Bag u aplikaciji Camera za Android omogućava drugim aplikacijama da vas fotografišu i snimaju bez dozvole

Mobilni telefoni, 20.11.2019, 10:30 AM

Bag u aplikaciji Camera za Android omogućava drugim aplikacijama da vas fotografišu i snimaju bez dozvole

Aplikacije Camera imaju bag koji može omogućiti drugim aplikacijama da, bez potrebnih dozvola, snimaju video, fotografišu, i izvlače GPS podatke iz fotografija, na milionima, ako ne i stotinama miliona Android uređaja.

U dogovoru sa Googleom i Samsungom, istraživači iz kompanije Checkmark objavili su ove nedelje detalje o ranjivosti koja omogućava aplikacijama da slikaju, snimaju video snimke ili otkriju lokaciju uređaja, čak i ako za to nemaju dozvolu.

Zna se da ova ranjivost, poznata kao CVE-2019-2234, utiče na aplikacije Google Camera i Samsung Camera ako nisu ažurirane od jula 2019. godine.

Nakon analize aplikacije Camera na Google Pixel, istraživači Checkmarka otkrili su bag koji se može iskoristiti za manipulaciju kamerom uređaja radi fotografisanja i snimanja videa.

Da bi snimala video snimke, fotografisala ili pristupila lokaciji uređaja, aplikacija obično mora da ima sledeće dozvole:

  • android.permission.CAMERA,
  • android.permission.RECORD_AUDIO,
  • android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION
  • i android.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION.

Checkmark je otkrio da aplikacije koje imaju dozvolu „Storage“ koja aplikaciji daje pristup SD kartici uređaja i fajlovima koji se na njoj čuvaju takođe mogu da koriste aplikaciju Camera bez navedenih dozvola.

"Zlonamerna aplikacija koja radi na Android pametnom telefonu, koja može da čita SD karticu, ne samo da ima pristup ranije napravljenim fotografijama i video snimcima, već ovom novom metodologijom napada, može biti usmerena na snimanje novih fotografija i video snimaka. I to nije sve. Pošto su GPS metapodaci obično ugrađeni u fotografije, napadač može iskoristiti tu činjenicu da bi pronašao korisnika tako što će fotografisati ili snimiti video i analizirati odgovarajuće EXIF podatke", kažu istraživači.

Ovo je problematično jer mnoge aplikacije traže dozvolu za skladištenje, poput igrica, striming servisa, pa čak i aplikacija za vremensku prognozu.

Prema izveštaju kompanije Checkmark, ove dozvole su najčešće tražene dozvole koje su primetili.

"Postoji veliki broj aplikacija sa legitimnom svrhom, koje zahtevaju pristup ovoj memoriji, ali nemaju posebno interesovanje za fotografije ili video snimke. U stvari, to je jedna od najčešće korišćenih traženih dozvola."

Istraživači su napravili aplikaciju koja se pretvara da je aplikacija za vremensku prognozu, ali zapravo šalje slike, video snimke i snimke telefonskih razgovora komandno-kontrolnom serveru pod kontrolom istraživača.

Ova ranjivost je prilično opasna jer može da omogući da aplikacije koje za to nemaju dozvolu fotografišu i snimaju video snimke čak i ako je telefon zaključan ili je ekran isključen, da izvlače podatke o lokaciji sa sačuvanih fotografija, prisluškuju razgovore čak i kada snimaju videe i fotografišu, utišaju zvuk kamere tako da žrtva ne čuje kad se slika, i šalju napadačima video snimke i fotografije sačuvane na SD kartici.

Checkmark je ovu ranjivost otkrio Googleu 4. jula 2019. a 23. jula Google je tu ranjivost kategorisao kao „visokorizičnu“. 1. avgusta Google je potvrdio sumnje istraživača da je ta ranjivost uticala na aplikacije Camera drugih proizvođača mobilnih Android uređaja.

Kasnije u avgustu utvrđeno je da je Samsungova aplikacija Camera takođe ranjiva i oba proizvođača su odobrila objavljivanje informacija o ovoj ranjivosti.

Google je ovaj bag u aplikaciji Camera ispravio u julu ažuriranjem Google Play prodavnice, a zakrpa je izdata i drugim proizvođačima.

Svim korisnicima se savetuje da nadograde svoje uređaje na najnoviju verziju Androida i provere da li koriste najnoviju aplikaciju Camera na svom uređaju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski trojanac Faketoken šalje uvredljive SMS poruke sa zaraženih telefona

Bankarski trojanac Faketoken šalje uvredljive SMS poruke sa zaraženih telefona

Bankarski trojanac za Android uređaje Faketoken već dugo je prisutan - 2014. godine kada je prvi put primećen bio je, prema podacima kompanije Kas... Dalje

Više od 600 miliona korisnika instaliralo aplikacije koje posle isteka probnog perioda i deinstalacije naplaćuju korišćenje

Više od 600 miliona korisnika instaliralo aplikacije koje posle isteka probnog perioda i deinstalacije naplaćuju korišćenje

Istraživači kompanije Sophos kažu da su otkrili niz „fleeceware“ aplikacija koje je preuzelo i instaliralo više od 600 miliona Android... Dalje

Google iz Play prodavnice uklonio 1700 aplikacija zaraženih malverom Joker

Google iz Play prodavnice uklonio 1700 aplikacija zaraženih malverom Joker

Od 2017. skener Play Protect Google Play prodavnice otkrio je i uklonio oko 1700 aplikacija zaraženih malverom Joker (takođe poznatim i pod nazivom ... Dalje

Hakeri upali u Samsung Cloud naloge slavnih ličnosti

Hakeri upali u Samsung Cloud naloge slavnih ličnosti

Nepoznati napadači hakovali su Samsung Cloud naloge brojnih slavnih ličnosti u Južnoj Koreji, među kojima su glumci, pop zvezde i kuvari, iz kojih... Dalje

Jeftini telefoni koje američka vlada obezbeđuje za siromašne, isporučuju se sa kineskim malverima

Jeftini telefoni koje američka vlada obezbeđuje za siromašne, isporučuju se sa kineskim malverima

Program Lifeline Assistance koji je vlada Sjedinjenih Država pokrenula kako bi domaćinstvima sa malim primanjima omogućila pristup tehnologiji no... Dalje