Instalacija aplikacija kojih nema u Google Play prodavnici: Da li vam je to zaista neophodno?

Mobilni telefoni, 11.10.2021, 10:00 AM

Instalacija aplikacija kojih nema u Google Play prodavnici: Da li vam je to zaista neophodno?

Za korisnike Androida, instaliranje aplikacija iz Google Play prodavnice i samo iz Google Play prodavnice je mudar izbor. Sa svojim strogim bezbednosnim pravilima, praćenjem aplikacija, brojnim recenzijama korisnika i nadzorom bezbednosnih istraživača, zvanična prodavnica je relativno bezbedno mesto za preuzimanje aplikacija. Čak i kada malver uđe u Google Play prodavnicu, brzo se otkriva i uklanja.

Vlasnici Android uređaja, međutim, imaju mogućnost preuzimanja i instaliranja aplikacija iz nezavisnih izvora. Ali to podrazumeva i određene rizike.

Sa jedne strane, mogućnost preuzimanja aplikacije izvan Google Play prodavnice može biti veoma korisna. Nisu sve aplikacije dostupne u Googleovoj prodavnici. Sa druge strane, ta sloboda dolazi sa povećanim rizikom od infekcije, jer izvan Google Play aplikacije gube Googleov nadzor kvaliteta i bezbednosti.

Opasne aplikacije mogu ukrasti lične podatke korisnika, novac ili i jedno i drugo.

Evo samo nekoliko primera takvih napada:

Sve navedeno su primeri zašto telefoni dolaze sa onemogućenom eksternom instalacijom softvera. Da ne biste postali žrtva prevara koje se oslanjaju na instalaciju aplikacija iz eksternih izvora, nemojte omogućavati instaliranje nepoznatih aplikacija, a ako ste to uradili, onemogućite ovakve instalacije.

U najnovijim verzijama Androida relevantna funkcija se zove Instaliraj nepoznate aplikacije i omogućena je zasebno za svaku aplikaciju.

Ako ste za neke aplikacije dopustili instalaciju iz nepoznatih izvora, možete je onemogućiti zasebno za svaku aplikaciju. Evo kako to učiniti:

 • Otvorite podešavanja na svom uređaju;
 • Odaberite Aplikacije i obaveštenja;
 • Izaberite Napredno i idite na Poseban pristup aplikaciji;
 • Izaberite Instaliraj nepoznate aplikacije;
 • Proverite šta je navedeno ispod svake aplikacije instalirane na vašem telefonu. Ako vidite Dozvoljeno, izaberite aplikaciju sa liste i onemogućite instalaciju nepoznatih aplikacija.
 • Imajte na umu da proizvođači često menjaju standardni Android interfejs, pa neke stavke menija mogu imati različite nazive.

U Androidu 7 i starijim, podešavanja se zovu Nepoznati izvori, a postoji samo jedan prekidač koji uključuje ili isključuje instalaciju aplikacija koje nisu u Google Play prodavnici za ceo sistem. Evo kako da ga pronađete:

 • Otvorite sistemska podešavanja na svom uređaju;
 • Idite na Bezbednost;
 • Pomerite se nadole do Nepoznati izvori i proverite da li je ova opcija onemogućena.

Na prvi pogled, upravljanje ovim podešavanjem izgleda mnogo lakše u starijim verzijama Androida, ali sa bezbednosnog stanovišta stvari nisu tako jednostavne. Ako slučajno dozvolite instaliranje nepoznatih aplikacija na Android 6 ili 7, tada svaka aplikacija može preuzeti zlonamerne fajlove, a to uključuje i aplikacije koje kasnije instalirate.

Šta ako aplikacija koja vam je potrebna nije dostupna u Googleovoj prodavnici, ali je ipak morate instalirati? Evo šta u tom slučaju savetuju stručnjaci kompanije Kaspersky:

 • Potražite slične aplikacije u Google Play prodavnici. Možda postoji aplikacija na Google Play sa funkcijama koje odgovaraju vašim potrebama.
 • Skenirajte fajl pre instaliranja - pre pokretanja skenirajte preuzeti instalacioni fajl pomoću mobilnog antivirusa.
 • Proverite dozvole! Ako aplikacija zahteva previše, pokušajte da pronađete nešto slično sa skromnijim zahtevima.
 • I na kraju, ne zaboravite da vratite postavke nakon instalacije. Ne ostavljajte telefon otvoren za zlonamerni softver!

Izvor: Kaspersky


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

iOS 16 će vam pomoći da izbegnete CAPTCHA verifikaciju za određene sajtove i aplikacije

iOS 16 će vam pomoći da izbegnete CAPTCHA verifikaciju za određene sajtove i aplikacije

iOS 16 će vam pomoći da izbegnete CAPTCHA anti-bot sisteme koji stoje između vas i nekih veb prijava. Kako izveštava MacRumors, sistem Private Ac... Dalje

Google pojednostavljuje korišćenje menadžera lozinki za korisnike Androida

Google pojednostavljuje korišćenje menadžera lozinki za korisnike Androida

Iako Google već dugo nudi menadžer lozinki korisnicima Google naloga, pristup ovom alatu na Android telefonu ili tabletu nije bio jednostavan. Pre ... Dalje

Opasni Android malver BRATA se širi Evropom

Opasni Android malver BRATA se širi Evropom

Malver za Androd BRATA dobio je nove funkcije očigledno sa ciljem da se napadi na aplikacije banaka učine nevidljivijim. „Modus operandi se sa... Dalje

MaliBot je novi Android trojanac koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i kripto novčanike

MaliBot je novi Android trojanac koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i kripto novčanike

Istraživači sajber bezbednosti iz F5 Labsa primetili su novi Android malver koji cilja naloge za onlajn bankarstvo i novčanike za kriptovalute, za ... Dalje

Malveri u popularnim aplikacijama u Google Play prodavnici

Malveri u popularnim aplikacijama u Google Play prodavnici

Istraživači sajber bezbednosti iz kompanije Dr. Web su prošlog meseca u Google Play prodavnici otkrili reklamni softver (adware) i trojance u najma... Dalje