Bag u aplikaciji Camera za Android omogućava drugim aplikacijama da vas fotografišu i snimaju bez dozvole

Mobilni telefoni, 20.11.2019, 10:30 AM

Bag u aplikaciji Camera za Android omogućava drugim aplikacijama da vas fotografišu i snimaju bez dozvole

Aplikacije Camera imaju bag koji može omogućiti drugim aplikacijama da, bez potrebnih dozvola, snimaju video, fotografišu, i izvlače GPS podatke iz fotografija, na milionima, ako ne i stotinama miliona Android uređaja.

U dogovoru sa Googleom i Samsungom, istraživači iz kompanije Checkmark objavili su ove nedelje detalje o ranjivosti koja omogućava aplikacijama da slikaju, snimaju video snimke ili otkriju lokaciju uređaja, čak i ako za to nemaju dozvolu.

Zna se da ova ranjivost, poznata kao CVE-2019-2234, utiče na aplikacije Google Camera i Samsung Camera ako nisu ažurirane od jula 2019. godine.

Nakon analize aplikacije Camera na Google Pixel, istraživači Checkmarka otkrili su bag koji se može iskoristiti za manipulaciju kamerom uređaja radi fotografisanja i snimanja videa.

Da bi snimala video snimke, fotografisala ili pristupila lokaciji uređaja, aplikacija obično mora da ima sledeće dozvole:

  • android.permission.CAMERA,
  • android.permission.RECORD_AUDIO,
  • android.permission.ACCESS_FINE_LOCATION
  • i android.permission.ACCESS_COARSE_LOCATION.

Checkmark je otkrio da aplikacije koje imaju dozvolu „Storage“ koja aplikaciji daje pristup SD kartici uređaja i fajlovima koji se na njoj čuvaju takođe mogu da koriste aplikaciju Camera bez navedenih dozvola.

"Zlonamerna aplikacija koja radi na Android pametnom telefonu, koja može da čita SD karticu, ne samo da ima pristup ranije napravljenim fotografijama i video snimcima, već ovom novom metodologijom napada, može biti usmerena na snimanje novih fotografija i video snimaka. I to nije sve. Pošto su GPS metapodaci obično ugrađeni u fotografije, napadač može iskoristiti tu činjenicu da bi pronašao korisnika tako što će fotografisati ili snimiti video i analizirati odgovarajuće EXIF podatke", kažu istraživači.

Ovo je problematično jer mnoge aplikacije traže dozvolu za skladištenje, poput igrica, striming servisa, pa čak i aplikacija za vremensku prognozu.

Prema izveštaju kompanije Checkmark, ove dozvole su najčešće tražene dozvole koje su primetili.

"Postoji veliki broj aplikacija sa legitimnom svrhom, koje zahtevaju pristup ovoj memoriji, ali nemaju posebno interesovanje za fotografije ili video snimke. U stvari, to je jedna od najčešće korišćenih traženih dozvola."

Istraživači su napravili aplikaciju koja se pretvara da je aplikacija za vremensku prognozu, ali zapravo šalje slike, video snimke i snimke telefonskih razgovora komandno-kontrolnom serveru pod kontrolom istraživača.

Ova ranjivost je prilično opasna jer može da omogući da aplikacije koje za to nemaju dozvolu fotografišu i snimaju video snimke čak i ako je telefon zaključan ili je ekran isključen, da izvlače podatke o lokaciji sa sačuvanih fotografija, prisluškuju razgovore čak i kada snimaju videe i fotografišu, utišaju zvuk kamere tako da žrtva ne čuje kad se slika, i šalju napadačima video snimke i fotografije sačuvane na SD kartici.

Checkmark je ovu ranjivost otkrio Googleu 4. jula 2019. a 23. jula Google je tu ranjivost kategorisao kao „visokorizičnu“. 1. avgusta Google je potvrdio sumnje istraživača da je ta ranjivost uticala na aplikacije Camera drugih proizvođača mobilnih Android uređaja.

Kasnije u avgustu utvrđeno je da je Samsungova aplikacija Camera takođe ranjiva i oba proizvođača su odobrila objavljivanje informacija o ovoj ranjivosti.

Google je ovaj bag u aplikaciji Camera ispravio u julu ažuriranjem Google Play prodavnice, a zakrpa je izdata i drugim proizvođačima.

Svim korisnicima se savetuje da nadograde svoje uređaje na najnoviju verziju Androida i provere da li koriste najnoviju aplikaciju Camera na svom uređaju.


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Twitter za Android ima bag koji omogućava napadačima da pristupe privatnim porukama korisnika

Twitter za Android ima bag koji omogućava napadačima da pristupe privatnim porukama korisnika

Twitter je objavio da je popravio bezbednosni propust u aplikaciji Twitter za Android koji bi mogao omogućiti napadačima da dobiju pristup privatni... Dalje

Slabosti u popularnoj aplikaciji za upoznavanje OkCupid mogu omogućiti hakerima da čitaju poruke korisnika

Slabosti u popularnoj aplikaciji za upoznavanje OkCupid mogu omogućiti hakerima da čitaju poruke korisnika

Istraživači kompanije Check Point upozorili su na nekoliko bezbednosnih problema na popularnoj platformi za online upoznavanje OkCupid koji mogu omo... Dalje

iOS14 otkrio: Instagram uključuje kameru čak i dok samo gledate fotografije u aplikaciji

iOS14 otkrio: Instagram uključuje kameru čak i dok samo gledate fotografije u aplikaciji

Posle baga koji je otkriven u Firefoxu za Android zbog koga kamera telefona ostaje aktivna kada aplikacija radi u pozadini ili čak i kada je telefon ... Dalje

''BadPower'' napad na punjač može uništiti pametni telefon

''BadPower'' napad na punjač može uništiti pametni telefon

Istraživači iz kineske firme Tencent testirali su BadPower napade na 35 modela punjača za brzo punjenje od 234 dostupna na tržištu, i ispostavilo... Dalje

Google iz Play prodavnice uklonio 29 zlonamernih aplikacija za uređivanje fotografija

Google iz Play prodavnice uklonio 29 zlonamernih aplikacija za uređivanje fotografija

Istraživači iz White Ops Satori Threat otkrili su 29 zlonamernih Android aplikacija u Play prodavnici koje imaju ukupno 3,5 miliona preuzimanja i ko... Dalje