Nova studija otkriva: Android telefoni neprestano špijuniraju korisnike

Mobilni telefoni, 13.10.2021, 10:30 AM

Nova studija otkriva: Android telefoni neprestano špijuniraju korisnike

Nova studija tima univerzitetskih istraživača u Velikoj Britaniji otkrila je mnoštvo problema sa privatnošću koji nastaju upotrebom Android pametnih telefona.

Istraživači su se usredsredili na Samsung, Xiaomi, Realme i Huawei Android uređaje.

Zaključak studije mogao bi da zabrine većinu korisnika Androida: “čak i kada je minimalno konfigurisan i kada je telefon u stanju mirovanja”, Android telefoni prenose značajne količine informacija programeru OS-a, a takođe i trećim stranama (Google, Microsoft, LinkedIn, Facebook itd.) koje imaju predinstalirane sistemske aplikacije, kažu istraživači.

Osetljivi korisnički podaci, kao što su trajni identifikatori, detalji korišćenja aplikacije i telemetrijske informacije, ne dele se samo sa proizvođačima uređaja, već se šalju i različitim drugim kompanijama, kao što su Microsoft, LinkedIn i Facebook. I da stvar bude gora, svi ovi podaci šalju se i Googleu.

Važno je napomenuti da se ovo odnosi na prikupljanje podataka za koje ne postoji mogućnost isključivanja, pa su korisnici Androida nemoćni protiv ove vrste telemetrije.

Ovo je posebno zabrinjavajuće kada proizvođači pametnih telefona isporučuju uređaje sa aplikacijama drugih proizvođača koje u pozadini prikupljaju podatke čak i ako ih vlasnik uređaja ne koristi a koje se ne mogu deinstalirati.

Za neke od ugrađenih sistemskih aplikacija, kao što su miui.analytics (Xiaomi), Heytap (Realme) i Hicloud (Huawei), istraživači su otkrili da se šifrovani podaci ponekad mogu dekodirati, dovodeći podatke u opasnost od MitM (čovek u sredini) napada.

Čak i ako korisnik resetuje identifikatore oglašavanja za svoj Google nalog na Androidu, sistem za prikupljanje podataka može ponovo povezati novi ID sa istim uređajem i dodati ga originalnoj istoriji praćenja.

Deanonimizacija korisnika se odvija različitim metodama, preko SIM-a, IMEI, istorije podataka o lokaciji, IP adrese, SSID-a ili njihove kombinacije.

“Iako cenimo rad istraživača, ne slažemo se da je ovakvo ponašanje neočekivano - tako funkcionišu savremeni pametni telefoni”, rekao je za BleepingComputer portparol kompanije Google komentarišući studiju britanskih naučnika. “Kao što je objašnjeno u našem članku Centra za pomoć za Google Play usluge, ovi podaci su neophodni za osnovne usluge uređaja, kao što su push obaveštenja i ažuriranja softvera u raznolikom ekosistemu uređaja i verzija softvera. Na primer, usluge Google Play koriste podatke o sertifikovanim Android uređajima za podršku osnovnih funkcija uređaja. Prikupljanje ograničenih osnovnih informacija, kao što je IMEI uređaja, neophodno je za pouzdanu isporuku kritičnih ažuriranja na Android uređajima i aplikacijama."


Prijavite se na našu mailing listu i primajte najnovije vesti (jednom dnevno) putem emaila svakog radnog dana besplatno:

Izdvojeno

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Bankarski malver sakriven u antivirusnoj aplikaciji

Istraživači kompanije Fox-IT otkrili su novu verziju bankarskog trojanca „Vultur“ za Android koja u odnosu na ranije verzije ima napredn... Dalje

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Google uklonio 28 VPN aplikacija sa Google Play koje su Android telefone krišom pretvarale u proksije

Istraživači iz kompanije HUMAN pronašli su na Google Play 28 VPN aplikacija koje pretvaraju Android uređaje u rezidencijalne proksije koji se vero... Dalje

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp će blokirati skrinšotove za slike profila

WhatsApp je poslednjih godina uveo niz opcija da bi ojačao bezbednost platforme i korisnika. Tako na WhatsAppu možete da delite privatne fotografije... Dalje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple popravio dve nove ranjivosti iOS-a koje se koriste u napadima na iPhone uređaje

Apple je ove nedelje objavio hitna bezbednosna ažuriranja kako bi popravio dve ranjivosti nultog dana iOS-a koje su korišćene u napadima na iPhone... Dalje

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal uveo podršku za korisnička imena u aplikaciji

Signal je uveo podršku za korisnička imena tako da sada svako može dodati opcionalno korisničko ime koje će ih povezati sa drugima bez deljenja ... Dalje