Google sprečio objavljivanje milion i po ''loših aplikacija'' u Play prodavnici i blokirao 173.000 naloga programera

Mobilni telefoni, 03.05.2023, 08:00 AM

Google sprečio objavljivanje milion i po ''loših aplikacija'' u Play prodavnici i blokirao 173.000 naloga programera

Google je otkrio da je prošle godine sprečio objavljivanje skoro milion i po “loših aplikacija” koje su na ovaj ili onaj način kršile smernice Play prodavnice.

„U 2022. sprečili smo objavljivanje 1,43 miliona aplikacija koje krše smernice Google Play delom zbog novih i poboljšanih bezbednosnih funkcija i poboljšanja smernica, u kombinaciji sa našim stalnim ulaganjima u sisteme mašinskog učenja i procese pregleda aplikacija“, navodi se u izveštaju Googleovog tima zaduženog za bezbednost Play prodavnice.

Pored toga, kompanija je saopštila da je blokirala 173.000 naloga programera i sprečila prevare koje su mogle dovesti do gubitaka od ukupno više od 2 milijarde dolara.

Google je u izveštaju podsetio da je implementirao dodatne zahteve za programere koji žele da se sa svojim aplikacijama pridruže ekosistemu Play prodavnice, uključujući metode verifikacije identiteta kao što su broj telefona i email adresa, što je doprinelo smanjenju broja naloga koji se koriste za objavljivanje aplikacija koje su u suprotnosti sa Googleovim smernicama.

Google se takođe pohvalio da je u poslednje 3 godine sprečio oko 500.000 aplikacija da traže nepotreban pristup i pristupaju osetljivim dozvolama.

Tokom 2021., Google je blokirao objavljivanje 1,2 miliona aplikacija koje krše smernice i zabranio 190.000 naloga povezanih sa zlonamernim i neželjenim programima i uklonio oko pola miliona neaktivnih ili napuštenih naloga programera.

„Kako se Android ekosistem širi, od ključne je važnosti da blisko sarađujemo sa zajednicom programera kako bismo osigurali da oni imaju alate, znanje i podršku za pravljenje sigurnih i pouzdanih aplikacija koje poštuju sigurnost i privatnost korisničkih podataka“, rekao je Google.

Pre godinu dana, Google Play je ažuriran tako da od tada uključuje odeljak o bezbednosti podataka koji detaljno opisuje kako aplikacije prikupljaju, dele i štite podatke korisnika.

U februaru 2023., Google je otkrio da će sledeća velika verzija najpopularnijeg svetskog mobilnog operativnog sistema, Android 14 (sada u beta verziji), sprečavati instalaciju zlonamernih aplikacija koje ciljaju starije verzije Androida, što omogućava lakšu zloupotrebu osetljivih dozvola.

Ipak, uprkos ovim Googleovim naporima, sajber kriminalci i dalje pronalaze načine da zaobiđu zaštite prodavnice aplikacija i objavljuju zlonamerne i reklamne aplikacije.

Jedan od najnovijih primera otkrio je tim kompanije McAfee - 38 igara koje se predstavljaju kao Minecraft, koje je instaliralo najmanje 35 miliona korisnika širom sveta, prvenstveno u SAD, Kanadi, Južnoj Koreji i Brazilu. Iako nude obećanu funkcionalnost, ove aplikacije sadrže zlonamerni softver HiddenAds koji služi za prikriveno učitavanje oglasa u pozadini od čega oni koji stoje iza ovih aplikacija zarađuju.

„Jedan od najpristupačnijih sadržaja za mlade koji koriste mobilne uređaje su igre“, rekao je McAfee. „Autori malvera su takođe svesni ovoga i pokušavaju da sakriju zlonamerne funkcije unutar igara.“

Problem komplikuje i porast broja Android malvera za mobilno bankarstvo koje sajber kriminalci mogu koristiti da bi dobili pristup uređajima žrtava i prikupili lične podatke.

Da biste se zaštitili od ovakvih pretnji, savetuje se da omogućite dvofaktorsku autentifikaciju (2FA) kao dodatni sloj zaštite naloga, da pažljivo pregledate dozvole aplikacija, zaštitite uređaje lozinkom i izbegavate da ih ostavljate bez nadzora na javnim mestima.

Foto: Pathum Danthanarayana on Unsplash


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje