X omogućio prijavljivanje na naloge bez lozinke za iOS uređaje

Društvene mreže, 24.01.2024, 12:00 PM

X omogućio prijavljivanje na naloge bez lozinke za iOS uređaje

X je objavio da uvodi podršku za pristupne ključeve (Passkeys) na iOS uređajima, čime će omogućiti korisnicima prijavljivanje bez lozinke, bez obzira na status naloga korisnika.

Generisanje pristupnog ključa za X omogućava korisnicima da u potpunosti preskoče unos lozinke kada se prijavljuju na svoje naloge i da se umesto toga oslone na zaštitu svog uređaja (prijavljivanje sa Face ID-om, Touch ID-om ili lozinkom uređaja).

„Passkey je funkcija koja omogućava sigurnu i praktičnu alternativu lozinkama, dizajnirana da pojednostavi prijavljivanje na više uređaja. Pristupni ključevi obezbeđuju poboljšanu bezbednost u poređenju sa tradicionalnim lozinkama, pošto ih vaš uređaj pojedinačno generiše za svaki nalog, što ih čini manje podložnim fišiing napadima i neovlašćenom pristupu“, kaže X.

Za sada su pristupni ključevi dostupni samo u SAD, a X nije otkrio kada će ova opcija za prijavljivanje biti dostupna na Androidu, desktop operativnim sistemima ili u drugim zemljama.

Kada registrujete nalog, vaš uređaj generiše jedinstveni par ključeva - jedan javni i jedan privatni - za svaki nalog. Javni ključ se deli i čuva na X-u, dok privatni ključ ostaje na vašem uređaju. Vaš pristupni ključ se nikada ne deli sa X-om da bi se osigurala maksimalna bezbednost i dodatno smanjila verovatnoća neovlašćenog pristupa nalogu.

Kada se registrujete za pristupni ključ na svom uređaju, možete se prijaviti na svoj nalog tako što ćete izabrati passkey opciju umesto da unosite lozinku. Vaš uređaj će se bezbedno povezati sa X-om koristeći sačuvani javni ključ da bi se potvrdio vaš identitet.

X je još jedna u nizu velikih tehnoloških kompanija koja je omogućila tehnologiju pristupnih ključeva, pridružujući se kompanijama Google, PayPal, Microsoft i drugima koje su već omogućile korisnicima prijavljivanje bez lozinke.

Pristupni ključevi mogu zameniti tradicionalne lozinke metodama autentifikacije vašeg uređaja. Na taj način možete da se prijavite na Gmail ili PayPal samo aktiviranjem Face ID-a na vašem iPhoneu, senzora otiska prsta vašeg Android telefona ili pomoću Windows Hello na računaru.

Dva različita ključa se generišu kada kreirate pristupni ključ - jedan koji čuva veb sajt ili servis na kome se nalazi vaš nalog i privatni ključ koji se čuva na uređaju koji koristite za verifikaciju identiteta. Međutim, šta se dešava ako se uređaj pokvari ili izgubi?

„U slučaju da vaš uređaj bude izgubljen ili ukraden, vaš nalog će ostati bezbedan. I dalje možete da pristupite svom nalogu koristeći lozinku. Pristupni ključevi se sinhronizuju na vašim iOS uređajima pomoću iCloud Keychaina“, objasnili su iz X-a.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Investicione prevare u reklamama na Facebooku

Istraživači sajber bezbednosti iz firme Infoblox upozorili su korisnike na grupu Savvy Seahorse koja koristi Facebook reklame da bi prevarila korisn... Dalje

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Prevaranti na X-u tražili donacije sa hakovanog naloga Metjua Perija

Zvanični nalog Metjua Perija na X-u (nekadašnji Twitter) je hakovan, a oni koji su to uradili zatražili su donacije od obožavalaca pokojnog glumca... Dalje

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Od zabave do gubitka podataka: Mračna strana Facebook kvizova

Sećate li se svih onih naizgled bezazlenih kvizova na društvenim mrežama? Iako su mnogima zabavni, oni su zapravo ozbiljan rizik za privatnost i b... Dalje

Evropska komisija pokreće istragu o TikToku zbog kršenja zakona EU o zaštiti i privatnosti dece

Evropska komisija pokreće istragu o TikToku zbog kršenja zakona EU o zaštiti i privatnosti dece

Evropska komisija otvorila je istragu o TikToku zbog sumnje da krši pravila Evropske unije o zaštiti dece, transparentnosti oglašavanja, pristupa p... Dalje

Meta upozorila na proizvođače špijunskog softvera kojii sa lažnih profila varaju korisnike njenih platformi

Meta upozorila na proizvođače špijunskog softvera kojii sa lažnih profila varaju korisnike njenih platformi

Meta Platforms je saopštio da je preduzeo niz koraka da smanji zlonamerne aktivnosti osam različitih firmi sa sedištem u Italiji, Španiji i Ujedin... Dalje