzirom da se zna da Sality raspolaže mogućnosšću isključivanja antivirusnog softvera i prikrivanja sopstvenog prisustva na zaraženom računaru, samo pregled opcija Facebook Apps i Podešavanja privatnosti može otkriti korisniku da li je aplikacija VIP Slots među ostalim Facebook aplikacijama. Ukoliko se ispostavi da jeste, a korisnik prethodno nije dao autorizaciju ovoj aplikaciji, to može značiti samo jedno - da je računar zaražen Sality virusom.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

Otkriven bag u Facebook Chat dodatku za WordPress sajtove

U zvaničnom Facebookovom dodatku za čet za WordPress sajtove, koji ima više od 80000 instalacija, otkriven je bag koji bi mogao omogućiti napada... Dalje

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter najavio da bi mogao biti kažnjen sa 250 miliona dolara zbog zloupotrebe podataka korisnika

Twitter je najavio da će ga Federalna komisija za trgovinu (FTC) možda uskoro kazniti novčanam kaznom u iznosu do 250 miliona dolara zbog neadekva... Dalje

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

Twitter objasnio kako je izveden napad na naloge poznatih ličnosti i kompanija

U nizu tvitova objavljenih noćas, Twitter je podelio svoja saznanja o dosad neviđenom napadu koji se dogodio 15. jula a koji je omogućio hakerima ... Dalje

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Reč stručnjaka: Zašto bi trebalo da prestanete da koristite Facebook Messenger

Facebook je prošle nedelje ponosno predstavio novu bezbednosnu funkciju za Messenger koja omogućava korisnicima da otključavaju svoje poruke skeni... Dalje

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Kinez špijunirao američku vladu i vojsku pomoću društvene mreže

Čovek koji je priznao da je agent kineske vlade koristio je LinkedInov algoritam da bi pronašao nove kontakte u američkoj vladi i vojsci. On je u s... Dalje